REKORDNA GODINA

13. Plivački maraton Raslina 2023. – izvještaj iz organizacijskog kuta

Oko broja 13 se često vodi dilema oko njegovog značenja i (ne)sretnosti. Jedan od nesretnih primjera je legenda iz nordijskih krajeva koja govori o gozbi 12 bogova, kada je nepozvan na nju došao i 13. bog, Loki. Loki je ubio jednog od bogova, što je dovelo do katastrofalnih kasnijih događaja, kao što su smrti drugih bogova, prirodne katastrofe i slično.

 

Poveznica Rasline s tom pričom može biti samo nadimak Loki kao skraćenica od prezimena Lokas, koje je daleko najbrojnije raslinsko prezime.

S druge strane pobornici sretnosti tog broja kažu da nakon kalendarskih 12 mjeseci i horoskopskih znakova, broj 13 označava neki novi početak i priliku za novi razvoj.  Sa 13 se ujedno ulazi u tinejdžersku dob, što je isto velika promjena i novi dio odrastanja.

S obzirom da je nama ovo s više aspekta bio rekordan maraton, koji je unatoč kompleksnosti prošao u odličnom ozračju bez prigovora od strane natjecatelja (a i mi sami nismo uspjeli pronaći puno stvari u organizaciji gdje se moglo nešto bolje napraviti), možemo kazati da za nas teorija o nesretnosti tog broja ne drži vodu, ni ovu našu bočatu.

Prvi rekord koji smo oborili, a vezan je uz kompleksnost, je bio broj utrka, jer je ovu godinu uz standardni program (5 km, 1,5 km te tri dječje utrke) dodatno ubačena utrka na 3 km u sklopu Dalmatinskog kupa, kako bi i Šibensko-Kninska županija imala svog predstavnika u ovom natjecanju. Tako da je to bilo sveukupno 6 različitih utrka u jednom događaju!

Ova dodatna utrka je zadala malo glavobolje u organizaciji, prvenstveno ekipi za postavljanje staze, budući da je na istoj stazi trebalo postaviti te kvalitetno i nedvosmisleno označiti tri različita okreta, kako bi svaki plivač u pojedinoj utrci točno znao gdje je njegov okret.

Kako i inače u organizaciji ništa ne volimo prepuštati slučaju, to smo sve dodatno komunicirali na plakatima s grafičkim prikazom staze i svih okreta, kroz usmenu komunikaciju na info pultu, a i preko službenog voditeljskog mikrofona koji je u rukama imao naš poznati voditelj Joško Lokas, koji ljeti koristi svaku priliku biti u svom mjestu.

Početak tjedna uoči maratona je prošao u završnim pripremama za maraton. Obilježile su ga rekordne temperature od oko 40 stupnjeva, ali do maratona je dnevni maksimalac pao na „samo“ 35 stupnjeva što je i dalje vrlo visoko za veće sportske napore. Jezero je „zakuhalo“ na preko 27 stupnjeva, tako da smo odlučiti pojačali količine vode i drugih napitaka za maraton, a i plivače smo u danima pred maraton, kao i na sam dan maratona, podsjećali na potrebu za nužnom hidratizacijom prije i nakon utrka. Zdravlje prije svega, to uvijek treba biti moto.

Na prijavama su ujutro počeli pristizati plivači iz svih krajeva Hrvatske, kao i 20ak inozemnih natjecatelja, najviše njih iz Slovenije. Od poznatih domaćih plivača došli su čak i Grgo Mujan i Klara Bošnjak, unatoč tome što su tek dan prije Rasline došli s dalekog puta, iz Japana, gdje su na Svjetskom Prvenstvu u Fukuoki nastupali na maratonu u duljini 10 km.

Niti rekreativnim plivačima velike udaljenosti nisu predstavljale problem, pa su tako između ostalih u Raslinu došli i naši česti i dragi gosti Lidija Lončarić i Krunoslav Borovec, koji su pomicanje maratona na Balatonu sa subote na nedjelju iskoristili da iz Varaždina prvo „skoknu“ do Rasline, a iz Rasline onda za Balaton. To je više od 1200 km za vikend, ali za ove strastvene ljubitelje ovog divnog sporta to nije predstavljalo nikakav problem!

Bilo je dosta plivača iz velike većine klubova daljinskog plivanja (KDP Donat, KDPSR Poreč, KDP Zadar, KDP Split…), a i KDP Nova Generacija 7 je došla s dosta članova, uključujući legendarnog Draška Vujovića koji je jedini natjecatelj koji NIKAD nije propustio maraton u Raslini, odnosno jedini ima svih 13 znački na reveru!

Gost ovogodišnjeg maratona je po prvi put bio i naš prijatelj Domagoj Jakopović Ribafish. Nas nekoliko iz organizacije smo prije dva ljeta sudjelovali na njegovom ROkOtok-u na Krapnju i Zlarinu, a sada je napokon on imao priliku biti s nama, što je jako razveselilo i nas i svu djecu, jer je nakon plivanja održao predavanje na temu očuvanja okoliša, a kasnije i „praktičnu nastavu“ čišćenja okoliša te interesantni geocaching. Oduševio se raslinskim mirom i gastro specijalitetima, te poručio da mu je ovo bio prvi, ali svakako ne i zadnji posjet našoj Raslini.

Ribafish je nastupio i na programu u petak navečer, gdje smo imali zagrijavanje uz aquathlon (700 m plivanja i 3400 m trčanja) s natjecateljima u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Na aquathlonu je nastupilo ukupno 88 natjecatelja. U pojedinačnoj konkurenciji su bili prvi Goran Stegić iz PK More s vremenom 25:03 te Lea Ćaleta s vremenom 34:38.

U ekipnoj konkurenciji kod žena prva je bila ekipa NeM & NiM (Nela Matjanec i Nina Maglov) s rezultatom 32:00, kod muškaraca domaći TIM SPSD (Adrian Lokas i Marko Lokas) u vremenu 24:10, a kod mješovitih parova je slavio tim Resnici (Eva i Vadimir Resnik) s vremenom 26:17.

Ovaj “warm up” prije subotnjeg maratona se pretvorio u svojevrsni “cool down” jer je natjecatelje osvježio pravi ljetni pljusak tijekom aquathlona, a i grmljavina za vrijeme tog pljuska je ipak podsjetila da je petak i da je 13-i maraton, kako bi ovi pobornici negativnog predznaka tog broja ipak dobili malu satisfakciju.

Na subotnjem glavnom programu i maratonu nastupilo je rekordnih 273 natjecatelja, od toga 220 na utrkama 5 km (Cro Cup), 3 km (Dalmatinski kup) i 1,5 km (rekreativna utrka) te 53 djece na dječjim utrkama. Kad tome pribrojimo aquathlonce od dana prije dolazimo do brojke od preko 360 natjecatelja!

To je za ove vrste utrka jako velika brojka, a pogotovo za našu malu Raslinu koja ne broji niti duplo više stanovnika nego što je sad bilo natjecatelja (na popisu stanovništva iz 2021., Raslina je imala 553 stanovnika)!

Na maratonu smo vidjeli i nikad jaču konkurenciju s obzirom da se utrka uz kup Hrvatske bodovala i za prvenstvo Slovenije (apsolutno i kadetsko) pa smo tako uz rekordan broj plivača vidjeli i rekord staze i čak devet plivača unutar sat vremena, od kojih su čak sedmorica bila bolja od starog rekorda staze! Koliko je teško za ostvariti rezultat ispod sat vremena u bočatoj vodi, govori podatak da je prije ovogodišnjeg maratona u dosadašnjih 12 izdanja to samo jednom uspjelo Grgi Mujanu (59:10 iz 2019), koji je danas pak za dužinu prstiju ostao kratak za postolje i zauzeo 4. mjesto.

Prvi je bio Marin Mogić iz KDPSR Poreč s rezultatom 58:03, drugi Nik Peterlin iz PK Kamnik s rezultatom 58:05, treći Gašper Stele isto iz PK Kamnik s 58:14!

Kod žena je prva bila Matea Sumajstorčić isto iz KDPSR Poreč s rezultatom 1:03:30, isto odlično vrijeme i vrlo blizu rekorda staze (1:03:02 od Karle Šitić iz 2013), druga je bila Klara Bošnjak iz KDP Donat s rezultatom 1:05:08, a treća je bila Maša Arnež iz PK Radovljica s 1:07:49.

Na 3 km je prvi bio Ken McMahon (41:01), a drugi Toni Pavičić-Donkić (41:23), obojica iz kluba Faros Sport, dok je treći bio Goran Stegić iz šibenskog PK More (42:35).

Kod žena je prva bila Dijana Vasilj iz PK Dupin iz Biograda s vremenom 51:30, druga Dora Babić (PK Jadera) s 54:01 i treća Tihana Kišak (TK Sjever Varaždin) s 54:08.

Na 1500 m kod muškaraca  je prvi bio Stefan Nićin s 19:46,drugi Jakov Jurin iz PK Kantrida s 19:48, a treći Patrick Zakaryan Olsen s 20:20. Prvi ispod postolja bio je domaći adut Adrian Lokas iz PK More koji je zauzeo 4. mjesto.

Kod žena prva Sara Puklavec (Ebihal Ume) s 23:24, druga Anđela Talić (SPK Zrinjski) s 23:28, treća Cvita Vlatković (PK Jadera) s 27:13.

Na 1500 m je u kategoriji timova je kao i lani opet slavio tim NajlipŠI, koji je ujedno bio i najbrojniji tim, to je bila skupina od 13 šibenskih rekreativki i rekreativaca, sportski entuzijasti koji često pohode naš maraton kao i mnoge druge sportske manifestacije u našoj županiji.

Na ovoj utrci je radovao i veliki broj domaći natjecatelja, čak njih 9, od kojih je nekim mladim plivačima ovo bilo prvi put da su se okušali na toj udaljenosti, nadamo se da će zavoljeti i nastaviti prakticirati daljinsko plivanje.

Svi rezultati su dostupni na www.stotinka.hr

Dječje utrke su isto bile zanimljive i s nekoliko napetih finiša. U godištu 2015. i mlađi su prvi bili Anna Bjelovjesova i Jakov Lokas. Kod godišta 2013. i 2014. su slavili Daria Bondar Alibašić i Petar Stegić, a kod godišta 2011. i 2012. su najbolje vrijeme ostvarili Aurelia Kremer i Jure Barišić.

Uz plivače uvijek pazimo da i našim gledateljima ovo bude vrhunski doživljaj tako da oni kojima nije dovoljno praćenja maratona s kopna, nego bi htjeli biti što bliže plivačima, mogu to napraviti u sklopu našeg turističkog broda uz stazu koji svake godine ustupe na korištenje naši dragi mještani.

Zadovoljna lica svih gledatelja i plivača nam pokazuju da smo jako dobro odradili još jedan maraton! Hvala svima na dolasku i podršci!

 

Autor teksta: Tonći-Ante Lokas, DSR Raslina
Foto: Luciano Mutavdžija

 

 

 

Nema postova za prikaz