JEDAN OD NAJTEŽIH TRIATLONA NA SVIJETU

Vištica pobjedio na Embrunmanu!

U subotu je u Embrunu u Francuskim Alpama održano 32. izdanje Embrunman triatlona. Osim po dugoj tradiciji Embrunman je poznat i po iznimno zahtjevnoj stazi. Biciklistička staza ukupno ima 3800 m vertikalnog uspona na 186 km, te između ostalog, ide preko Col d’Izoarda koji se nalazi na 2360 m nadmorske visine. Ni na maratonu koji slijedi ne nedostaje uzbrdica. Embrunman ima kultni status u Francuskoj, koja je jedna od najjačih triatlonskih nacija u svijetu.

Utrka je startala u 6:00h po mraku, zbog čega natjecatelji u prvih 20 minuta prate čamac s reflektorom. Iz vode je prvi izašao bivši plivač Robin Pasteur nakon nešto više od 46 minuta. Tri minute iza njega plivanje je završila grupa sa glavnim favoritima u kojoj su bili peterostruki pobjednik utrke Marcel Zamora, James Cunnama, Per Bittner i Marek Jaskolka. Andrej Vištica je isplivao dodatne tri minute iza skupa sa Viktorom del Corralom koji je također bio u užem krugu favorita.

Na biciklu su stvari vrlo brzo krenule drugim tokom. Već nakon 40 km Vištica je ulovio vodeću grupu i krenuo u solo napad. Prednost je rasla i na vrhu Col d’Izoarda iznosila je 3:15 min u odnosu na Cunnamu, te nešto više od 4 minute u odnosu na del Corrala i Zamoru. Utrku je dodatno otežala kiša koja je počela padati sredinom utrke, a temperatura se na najvišoj točki spustila na 5C. Vištica se dobro snašao u tim uvjetima te je do kraja biciklističke dionice povećao prednost na 6 minuta u odnosu na Cunnamu, 9 minuta u odnosu na del Corrala, dok su ostali imali dvoznamenkasti zaostatak.

Iako su zaostaci bili veliki, utrka još nije bila ni iz bliza riješena. Južnoafrikanac Cunnama je pobjednik Challenge Roth-a iz 2012, te 4. sa svjetskog prvenstva u Ironmanu na Havajima 2013., a poznat je po odličnom trčanju. Del Corral je također jedan od najboljih trkača u Ironman krugovima i već je dosta puta trčao ispod 2:40 h na ironman maratonu. Cunnama je od starta krenuo jako, te već u prva 3 kilometra smanjio zaostatak za minutu. Međutim, do polovice staze Vištičina prednost se smanjila za samo 45 sekundi, da bi nakon toga ponovno počela rasti. Najbržem vremenu bicikla, Vištica je dodao i najbrže vrijeme maratona od 2:53h, te pobjedio s 12 minuta prednosti pred del Corralom, dok je Cunnama platio danak prebrzom startu i utrku okončao na 3. mjestu.

U ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Emma Pooley ispred Jeanne Collogne, te Linde Guinoiseau.

„Zadnja četiri tjedna sam proveo u St. Moritzu na visinskim pripremama koje su bile isključivo posvećene ovoj utrci. Imao sam priliku trenirati u grupi Bretta Suttona koji je najuspješniji triatlonski trener u povijesti. Očito se boravak u Švicarskoj isplatio. Ovo mi je daleko najbolji rezultat do sad tako da sam prezadovoljan“. – izjavio je nakon utrke pobjednik, Andrej Vištica.

Rezultati: http://www.racetecresults.com/Results.aspx?CId=68&RId=285

Pročitajte intervju s Andrejem iz 2012. godine.

 

 

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz