ZATVARANJE EUROPSKE SEZONE UZ SIR, ČOKOLADU I NOVE ŠAMPIONE

XTERRA Switzerland, 8. 9. 2012., Prangins

Zadnja utrka u Europi prije Svjetskog prvenstva krajem listopada na Havajima privukla je veliki broj lovaca na posljednje bodove Europskog kupa, čije proglašenje će biti na Maui Partyu nakon utrke.

Europska ljestvica bila je neizvjesna za sve kategorije. Moglo je doći do velikih promjena i skokova na prva tri mjesta na svim amaterskim utrkama. Isto je bilo i s Pro M i Pro W. Muška utrka za titulu bit će neizvjesna do samoga kraja jer su Nico Lebrun (deset puta na postolju Svjetskog prvenstva u 3 različita sporta – cross triatlon, duatlon i zimski triatlon) i Asa Shaw, matematički izjednačeni nakon posljednje utrke u Njemačkoj. No ukoliko se nešto neizvjesno dogodi i mladi Nijemac Alexander Haas može uzeti Europsku titulu. Trostruki olimpijac Oliver Marco, prošlogodišnji pobjednik Švicarske i tri godine vodeći u Europskom kupu te trostruki pobjednik ovog natjecanja bio je definitivni favorit za postolje na Xterra Švicarska, koja se uz to održava na domaćem terenu. Ovo treba reći uvjetno, jer je Švicarac jedino po boji crvene putovnice s bijelim križem – promijenio je državljanstvo iz Francuskog u Švicarsko. No za ovogodišnju titulu Europskog prvaka nije imao nikakve šanse jer je u Njemačkoj bušio gumu i završio utrku bez bodova. Na njegovom se primjeru dobro može vidjeti da profesionalci kao i amateri u cross triatlonu nisu ovdje samo da bi pokupili novac ili medalju već da bi se natjecali i uživali do samog kraja pa makar izgubili i sve nade za visokom pozicijom.

Oliver, trostruki olimpijac, zaboravio je svoje sretne tenisice na zadnjoj utrci kupa u Njemačkoj. Nadao se da će ih netko od kolega natjecatelja donijeti do Švicarske, ali to se nije dogodilo pa je izjavio, da to nije problem, trčat će u starim back up tenisicama, jedino mora napraviti dovoljno veliku razliku na biciklu.

Kod žena bodovna situacija u profesionalnoj kategoriji nije bila ništa drugačija – potpuno neizvjesna do samoga kraja. Helena Erbenova morat će imati totalni peh da bi izgubila vodeću poziciju, ali u cross triatlonu sve je moguće, a Carina Wasle i Maud Golsteyn mogu uhvatiti drugo mjesto Jacqui Slack bez problema.

Kategorije Age group amatera bile su otvorene za sve opcije pobjednika i velike promijene u poretku, osim u kategoriji M 35 gdje se na ovoj utrci, bez obzira na sigurnu bodovnu ljestvicu i zacementirane prve tri pozicije, poredalo 70 natjecatelja na startu. Imajmo na umu da, za razliku od profesionalne kategorije gdje se boduju 4 od 5 europskih utrka (Xterra Italija, Francuska, Češka, Njemačka i Švicarska), kod amatera se uzimaju tri najbolje završene utrke te samo one ulaze u sistem bodovanja za poredak. Ukoliko dođe na kraju do izjednačenih bodova, pobjednik je natjecatelj s najviše pobjeda, a druga pozicija ide onom tko je bio bolje plasiran na većini utrka Europskog kupa. A ukoliko niti to nije dovoljno i bodovi ostanu izjednačeni, natjecatelj bolje pozicioniran u Švicarskoj postaje Europski šampion. Stoga je ova utrka vrlo bitna; jer i netko s 3. i 4. pozicije, a dobro plasiran ovdje u Švicarskoj može skočiti na postolje za medalju većeg sjaja.

Ovo su neke od neizvjesnih kategorija u kojima će švicarska utrka biti presudna:

Men 25-29 Tomas Eberl, Wolfgang, Hochholzer, Octavio Vicente 
Men 30-34 Nathanael Fruchart, Sven Mueller, Marco Moroni, Daniele Michelet
Men 40-44 Dirk Pauling, Virgile Stiedel, Eric Laurencon, Marco Goeckus
Men 45-49 Jerome Georges, Bernd Pannewitz, Bernd Uebersezig
Men 50-54 Raymond Ferry, Michael Olipitz, Pavel Santo, Armand Surwilo
Men 55-59 Peter Naegeli, Peter Fierz, Jaroslav Balatka, Valerio Curridori, Georg Haas
Men 60-64 Michael Orendorff, Jiří Kokes, Jean-Louis Moreau, Leo Dehartog
Men 65-69 Bruce Wacker, Michal Mogrovics, Günter Weichhold

Women 20-24 Tereza Rudolfová, Elisabeth Höfler, Bianca Bernhard
Women 25-29 Verena Eisenbarth, Daniela Popelkova, Sabina Rzepka, Fanny Amann
Women 35-39 Martina Donner, Anett Schmidt, Roberta Frigeri
Women 40-44 Sandra Schwally, Carole Janssens, Daniela Thoma, Elisabetta Mosso, Amelie Vantomme, Sandra Jensen, Valerie Vuillet, Laurence Bonnard, Raffaella Mele, Valeria Bianchi
Women 45-49 Erica Dueger, Carol Rasmussen, Beate Kleindienst, Catherine Gance, Paola Goldoni Elisabeth Hollweck, Stefania Pacca, Heike Steininger, Patricia Dubier
Women 50-54 Petra Majewski, Marie-Claude Debroux, Lorenza Cattaneo Colombo, Dorothea Sauter, Danny Cassagnes
Women 55-59 Luisella Iabichella, Barbara Peterson, Petra Scholler

Nekoliko dana prije starta trećeg izdanja Xterra Switzerland – off-road triathlon prijave su bile zatvorene na 600 sudionika s 650 otvorenih mjesta u 7 otvorenih kategorija Classic Men Classic Women, Classic Relay Men, Women Classic Relay, Mixed Relay Classic, Mens Short Shorts and Women. Ovo je pravi “zeleni” triatlon – već na brifingu dan prije natjecanja bilo je jasno da neće biti šale za one koje će raditi smeće po alpskoj državi – trenutna diskvalifikacija bila je za sve one koji bacaju bilo kakav otpad. Zajednica malog Švicarskog sela okupila je preko 150 veselih volontera koji su na francuskom, u svakom krugu bodrili, pomagali te se brinuli za sigurnost svih natjecatelja.

Prangins – švicarska Pušća-Bistra, kao i proteklih godina i ove godine je ugostila zadnju utrku Europskog kupa. Prangins  je seoce s 3.000 stanovnika smješteno na sjevernoj obali Petit-Lac, poznatijeg kao jezero Geneva i udaljeno samo 25 km od aerodroma u Genevi.

 

Plivanje

Sirena je označila start točno k’o po švicarskom satu u 14 sati. Plivalo se dva kruga od 750 m u hladnom, bistrom planinskom jezeru Geneva. Mirnu jezersku vodu zapjenilo je 1.320 gumenih ruku i nogu poredanih na startu. Jezero Geneva proteže se 90 km prema zapadu u unutrašnjost Švicarske. S pozicije starta bilo je nemoguće ne primijetiti snijegom prekriveni Mont Blanc, a ako fulate bovu ubrzo bi se našli na francuskoj obali jezera. Na dan natjecanja voda je bila 19 stupnjeva C pa su neopreni bili obavezni za sve uzrasne kategorije.

 

Biciklistička staza

Jednom riječju je neobična! Kad se spremate za Švicarsku, pogotovo Svjetski kup, radite duge strme uspone, tehnički zahtjevne kamene downhille, a kad ono – ništa od toga. Totalna suprotnost – kratki strmi usponi, prirodne zapreke i različite podloge; blato, kamenje, potoci, pašnjaci, oranice, asfalt i pet puta prelazak i ulazak što plitkih što dubokih, hladnih i brzih planinskih potoka – neki su se dali voziti a neki i ne. Moglo bi se reći – biciklistički steaple chase, preko srušenih balvana i zidića ispriječenih na stazi. I to sve na samo 17 km biciklističkog dijela ove utrke. Vozilo se i nekoliko ravnih, dugačkih i treskajućih single track staza pored ceste, kroz polja kukuruza i preko oranice. Organizator se stvarno potrudio da što je više moguće puta siđete s bicikla i nosite ga kao na ciklokros utrci. Bez obzira na sve to, staza je najbrža, kilometarski najduža, a vremenski najkraća u Svjetskom kupu.

Organizacija je bila besprijekorna kao švicarska vura. Tako da nisu potrebni detalji.

Bajk staza:

 

Trčanje

Također je relativno ravno, 10.5 km duga trasa s jednim osrednje teškim usponom. Prolazilo se ponovno kroz šumu, preko nekoliko potoka te kroz livade i oranice gdje se trebalo paziti na svaki korak. Isto kao i plivanje i bicikl, trčalo se dva kruga. Sve tri staze su bile savršeno označene te s dovoljno okrepnih stanica za kipući dan. Par metara prije ciljne ravnine, taman kad se zaletite finiširati i kad vam je mozak na off funkciji i veli “više me ništa ne može iznenaditi”, zaskoče vas dvije divovske rolo bale slame koje treba na bilo koji način premostiti.

Na kraju iscrpljujućeg dana Nico Lebrun i Helena Erbanova osvojili su Švicarsko Xterra prvenstvo na potpuno sold-out utrci Kros triatlona u švicarskom Prangisu. Tridesetdevet godišnji Francuz Nico Leburn isplivao je na sedmoj poziciji iz vode i dotrčao kroz dugi prilazni put od jezera do zone izmjene uz bučne švicarske navijače s francuskog govornog područja. Da bi nadoknadio razliku izgubljenu u hladnom jezeru, morao je odraditi najbrža dva biciklistička kruga te otrčati najbrže vrijeme. U samo 50 sekundi razlike ušla su prva tri natjecatelja kroz cilj. Borba se vodila skoro do samih prepona 20 m pred ciljem, gdje je trebalo preskočiti velike bale slame. Na kraju je ipak vodeće mjesto izgubio Australac Ben Allen te ga prepustio boljem Francuzu, a između njih se ugurao Asa Show , pobjednik iz Njemačke.

Ovom pobjedom Nico Lebrun je osigurao i drugo postolje ovoga dana – zlatnu poziciju u Europskom kupu s 390 bodova sveukupno (pobijedio je u Italiji, Češkoj i Švicarskoj te bio drugi u Njemačkoj) dok je Asa Show morao biti zadovoljan s drugim mjestom u Euro kupu sa samo 10 bodova zaostatka iza Francuza – on je pobijedio u Francuskoj i Njemačkoj te bio drugi u Švicarskoj i Češkoj. Ovo je četvrta pobjeda u Europskom kupu za Francuza, a zadnja je bila daleke 2008. godine. Nico Lebrun se očito vratio u formu, bit će zanimljivo gledati Svjetsko prvenstvo na Havajima. On do sada iza sebe ima 26 pobjeda na Xterra prvenstvima od prve utrke u 2002 godini. I ovaj put je svima pokazao da je iskustvo presudno za pobjedu – na trčanje je naime krenula grupa od četiri profesionalaca zajedno.

Profića iz Australije Ben Allena koji je isplivao na prvoj poziciji te poveo biciklistički dio utrke,  grupa Show, Leburn i Oliver Marco uspjela je sustići tek na kraju zahtjevne biciklističke staze gdje zavjetrina ne igra nikakvu ulogu.

U ženskoj konkurencije novopečena Helena Erbanova dominirala je skoro od početka do kraja. Tridesettrogodišnjoj Heleni iz Češke ovo je tek druga sezona u Xttera Europskom kupu, ali iskustvo i trening te zlatna medalja na zimskim Olimpijskim igrama 2006. vješto je pretvorila u Xterra uspjeh. Ova pobjeda je i njoj osigurala prvo mjesto u Europskom kupu. Prva sezona kros triatlona osigurala je Heleni treće mjesto prošle godine na Svjetskom prvenstvu  i drugu poziciju na Europskoj ljestvici. Ove godine ona samo niže pobjede na svim utrkama gdje se pojavi.

Čehinja je iz vode izašla s tri minute zaostatka iza vodeće Jacqui Slack i Marion Lorblanchet te odvezla najbolje vrijeme na biciklu s 4 minute prednosti ispred ostalih djevojaka te rasturila trkačku dionicu s dvije minute prednosti. Ova dominacija osigurala joj je skoro četiri minute prednosti nad drugoplasiranom prošlogodišnjom pobjednicom Euro kupa Lorblanchet. Nakon cijele sezone borbe s ozljedama Lorblanchet je došla na startnu liniju zdrava k’o dren te impresivno i neočekivano uzela drugo mjesto. Treću poziciju zauzela je Jacqui Slack, a četvrtu europska prvakinja u kros triatlonu Carina Wasle iz Austrije.

 

XTERRA Switzerland Elite Results

Pro Men

Pl  Name  Nat  Time
1  Nico Lebrun  FRA  2:17:44
2  Asa Shaw  FRA  2:18:12
3  Ben Allen  AUS  2:18:36
4  Olivier Marceau  SUI  2:21:32
5  Francois Carloni  FRA  2:24:24
6  Graham Wadsworth  GBR  2:25:16
7  Hector Guerra  ESP  2:25:30
8  Patrick Rhyner  SUI  2:25:58
9  Jan Kubicek  CZE  2:26:26
10  Pierre-Yves Facomprez  FRA  2:26:33

Also: Alexander Haas, Jim Thijs

Pro Women

Pl  Name  Country  Time
1  Helena Erbenova  CZE  2:38:35
2  Marion Lorblanchet  FRA  2:42:27
3  Jacqui Slack  GBR  2:43:54
4  Carina Wasle  AUT  2:47:47
5  Lenka Cibulkova  CZE  2:56:11
6  Laetitia Moreau  FRA  3:01:56

 

Konačni poredak Europskog kupa:

Pos  Name                        ITA  FRA  CZE  GER  SUI  TOT
1     Nico Lebrun, FRA       100  d82  100   90   100   390
2     Asa Shaw, FRA             x   100    90 100     90   380
3     Alexander Haas, GER  82    90    82   69    d41  323
4     Ben Allen, AUS            90    49   69   d41    82   290
5     Francois Carloni, FRA  63    63    x    63     69   258

Pos  Name                         ITA  FRA  CZE  GER  SUI  TOT
1  Helena Erbenova, CZE    d90  100  100  100  100  400
2  Jacqui Slack, GBR          100   82    75     0     82  339
3  Carina Wasle, AUT         d69   75    90   75     75  315
4  Maud Golsteyn, NED         75  58    82    82     x    297
5  Lenka Cibulkova, CZE        x  x      69    58    69   196

 

Video:

 

Snimka TV 2011

http://www.dailymotion.com/video/xl7vjs_la-camera-en-balade-du-21-septembre-2011_sport

 

Snimka TV 2012

http://www.dailymotion.com/video/xtg0cp_vues-sur-l-actu-du-10-09-2012_news

http://www.dailymotion.com/video/xtb1dp_vues-sur-l-actu-du-04-09-2012_news

 

Fotke:

http://www.xterraswitzerland.ch/en/gallery-swim-2010.php

http://swisstriathlon.smugmug.com/Triathlon-2012/XTERRA-Switzerland/Pros/25258235_zqMrZb#!i=2074215214&k=GttvzFp

https://myracediary.com/triathlon/xterra-switzerland-2012/photos

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151416069986110.580298.139989526109&type=3

 

Rezultati

M

http://services.datasport.com/2012/tri/xterrasui/RANG101.HTM

W

http://services.datasport.com/2012/tri/xterrasui/RANG102.HTM

 

Autor: Nikola Borić

Nema postova za prikaz