BOLJE SPRIJEČITI, NEGO LIJEČITI

10 načina zaštite bicikla od krađe

Krađe bicikala su svakodnevna pojava, a profi ekipa će vam ga ukrasti, rastaviti i preprodati prije nego bilo tko uspije reagirati. Rijetki su sretnici koji uspiju svoj voljeni bicikl dobiti natrag nakon krađe pa nam ne preostaje ništa osim kakve – takve prevencije. Nikad ništa nije 100% sigurno, ali donosimo 10 savjeta kako bi svog ljubimca našli tamo gdje ste ga i ostavili.

1. Stup nije glup, ali…

Vezanje bicikla za različite stupove, prometne znakove i slično možda izgleda kao dobra ideja, no ponekad stup nije učvršćen u podlogu tako dobro da bi bio pouzdana zaštita. Potrebno je obratiti pozornost na to može li se stup jednostavno iščupati iz podloge ali i provjeriti može li se bicikl podići i izvući preko vrha stupa. Vezanje bicikla za prenosive objekte, poput primjerice kante za smeće ili općenito predmete koji nisu ni na koji način učvršćeni u podlogu također treba izbjegavati, iz očitih razloga.

 

2. Prometno, ali ne previše

Izbjegavajte ostavljati bicikl na mjestima na kojima se stvaraju gužve i kreće velika masa ljudi, poput kina, kazališta, muzeja, željezničkih i autobusnih kolodvora, škola i slično. Kaže se da prilika čini lopova, stoga je mnogo lakše operirati u gužvi, gdje smo uglavnom skoncentrirani na sebe, a manje na događaje oko sebe.

Kako je ipak poželjno da bicikl bude na oku, ali ne i osamljen, idealno ga je smjestiti na neko ne tako prometno mjesto, no uz dovoljnu cirkulaciju ljudi, poput kafića ili restorana. Ljudi su opušteniji i usmjereniji na okolna zbivanja, pa je i nečiji bicikl jedan od objekata koji upadaju u oko dok opušteno sjedimo na omiljenoj kavi ili ručku.

 3. Puno bicikala-puno rizika

Čak i na prvi pogled, mjesto na kojemu je parkirano previše bicikala savršeno je za krađu. Bicikli su isprepleteni jedni s drugima, zapetljani u mrežu lokota i lanaca i logično je za pretpostaviti da će biti potrebno nešto više vremena da se bicikl oslobodi iz takve gužve, stoga nitko neće obraćati pozornost radi li to vlasnik bicikla ili netko drugi. Mnogo je riskantnije ukrasti bicikl koji je osamljen i upada u oči, nego izvući jedan iz mreže ostalih. U najboljem slučaju možete ostati bez kotača.

 

4. Mjesto ili dva

Potrudite se da ne ostavljate vaš bicikl uvijek na istome mjestu. To će potencijalnim lopovima privući pozornost i pružiti mogućnost da pomno isplaniraju napad, obzirom da se radi o rutini na koju se najlakše osloniti. S druge strane, dobro je imati dva-tri stalna parkirna mjesta, koja ćete rotirati s vremena na vrijeme, ali istovremeno omogućiti i ljudima koji se stalno nalaze na tim mjestima, da pripaze na vaš bicikl i uoče ako se počnu događati kakve neuobičajene i sumnjive radnje.

 

5. Spriječite slučajna oštećenja

Izbjegavajte parkirati svoj bicikl na skučenim mjestima, poput haustora, različitih prolaza ili stubišta i mjestima gdje je općenito prisutan nedostatak prostora, poput parkirališta za automobile ili autobusnih stajališta, jer biste se mogli neugodno iznenaditi ukoliko vaš bicikl pretrpi kakvo oštećenje ili ogrebotinu.

 

6. Kvaliteta, a ne kvantiteta

Ako ne zaključavate svoj bicikl negdje daleko, izvan centra grada ili na nekoj osami, što nikako nije preporučljivo, ne treba vam čitav arsenal lokota, lanaca, sajla i ostalih sigurnosnih izmišljotina. Naime, načinom na koji osiguravate svoj bicikl, ostavljate suptilnu poruku drugima oko vas, pa tako bicikl koji je pretrpan svim mogućim osiguranjima ostavlja dojam da će tamo i ostati prilično dugo vremena bez nadzora, a upravo je vrijeme najveći saveznik lopovima.

Jedan kvalitetan U-lock i sajla za dodatno osiguranje kotača bit će sasvim dovoljni, uz uvjet da ga znate pravilno zaključati.

7. Kotač na kotač

Čini se na prvi pogled da oduzima mnogo vremena, pogotovo ako ste u nekoj žurbi, no idealno bi bilo skinuti prednji kotač i položiti ga uz zadnji, te ih tako zajedno zaključati za neki siguran objekt. Ponekad nekome nije potreban čitav bicikl, nego mu baš eto fali taj jedan kotač i baš mu odgovara taj s vašeg bicikla.

Obično je pravilo skidanja prednjeg kotača, jer ga je mnogo jednostavnije skinuti, u svega par poteza ako imate quick release, dok je sa zadnjim malo kompliciranije zbog pogona. Međutim, zadnji kotač je i mnogo vrjedniji. Na boljim biciklima se nalazi pogon u vrijednosti prosječnog novog bicikla, stoga može poslužiti i za prodaju u dijelove. U svakom slučaju, nikad ga više nećete vidjeti, stoga, umjesto kuna, radije žrtvujte nekoliko sekunda više.

 

8. Ali, sinoć je bio tu…

Krađu je najlakše izvesti pod okriljem noći. Nikad ne ostavljajte bicikl negdje vani, preko noći, jer bi jedina stvar koju biste mogli sutradan zateći mogao biti vaš lokot. Ili ono što je ostalo od njega. Dok mi spavamo, netko je uvijek budan i u potrazi za takvim nalazištima, a danas više nisu sigurni ni zaključani ulazi zgrada ili podrumi. Ako imate skuplji bicikl i viška mjesta u stanu, neka vaš bicikl spava s vama. Balkoni također nisu dobra opcija. Vratite li se po bicikl nekoliko dana kasnije, vjerojatno ga više nećete zateći.

 

9. Jedan je za grad

Ako vam bicikl služi za treninge i ozbiljnije vožnje, ali i kao prijevozno sredstvo i za obavljanje sitnih poslova po gradu, ukoliko imate mogućnost, razmislite o nabavi još jednoga, manje vrijednoga. Skupi bicikli u pravilu se ne koriste u svrhu prijevoznog sredstva, stoga svako ostavljanje takvog bicikla na ulici, dok vi čekate red u banci nosi sa sobom i veći rizik od krađe ili oštećenja, a istovremeno se, njegovim korištenjem, troši i skupa oprema na njemu.

Ne morate nužno kupovati novi bicikl, jer danas se jako povoljno mogu kvalitetni bicikli pronaći i u oglasnicima. A možda na kraju otkrijete da neki vaš prijatelj ima jednoga davno zaboravljenoga i spreman vam ga je ustupiti za neke sitne novce ili čak i pokloniti. Mogućnosti je mnogo.

 

10. Nije savršeno, ali dovoljno

Prvi korak u pravilnom osiguravanju bicikla je obavezno zaključavanje okvira za čvrst, nepomičan objekt. Uložite u kvalitetan U-lock, jer on se ne može nabrzinu presjeći, već ga je potrebno prepiliti, što je prevelik i predugotrajan zahvat da bi ostao neprimijećen. Ne zaboravite zaštititi kotače.

Koristite različitu kombinaciju lokota, s različitim načinima zaključavanja, izrađene od različitih vrsta materijala. To automatski zahtjeva primjenu više vrsta oruđa, stoga je manja vjerojatnost da će se u kraćem vremenu pronaći način za razbijanje više različitih vrsta zaštite.

Na kraju svega, koliko god se posvetili zaštiti bicikla i pronalaženju idealnih alata koji obećavaju da će vaš bicikl biti nemoguće otuđiti, stvarnost je, nažalost, ipak nešto drugačija. U moru lokota, ključeva, lanaca i sličnih izmišljotina, lopovi su uvijek korak ispred. Ne postoji lokot koji se ne može obiti, ali postoji kvalitetan lokot kojim dobivamo na vremenu i osiguravamo bicikl upravo onoliko vremena koliko nam je potrebno do iduće vožnje. Stoga je ključan faktor u zaštiti bicikla, u kombinaciji s raspoloživom tehnikom, upravo naša mudrost i znanje.

Autor: 3sporta/Dina Tuzlić
Photo: Bigstock.com

Nema postova za prikaz