MOŽE SE

TRČANJE I ASTMA – mali koraci za trčanje s astmom

Astma je kronična upalna bolest dišnih puteva (bronha). Simptomi su pritisak u prsnom košu, buđenja zbog suhog kašlja ili nedostatka zraka, napadaji suhog kašlja te osjećaj nedostatka zraka uz čujno disanje (piskanje) ili bez čujnog disanja, a prolaze ili spontano ili uz odgovarajuću terapiju te mogu biti stalni ili se pojavljuju periodički, ovisno o težini bolesti.

 

Kažu da je trčanje jedna od najgorih aktivnosti za ljude koji boluju od astme, a uz to ste na otvorenom, uz visoku razinu prašine i visoku koncentraciju peludi. No, postoji mogućnost da se, uz određeni oprez, možete baviti trčanjem.

Paula Radcliffe (43) je svjetska rekorderka u ženskom maratonu (2:15:25), a uz to pati od astme koja joj je dijagnosticirana kada je imala 14 godina. Ona je dokaz da astma i trčanje ipak mogu zajedno te da čak ni vrhunski rezultati nisu nemogući.

Razgovor s liječnikom

Nakon postavljene dijagnoze, a prije početka bavljenja sportom, potrebno je porazgovarati s liječnikom koji će, ovisno o težini bolesti i simptomima, dati svoje mišljenje i preporuke oko trčanja, astme i lijekova. Postoje npr. slučajevi u kojima astmatičar nema napade svaki dan, a postoje i oni slučajevi u kojima je potrebno da astmatičar uvijek ima inhalator sa sobom. Takav pacijent mora i na trčanje nositi svoj inhalator, a jako je važno da sluša svog liječnika i njegov upute.

 

Zagrijavanje

Nakon razgovora s liječnikom, u kojem su dogovoreni svi detalji oko bavljenja sportom, potrebno je pažljivo poštovati sva pravila sporta pa tako nikako ne treba preskakati zagrijavanje. Zagrijavanje je period hodanja, laganog trčanja ili bilo koja lagana aktivnost u trajanju od 10 do 20 minuta prije trčanja. Zagrijavanjem pripremamo tijelo na intenzivniji trening, postupno povećavamo disanje, protok krvi do mišića i otkucaje srca. Zagrijavanje pomaže u sprječavanju ozljeda te pomaže tijelu da bolje odradi trening. Trkači koji pate od astme preskakanjem zagrijavanja riskiraju nepoželjne napade. Potrebno je omogućiti plućima da se naviknu na predstojeće napore.

 

Pelud

Mnoge alergije na pelud mogu izazvati određene simptome kod astmatičara pa je najbolje izbjegavati visoke razine peludi. Trčanje u ranijim jutarnjim satima je dobro rješenje, a potrebno je i voditi brigu o alergijama prema kalendaru te trčati u danima kada nije najintenzivnije razdoblje te visoka koncentracija peludi u zraku. Nakon trčanja se potrebno odmah istuširati kako bi se uklonila pelud s kože i s kose, a odjeću je potrebno staviti na pranje. Ako se visoka koncentracija peludi ponekad ne može izbjeći u ranim jutarnjim satima, trčanje se može zamijeniti hodanjem ili vožnjom bicikla ili se vanjska aktivnost može zamijeniti nekom unutrašnjom aktivnošću.

 

Voda

Neki trkači koji pate od astme moraju uvijek pri ruci imati vodu za piće jer im je grlo često suho i nadraženo, a to može biti uzrok napada. Najbolje je da je voda sobne temperature jer tako neće dodatno nadraživati i iritirati grlo.

 

Prekrivanje lica

Trčanje u hladnijim mjesecima je problematično za sve trkače, a osobito za one koji pate od astme jer udisanje hladnog i suhog zraka može biti uzrok napada. Potrebno je zaštititi usta i nos, a najbolji za to su šalovi, Buffovi ili balaclave od flisa. Pamuk je potrebno izbjegavati jer se brzo smoči, a u vrlo hladnim mjesecima se tako mokar može i zamrznuti. Flis zadržava toplinu čak i kada je mokar, a ne zamrzava se.

 

Organizacija

Svaki odlazak na trčanje mora biti isplaniran. Uvijek je dobro obavijestiti svoje bližnje o svakoj trkačkoj ruti i o vremenu koje ćete otprilike provesti trčeći. Moraju znati gdje ste za svaki slučaj. Potrebno je sa sobom nositi mobitel na koji vas vaši bližnji mogu dobiti u svakom trenutku. Naravno, mobitel je potreban i vama da možete uputiti hitan poziv, ako zatreba. Uvijek nosite svoj inhalator, čak i ako mislite da je vaša astma pod kontrolom.

 

Istezanje

Nakon bavljenja sportom ne treba preskakati istezanje, a istegnuti se možemo neposredno nakon trčanja u prirodi ili u toplini i sigurnosti svoga doma. Tijelo i disanje se nakon aktivnosti polako smiruju, a statičko istezanje sprječava povrede, bolove, grčeve, zamor te povećava fleksibilnost. Svaki položaj je potrebno zadržati od 15 do 30 sekundi.

 

Uživanje

Nije potrebno da se forsirate i da si postavljate neke preteške, prezahtjevne ciljeve. Slušajte sebe te trčite koliko vam odgovara. To može biti i samo 15 minuta. Svaki početak je težak, a nakon nekog vremena će i priprema i organizacija trčanja postati lakše.

Trčanje treba biti uživanje, vaš hobi i vaše kvalitetno provedeno slobodno vrijeme. Najbolji savjetnik je naše tijelo, samo ga je potrebno naučiti slušati.

 Autor: 3sporta / Valentina Đureković

- Marketing -

Nema postova za prikaz