TOP SAVJETI

10 zapovijedi za trkače

Ako tek počinješ trčati ili se nalaziš u problemu kako napredovati i postizati bolje rezultate, možda je najbolje da se za početak držiš ovih „zapovijedi“. One su okvirne, napisane kao orijentir, ono što smatramo najvažnijim u cjeloživotnoj aktivnosti kakva je trčanje.

 

 

  1. UZ TRČANJE TREBAŠ I DRUGE VRSTE TRENINGA

Ako samo trčiš, osobito ako naglo kreneš, to te može voditi ozljedi. U svoje aktivnosti uključi bicikl, plivanje, šetnje, teretanu jednom tjedno, pliometrijske vježbe ili jogu. Sve ono što angažira i druge mišiće osim nožnih

 

  1. OHLADI SVOJE AMBICIJE

Nakon nekoliko tjedana trčanja shvatiš da to tijelo ipak ponešto može. Počneš praviti planove i ambicije porastu. To je dobro, ali treba ih držati pod kontrolom – najveći broj početnika prestane trčati zbog ozljede, a ozljede nastaju kad ne idemo postupno.

U tjedni program uvrsti vježbe snage

 

  1. NE TRČI SE SVAKI DAN

Tijelu je potreban odmor – trčanje 3-4 puta tjedno za početnika i više je nego dovoljno.

 

  1. TRENING NIJE UTRKA

Osobito ako trče u društvu, mnogi ne mogu suspregnuti svoj “utrkivački” nagon. I onda se lagani jogging pretvori u utrku na 100 metara, a to je siguran put prema ozljedi.

 

  1. OHLADI SE I ISTEGNI NAKON TRČANJA

Nakon trčanja, uspori, ohladi se postupno, istegni se nježno i tek onda je trening gotov.

Prije trčanja istežemo se dinamički, poslije trčanja statički

 

  1. BRINI SE ZA CORE MIŠIĆE

Slabi trbušni i leđni mišići onemogućit će da trčiš pravilno, a to opet vodi prema – ozljedi. Brini se za core mišiće, a ne zaboravi ni one iznad njih.

 

  1. MIJENJAJ OBUĆU KAD SE ISTROŠI

Neko okvirno pravilo kaže da se obuća za trčanje potroši nakon 600-900 km trčanja. To ovisi i o tome kakva je obuća, koliko imaš kila, po kakvoj podlozi trčiš i slično. Tenisice koje su istrošene su opasne – zamijeni ih novim.

 

  1. OZLJEDE SE NE ISTRČAVAJU

Ima nekih ozljeda kod kojih trčanje nije zabranjeno, ali pravilo za početnike je – ne trči kroz ozljedu, pričekaj da prođe i onda počni polako i postupno, kao da tek počinješ s trčanjem.

 

  1. ISPROBAJ TRENDOVSKE STVARI, ALI NAĐI ŠTO TI ODGOVARA

Do nedavno minimalizam, čak bosonogo trčanje, danas maksimalna amortizacija i debeli potplati – trendovi će se uvijek mijenjati, baš kao i u modi. Kod trčanja je dozvoljeno probati sve, ali koristi to samo da pronađeš ono što ti najviše odgovara.

 

  1. KAD BOLI, TRAŽI POMOĆ

Bol u koljenu, unutarnjoj strani lista, križima… koja ne prestaje ili se trčanjem pogoršava treba biti signal da nešto nije u redu. Ne čekaj dugo s traženjem stručne pomoći, svaka ozljeda koja se otkrije na samom početku brže se zaliječi.

 

Nema postova za prikaz