VITAMIN KOJI ŽIVOT ZNAČI

Važnost vitamina C u svakodnevnom životu

Da kojim slučajem upitate slučajne prolaznike o vitaminu C zasigurno bi velika većina njih kao prvu asocijaciju imala: imunitet. I to je vjerojatno glavni razlog uzimanja upravo tog vitamina kod većine ljudi.

On zaista jest važan za prirodni obrambeni sustav tijela, no istovremeno ima i druge bitne uloge.

 

Štiti imunitet pri velikim naporima

Budući da veliki tjelesni napori poput trčanja maratona ili skijanja mogu predstavljati rizik za imunološki sustav, dokazalo se da pojedinci koji su često izloženi fizičkim naporima, poput sportaša, mogu imati koristi od redovitog unosa dodatnih 200 mg vitamina C na dan (uz preporučenih 80 mg) jer on štiti imunološki sustav, kako za vrijeme fizičkog napora, tako i nakon intenzivne tjelesne aktivnosti.

 

Čuva zglobnu hrskavicu

Vitamin C potreban je trima različitim enzimima u sintezi kolagena, a kolagen je pak važan za normalnu strukturu mnogih tkiva u tijelu, uključujući hrskavicu, kosti i tetive.

 

Potreban mišićima

Mišići su veliki korisnik vitamina C u tijelu – dvije trećine ukupnog vitamina C u tijelu se raspodjeljuje upravo u mišiće koji su osjetljivi na njegov unos putem hrane. Vitamin C također štiti mišićne stanice od oksidativnog stresa te sudjeluje u sintezi kolagena i karnitina. Upravo ga ovo svojstvo, kao i svojstvo očuvanja zglobne hrskavice, čini popularnim među fizički aktivnim pojedincima.

 

Smanjuje umor i daje energiju

Vitamin C je neophodan za stvaranje karnitina, a karnitin za proizvodnju energije u tijelu. I to iz masti. Ukoliko su izazvani neadekvatnim unosom vitamina C, umor i iscrpljenost se brzo povlače nakon korekcije njegovog unosa.

 

 

Pomaže u borbi sa stresom

Stres, kako fizički tako i psihički, ostavlja traga i na našim stanicama. Tako je primijećen porast oksidativnog stresa u stanicama uslijed doživljenog fizičkog ili psihičkog stresa. Vitamin C ovdje igra ulogu antioksidansa. Veća količina vitamina C potrebna je i mozgu te nadbubrežnim žlijezdama koje ga koriste za sintezu hormona stresa. Povećane potrebe za vitaminom C javljaju se dakle za vrijeme povećanog tjelesnog i mentalnog stresa, što je definicija modernog i ubrzanog načina života kojeg uz najbolju volju ne možemo uvijek izbjeći.

 

Povećava apsorpciju željeza

Kada se uzima sa željezom, bilo da je riječ o hrani ili dodatku prehrani koji sadrži željezo, vitamin C povećava apsorpciju ovog važnog minerala. Ovisno o statusu željeza u organizmu, dozi vitamina C i količini unesenog željeza, apsorpcija se može povećati za 1,5 do 10 puta. Stoga se u praksi željezo gotovo uvijek uzima zajedno s vitaminom C.

 

Snažan je antioksidans

Vitamin C osigurava vitalnu zaštitu kože neutralizacijom slobodnih radikala. Najbolji učinak postiže u kombinaciji s vitaminom E i cinkom. Vitamin C ne može zamijeniti kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom, ali njegova antioksidativna svojstva štite kožu od oštećenja slobodnim radikalima koja su potaknuta UV zrakama.

 

Nezaobilazan je u sintezi kolagena

Kolagen se smatra jednom od najvažnijih komponenti kože odgovornih za njezin mladolik izgled bez bora. Vitamin C je nužan za stvaranje nativnog kolagena i očuvanje kolagenskog matriksa koji izgrađuje unutarnji sloj i daje podršku vanjskom sloju kože.

Sada kada ste se upoznali sa svim blagotvornim svojstvima vitamina C, a pogotovo s onima koji se odnose na potrebe rekreativaca i fizički aktivnih pojedinaca, nadamo se da ćete osvijestiti potrebu adekvatnog unosa ovog vitamina i učiniti ga dijelom vaše brige o zdravlju.

Nature’s Bounty®, vodeći svjetski brand dodataka prehrani već 40 godina brine o svojim korisnicima te stavlja na tržište proizvode vrhunske kvalitete koristeći sastojke od provjerenih dobavljača.

Iz Nature’s Bounty® palete vam stoga preporučamo Vitamin C 1000 mg s dodatkom prirodnog šipka koji je bogat bioflavonoidima. Ova snažna formula je pogodna i za vegane, bez laktoze i glutena, a tablete su obavijene ovojnicom za lakše gutanje.

 Nature’s Bounty® Vitamin 1000 mg trenutno je na akciji – za jedan kupljeni proizvod dobijete dva!

VIŠE INFORMACIJA O OVOJ PONUDI

Promo tekst

Nema postova za prikaz