KAD JE VOZITI - HRABROST

Ženska biciklistička ekipa iz Afganistana nominirana za Nobelovu nagradu za mir

Stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, kao što je vještina vožnje bicikla i mogućnost sportskog bavljenja biciklizmom, u nekim zemljama još uvijek su gotovo nemoguće i predstavljaju svojevrstan tabu.

Upravo tako je u Afganistanu, zemlji rastrganoj ratovima i vjerskim fundamentalizmom. Za žene je vožnja bicikla u toj zemlji često izlaganje porugama pa čak i fizičkim nasrtajima. No, nešto se promijenilo dolaskom aktivistice Shannon Galpin. Ona je od 2009. godine sudjelovala u mnogih projektima u Afganistanu, a i sama se bavila brdskim biciklizmom. Željela je pronaći djevojke koje voze, no redovito je nailazila na nerazumijevanje i zatvorena vrata.

2012. godine stupila je u kontakt s muškom nacionalnom biciklističkom ekipom i saznala da postoje djevojke koje voze. Susrela se s trenerom i upoznala studentice koje su se zanimale za biciklizam, a imale su podršku svojih obitelji i okoline.

– Ove djevojke znaju da rade nešto novo, nešto revolucionarno, no ne rade to zbog toga, već jednostavno voze jer misle da imaju pravo na to. Želim raditi u zemljama u kojima žene i djevojke ne dolaze do izražaja, gdje su obespravljene. Afganistan je zemlja koja je puno puta okarakterizirana kao zemlja gdje je najteže biti žena. Ove djevojke doslovno riskiraju svoj život vozeći bicikl, ali na ovaj hrabar način one pokreću i malu revoluciju – sve više i više djevojaka počinje voziti u svim dijelovima Afganistana. – izjavila je Shannon Galpin.

Shannon i organizacije koje su stale iza nje, prije svega brinu za opremu i daju podršku te nemaju ulogu vođe i tutora – za to su zaduženi Afganistanci. Ideja cijele akcije nije primarno sportska, već slamanje tabua i omogućavanje Afganistankama da se koriste biciklom za odlazak u školu, na posao i slično.

Upravo zbog ovih razloga, u siječnju ove godine talijanski radio RAI2 objavio je formalnu nominaciju bicikla za Nobelovu nagradu za mir. Afganistanska biciklistička ekipa je imenovana ljudskim predstavnicima za ovu nagradu.

– Nominacija za Nobelovu nagradu dokaz je hrabrosti ovih žena da ponovno preuzmu svoje ulice i svoje pravo na korištenje bicikla. – izjavila je Shannon Galpin nakon objave nominacije.

Nema postova za prikaz