HAAG NIJE SAMO SUD I ZATVOR

VIDEO Izvještaj s Europskog prvenstva u kros triatlonu

Jedno od najvećih triatlon natjecanja u Europi održano je prošle subote 14. 7. 2012. u Den Haagu, Nizozemska – ETU Europsko prvenstvo u cross triatlonu. Cross triatlon je još jednom pokazao raznolikost i mogućnosti ovog sporta bez obzira na nedavnu povijest i početak ovog tipa natjecanja. Prvo ETU Europsko prvenstvo u cross triatlonu održano je ne davne 2007. na Ibizi u Španjolskoj.

Prvenstvo se odvijalo na istoj stazi kao i prve godine – 1998. kada je održan prvi cross triatlon u Den Haagu i od tada postaje sve popularnije takmičenje. Naziv Beach Chalenge je dobio zbog toga što se sve tri dionice održavaju na plaži i pješčanim dinama obala Den Haaga. Staza je bila postavljena na popularnom ljetnom odmaralištu Kijkduin, uz dugačke pješčane plaže, šetnice, restorane i kafiće s pogledom na Sjeverno more te pješčane dine koje se protežu 5 km oko grada. Proteklih godina u sklopu istog takmičenja održano je i nekoliko Nacionalnih prvenstava i četiri utrke Xterra za Svjetski kup, a ove godine ITU je počastio organizatore s Europskim prvenstvom, dok će iduće 2013. na istom terenu biti održano Svjetsko prvenstvo u Cross triatlonu.

Den Haag je najveći nizozemski grad na obali Sjevernog mora. Gradsko područje obuhvaća dva priobalna gradića: glavno obalno odmaralište Scheveningen u sjeverozapadnom dijelu grada je omiljeno odredište za turiste i izlazak mladih. Scheveningen je najposjećenije priobalno mjesto u Beneluksu s 10 milijuna posjetitelja godišnje. Vjerojatno ga zbog tog razloga mnogi, čak i Nizozemci, pogrešno smatraju odvojenim gradom iako je zapravo jedan od osam haaških okruga, stadsdelena. Drugo priobalno odmaralište Haaga je Kijkduin, na jugozapadu. Mnogo je manji i privlači uglavnom domaće stanovništvo. Jedna od osobitosti Haaga su široke i duge ulice u starijim dijelovima grada. Kuće su obično niske, s najviše tri kata, i prilično elegantne. Gradski plan je prostorniji nego u drugim nizozemskim gradovima, a u gradu gotovo uopće nema kanala jer su svi krajem 19. stoljeća isušeni. U Haagu se nalaze neke od najbogatijih i najsiromašnijih četvrti Nizozemske. Bogatija područja uglavnom su smještena zapadno od Laan van Meerdervoorta. Siromašnija se pak nalaze u južnim i istočnim dijelovima grada. Među ovim dvjema društvenim skupinama nema puno komunikacije.

Prijava za Europsko prvenstvo u svim kategorijama morala je biti od strane Nacionalnih saveza, što naravno znači sudjelovanje samo najboljih i izabranih iz 12 država Europe u 20 kategorija od klinaca do paratriatlonaca te age group i elitnih natjecatelja, sa ukupnim brojem od 1.000 sudionika na utrkama od srijede do subote.

Kotizacija za Prvenstvo iznosila je 75 eura što je uključivalo biciklističku majicu i pasta party dan prije natjecanja. Također je bilo omogućeno za istu svotu novaca nastupiti i u sva tri takmičenja koja su bila održana od srijede do petka prije Europskog prvenstva, a to je bila Brdsko biciklistička utrka, utrka cross trčanja i plivački maraton, sva tri održana na istim stazama kao i triatlon. Smještaj svih nacionalnih timova i službenog osoblja u organizaciji te sudaca bio je u NH Atlantic hotelu, koji je smješten na Kijkuidin bulevaru, s pogledom na Sjeverno more, pješčane dine te zonu izmjene i dijelove biciklističkog i trkaćeg segmenta dok se kompletan plivački dio mogao promatrati sa balkona hotela.

Plivanje

Plivačka dionica bila je dugačka 1 km, plivalo se u jednom smjeru, paralelno uz obalu. Plivalo se u Sjevernom moru, hladnom i mutnom od pijeska. Veliki valovi i vjetar onemogućili su plivanje bilo kojom od poznatih tehnika, bilo je to čisto preživljavanje za opstanak. Valovi nisu imali nekakav pravilan uzorak, dolazili su kad im se najmanje nadaš, dolazili su kad treba udahnuti svježeg zraka, a dočeka te pješčano slana voda u usta. Nije bilo moguće niti plivati u grupi niti vidjeti bove i smjer kojim se kreće. Pa je iz istog razloga na dan natjecanja, organizator promijenio stazu te izbacio jedan izlazak iz vode na sredini plivačke dionice.

Bicikl

Nizozemska cross triathlon reprezentacija održala je tijekom ove godine nekoliko trening kampova u Kijkduinu. Njihovo iskustvo i iskustvo Belgijske reprezentacije pridonijelo je ovom natjecanju sa kompletno novim tipom “beach bicycles” bicikala. Koji se odlikuju s par tehničkih nijansi kao što su kotači od 29 cola sa slikovima debljine 2.35 te kod nekih sa triatlonskim air barom za duge, vjetrovite dionice po pješčanim plažama. Mada im ova prednost nije pomogla da se dokopaju postolja u Elitnim kategorijama. Za Europske triatlonce ovo je bila odlična prilika da se bolje upoznaju sa stazom koja ima specijalan naglasak na težak biciklistički dio koji će iduće godine ugostiti reprezentacije iz cijelog svijeta, pošto je 2013. u Den Haagu Svjetsko prvenstvo u Cross triathlonu.

 

Trčanje

Rob Barel, Nizozemski favorit i triatlonac sa višegodišnjim iskustvom, na presici održanoj dan prije natjecanja, naglasio je da bez obzira na zahtjevnu biciklističku dionicu ipak će trčanje po pješčanim dinama odlučiti pobjednika ovogodišnjeg Europskog prvenstva. Tako je na kraju i bilo. Pedeset i pet godišnji Rob Barel je završio na 4. poziciji. Prvoplasirani je bio Victor Del Corral, a kod žena Helena Erbanova koja je također Svjetska prvakinja u Zimskom triatlonu i koja je ove godine napravila odličan prijelaz na Cross triatlon.

 

Rezultati:

EUROPEAN CHAMPIONSHIPS CROSS TRIATHLON 2012

DEN HAAG, THE NETHERLANDS

(1000S – 26 MTB – 9R)


MEN ELITE ————————-

1 Victor Del Corral ESP 1:51:51

2 Kris Coddens BEL 1:52:02

3 Brice Daubord FRA 1:53:21

4 Rob Barel NED 1:53:49

5 Diederik Scheltinga NED 1:54:20

6 Edo Van der Meer NED 1:55:49

7 Jan Kubicek CZE 1:56:28

8 Tomas Jurkovic SVK 1:57:53

9 Sergey Yakovlev RUS 1:59:43

10 Michael Szymoniuk AUT 2:00:58

 

WOMEN ELITE ———————–

1 Helena Erbenova CZE 2:09:51

2 Carina Wasle AUT 2:12:08

3 Maud Golsteyn NED 2:14:28

4 Kerry Macphee GBR 2:18:39

5 Judy van den Berg NED 2:20:55

6 Brigitta Poór HUN 2:21:18

7 Saskia Elemans NED 2:23:52

8 Helena Herrero ESP 2:28:57

9 Hana Kolarova CZE 2:30:20

 

Foto galerija

Autor: Nikola Borić // Photo Fred Scholte

Nema postova za prikaz