NEMA VIŠE PREKO KORZA

Varaždin zabranio vožnju biciklom kroz centar

Nakon nesreće koja se dogodila u Gajevoj ulici u Varaždinu kada je došlo do naleta biciklista na pješakinju prilikom čega su oboje teško ozlijeđeni gradonačelnik Čehok i policija odlučili su \”uvesti red\”.

Naime, nesreća se dogodila u pješačkoj zoni u kojoj je po zakonu zabranjen svaki promet bilo kakvih vozila. Tako će od sada prometni policajci prvo upozoravati, a onda kažnjavati sve bicikliste koji se budu zatekli u vožnji centrom Varaždina.

Varaždinci se sjećaju da je prije nekoliko godina ista gradska uprava organizirala iscrtavanje ružnih bijelih linija preko cijelog korza kako bi se označila biciklistička staza. Od toga se vrlo brzo odustalo, između ostalog i zato jer su na mjesto prelaska tih staza postavljene terase kafića. Nedostatak biciklističkih staza u Varaždinu, koji se često naziva “gradom bicikala” natjerao je bicikliste da se koriste cestama i nogostupima.

I sad imamo ovu odluku koja će mnoge natjerati da svoj odlazak na plac ili drugdje u centru grada planiraju pješice ili autom. A dolazak u centar autom se podržava. Naime, tvrtka Crtorad koja upravlja gradskim parkiralištima, gradska uprava i Obrtnička komora nedavno su dogovorili sponzoriranje besplatnog parkiranja na “Banus placu”, parkiralištu pored gradske tržnice, s ciljem privlačenja građana na tržnicu – automobilima.

Naravno da treba sankcionirati nesavjesne bicikliste, one koji divljaju i ugrožavaju ostale građane, ali “progonstvom” biciklista iz centra grada bitno se utječe na imidž Varaždina kao grada gdje bi vožnja biciklom trebala biti najprihvatljiviji način kretanja.

Možda kao u Utrechtu u ovom videu…

 

Autor: Zvonimir Mikašek

Nema postova za prikaz