BUŠI, HA HA HA

Trkački žuljevi – kako ih liječiti i spriječiti

Najbolji način za sprječavanje nastanka žuljeva na stopalima je da tijekom trčanja stanete, skinete tenisice, operete noge, dobro ih osušite, obujete suhe čarape i tenisice pa onda nastavite trčati… 🙂 Samo se šalimo – u nastavku donosimo prave, učinkovite načine za borbu s gadnim žuljevima koji su poznati svakom trkaču.

 

Bolni i dosadni, žuljevi nastaju zbog trenja, odnosno zbog trljanja čarape ili tenisice o kožu. Najčešći uzročnici žuljeva su brži tempo, veća duljina, nove ili loše tenisice, vlaga ili mokre noge. Zato se žuljevi često stvaraju na stopalima maratonaca – oni trče dugo, stopala se znoje, eventualno se zaliju vodom s okrepnih stanica ili pada kiša. Tijelo na to reagira stvaranjem tekućine ispod dijela kože koji je iritiran. Takozvani krvavi žuljevi nastaju kada zbog trenja popucaju male kapilare u koži.

 

Kako se riješiti žulja

Male žuljeve (i obične i krvave) je najbolje ostaviti da sami prođu. Malim žuljem se smatra žulj manji od veličine zrna graška. Ako vam se stvori veliki žulj, treba ga probušiti. Ne smije ga se ignorirati jer će boljeti i vjerojatno puknuti, a to može uzrokovati infekciju. Koraci za tretiranje žuljeva su:

  • Dobro operite ruke vodom i sapunom
  • Uzmite iglu i sterilizirajte ju alkoholom
  • Iglom probušite žulj pa prstima lagano pritisnite područje oko žulja da istisnete tekućinu
  • Područje obrišite vaticom natopljenom alkoholom, stavite antibakterijski prah za rane i flaster
  • Flastere mijenjajte i stavljajte još dva-tri dana, dok se žulj ne povuče

Ponekad igla ne napravi dovoljno veliku rupu u koži pa se nakon kratkog vremena žulj ponovno napuni tekućinom. U tom slučaju napravite kratki zarez na koži steriliziranim vrhom oštriš škarica.

Nakon nekoliko dana, nakon što se ispod kože na mjestu žulja formira nova koža, mrtvi dio odstranite škaricama.

Bolje spriječiti

Uz malo truda i opreza možemo izbjeći žuljeve. Najlakši je način svakodnevnim njegovanjem kože stopala – suha i znojna stopala sklonija su nastanku žuljeva, a čestim mazanjem hidratantnim kremama ili losionima omekšavamo kožu i održavamo normalnu količinu vlage u koži. Stoga ne budite lijeni i mažite nogice, na primjer, nakon svakog tuširanja.

Ono što ne bi trebalo posebno naglašavati – ali nije na odmet – jest da je izbor odgovarajućih tenisica i čarapa nužan. Prilikom kupnje svakako obratite pozornost da vas tenisice nigdje ne stišću i žuljaju i uvijek kupujte pola broja do broj veće od civilne obuće. Uložite i u čarape za trčanje koje u sebi imaju sintetičkih materijala koji upijaju znoj te one koje imaju zadebljanja na prstima i peti.

Još jedan način za sprječavanje žuljeva je mazanje stopala vazelinom prije trčanja – tako ćete izbjeći svako trenje i trljanje kože o tenisicu.

 

BONUS SAVJETI

Žuljeve ćete najčešće zaraditi na novim, nerazgaženim tenisicama. Čak i kad su dovoljno velike, može se dogoditi da na trčanju negdje počnu iritirati kožu i da nastane žulj.

  • Kad kupite nove tenisice, nosite ih neko vrijeme po kući, dok su još potpuno čiste.
  • Ne radite veliku kilometražu u potpuno novim tenisicama, polako ih uvodite dok ih barem malo ne razgazite.
  • Ne zatežite prejako nove tenisice koje nisu razgažene. One trebaju neko vrijeme da se prilagode stopalu, a ako ih prejako zategnete uz stopalo, povećavate rizik od trenja na kritičnim mjestima.

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

Nema postova za prikaz