PROTUUPALNI LIJEK MOŽDA NIJE PRAVO RJEŠENJE

Trčati s boli, popiti tabletu ili mirovati?

Jeste li ikad uzeli protuupalni lijek da bi završili teški trening ili utrku? Mnogi trkači ne vide neki problem u povremenom uzimanju lijekova koje možemo kupiti bez recepta, kao što je ibuprofen, ako im to omogući završavanje utrke. No dokazano je da na taj način možete usporiti svoj napredak i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Što je ibuprofen?

Ibuprofen je nesteroidni antiupalni lijek, nastao je 1961. godine kao sigurnija alternativa aspirinu, može se kupiti u ljekarni bez recepta. Ovaj lijek u organizmu djeluje putem inhibicije ciklooksigenaze (COX), tako da ovi enzimi ne sintetiziraju prostaglandin, molekule koja ima značajnu ulogu kod upala, boli i groznice. No prostaglandini imaju i mnoge druge značajne funkcije u tijelu, npr. zaštita želuca od želučane kiseline. Upravo zato, dugotrajno korištenje ibuprofena (kao i drugih protuupalnih lijekova) može rezultirati u razvoju upale želučane ovojnice i pojavu čira. Izrazito dugotrajna upotreba ibuprofena povezana je i s povećanjem rizika od visokog krvnog traka i srčanog udara.

Zašto ga trkači koriste?

Iako moderna istraživanja polako mijenjaju naš pristup boli, još uvijek dominantno mišljenje da bol treba suzbiti tabletom, a to često nije potrebno i može biti kontraproduktivno. Osim toga, većina ljudi ne razlikuje ljekove protiv boli: paracetamol je uobičajeni lijek protiv boli koji nema protuupalno djelovanje, a s druge strane su aspirin i ibuprofen koji imaju protuupalno djelovanje. Kod nekih se lijekova dodaju male količine opijata (npr. kodein) koji pospješuju ublažavanje boli.

Je li smanjenje upale dobro?

Kao što je bol pogrešno shvaćena kao neprijatelj, isti je slučaj i s upalom. Koliko smo samo puta pomislili – upala, to je loše. Zamislite da iščašite zglob – on postaje nateknut i bolan. Oba ova simptoma služe kao prirodna obrana organizma i dio su procesa ozdravljenja. U ranoj fazi obično ćemo pokušati smanjiti bol i oteklinu uzimanjem nekog protuupalnog lijeka protiv boli, ali to je samo kratkotrajno rješenje akutne ozljede.

Osim ovog radikalnog primjera upale, one se događaju i uslijed oštećenja mišića (mikro-oštećenja) kada trčimo ili vježbamo. Upala koja se pojavljuje kod mikro-oštećenja nezamjenjiv je dio sustava kojim se tijelo prilagođava na napor i ne bi ga trebalo ometati. Reakcija tijela na upalu je da ubrzano dostavlja krv, kisik i nutrijente do tih mikro-oštećenja mišića kako bi ih obnovilo i osnažilo za sljedeće napore.

Uzimanje antiupalnih lijekova za vrijeme trčanja ili neposredno nakon njega ograničit će taj prirodni proces obnavljanja uslije upale, zaustaviti “nadogradnju” i otvoriti mogućnost ozbiljne ozljede.

Što ako stvarno boli?

Bol je najsofisticiraniji obrambeni sustav kojim nas tijelo upozorava na opasnost. Bol nije znak slabosti! Ako zbog boli stanete, to nije ni znak vaše neodlučnosti. Ne ignorirajte bol, jer ona vas upozorava na prijetnju za vaš organizam. Ako vas bol iznenadi na dan utrke, razmislite, možda ona i nije tako važna. Ako se borite s boli u svakodnevnim treninzima, vrijeme je za ozbiljan odmor ili pomoć liječnika.

 

 

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz