DŽUNGLA NA ASFALTU

TRČANJE ULICAMA GRADA – savjeti za urbane trkače

Domaći trkači ne zaostaju za svjetskim trendovima: sve više trkača silazi sa svojih dobro poznatih, utabanih staza te s povučenih nasipa i započinje s trčanjem po ulicama grada.

 

Nekada su u ljudima prevladavali nelagoda i sram zbog ‘netrkačke’ okoline, ali uz jačanje trkačkog pokreta i zajednice u zemlji, pojačava se širenje trkačkih koraka i krila po urbanom asfaltu. Donosimo nekoliko točaka na koje svaki urbani trkač treba obratiti pažnju.

 

JARKE BOJE
Obucite se u jarke boje ili u odjeću s reflektirajućim elementima, a osobito ako trčite u sumrak ili u zoru. Grad je prepun ljudi i automobila stoga je važno da budete uočljivi ostalim sudionicima u prometu. Osim toga, neonske boje su već nekoliko sezona vrlo popularne pa ćete u modnom smislu biti u trendu i vrlo ugodni oku.

 

RUPE I OSTALE OPASNOSTI
Trčanje kroz grad može biti vrlo opasno za vaše gležnjeve zbog rupa ili radova na asfaltu te zbog lokvi raznih dubina. Također, sve vrvi od prometa: tramvaji, bicikli, automobili, kamioni pa se potrebno dodatno koncentrirati. Nikad ne možemo biti previše na oprezu i moramo unaprijed razmišljati o svakom koraku.

 

SEMAFORI I PROMET
Trčanje po gradu zahtijeva veliko strpljenje. Stanite na semaforu za pješake i pričekajte zeleno svjetlo. Nemojte neodgovorno pretrčavati cestu. Također, nemojte trčati između automobila dok su u koloni ili na semaforu. Držite se pješačkih prijelaza.

 

GPS
GPS signal na ručnom satu i mobitelu može biti nestabilan ili u potpunosti nestati. Kako bi izbjegli probleme sa signalom, možete unaprijed isplanirati svoje trkačke rute uz neke mobilne aplikacije, kao što su MapMyRun ili Strava. Moja preporuka. Nedavno mi se zbog lošeg GPS signala dogodilo trčanje 6 km za 15 min. I wish. 🙂

 

PARKOVI
Planirajte svoje treninge kroz pješačke zone te kroz gradske parkove jer su to najljepše lokacije za trčanje i male oaze mira u kojima ne morate konstantno strahovati za svoju sigurnost.

 
SVJEŽI ZRAK
Treninge nemojte ograničavati samo na trčanje po gradskim površinama. Pokušajte povremeno trčati izvan grada, primjerice, po šumi, izletištu i sl. te uživati u svježem zraku punim plućima. Za psihičko i fizičko zdravlje je dobro malo izaći iz rutine i na drugačiji način napuniti baterije.

 

GLAZBA
Mnogi trkači koje poznajem vole trčanje uz glazbu. Glazba je snažan motivator, suputnik i trkački partner. Ipak, dok trčite po gradu, glazba ne bi trebala biti maksimalno pojačana jer nećete čuti ništa iz vaše okoline, a važno je da budete svjestan, savjestan i koncentriran sudionik prometa. U suprotnom, moguće su razne neugodnosti s vozačima ili biciklistima, ali i opasnosti od sudara i nesreća. Trčite pametno!

 

SIGURNOST
Prije odlaska na trčanje važno je zagrijavanje, ali važna je i organizacija vlastite sigurnosti. Uvijek sa sobom ponesite osobnu iskaznicu, mobitel i nešto novca. Nikad ne znate kada će vam zatrebati. Prije odlaska na trening, a pogotovo ako trčite sami i ako planirate duži trening dalje od kuće, obavezno recite svojim bližnjima kuda idete i koliko se mislite  zadržati.

 

Autor: 3sporta/Valentina Đureković

- Marketing -

Nema postova za prikaz