PUT POD KOTAČE - BEZ PUTOVNICE!

Biciklom kroz sedam država povodom ulaska u Europsku uniju

Bliži se dan hrvatskog ulaska u Europsku uniju. Dok je većina očiju uperena u političku scenu, dvojica mladića iz Zaboka, Ivan Turk i Sven Šemovčan, spremaju se za biciklistički pothvat predstavljanja Lijepe naše kao nove članice Unije.

U devet dana planiraju  biciklom obići velik dio Srednje Europe, prolazeći kroz  7 država i dnevno prevaljujući 150-ak kilometara. Na svom putu proći će kroz Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Slovačku, Češku i Italiju. Start je najavljen na dan pristupanja, 1. srpnja, u 9:00 sa Zivtovog trga u Zaboku.

Ivanova i Svenova želja je prezentirati Hrvatsku kao nove članice Europske unije, a uz to i Hrvatsko Zagorje kao regiju iz koje obojica potječu. Njihova ideja je podržana od strane Ureda predsjednika, kao i samog predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Ive Josipovića, a pozivaju sve koji su voljni pomoći u realizaciji projekta da im se jave.

Povodom ovoga događaja razgovarali smo s gospodinom Svenom.

Možete li se za početak predstaviti čitateljima?
Zovem se Sven Šemovčan, imam 26 godina i rođen sam u Zagrebu. Trenutno živim u Zaboku gdje se educiram na smjeru trgovine i komercijale. Drugi dio tandema je Ivan Turk, dvadesetpetogodišnjak iz Zaboka. On trenuto studira na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu.

Sedam država u devet dana je ozbiljan projekt. Bavite li se inače biciklizmom i kakav je vaš dosadašnji biciklistički put?
Biciklizmom se bavim od osnovne škole, a od 1999. do sada sam promijenio više biciklističkih klubova. Ostvarivao sam mnoge dobre plasmane po Kupu i Prvenstvu grada Zagreba, ali i na Nacionalnim prvenstvima. Otkada sam završio srednju školu biciklizmom se bavim samo rekreativno jer je to sport koji iziskuje mnogo vremena i financijski je zahtjevan, pa mu se više nisam mogao kvalitetno posvetiti. Za razliku od mene, Ivan se do sada biciklizmom bavio samo rekreativno.

Bavite li se i drugim sportovima?
Od ostalih sportova volim planinarenje zbog boravka u prirodi. Osim toga, rekreativno sam se okušao u duatlonu, triatlonu i atletici, a bez ikakvih prethodnih priprema sam uspio istrčati polumaraton u Zagrebu. Ivan praktički dolazi iz drugih sportova. Sedam je godina trenirao i igrao košarku, a poslijednjih devet je košarkaški sudac, trenutno sudi a2 mušku i a1 žensku ligu.

Jeste li do sada imali sličnih pothvata? Kako ste uopće došli na ideju za ovaj projekt?
Do sada mi je najduža ruta biciklom bila 260 kilometara od Zaboka do Njivica na Krku u jednome danu, tako da mi neće biti prvi put da se okušavam na duže staze. Na ideju smo došli početkom ove godine u Češkoj. Pratili smo hokejaše Medveščaka, odsjeli kod češkog prijatelja i u razgovoru tamo smo došli do ove ideje koja se kasnije iz dana u dan sve više razvijala i definirala.

Među ostalim, prolazite kroz mjesta austrijske pokrajine Gradišće u kojima je naseljeno mnogo Hrvata. Da li je to bilo ciljano, kako ste birali rutu?
Rutu smo pripremili prema EuroVelo 13 i 9 ruti po kojoj smo napravili etape od otprilike 150 kilometara dnevno. Kako dionice prolaze kroz mjesta hrvatskih iseljenika povezali smo se s njima i oni su nam ponudili suradnju. Ovu priliku bih želio iskoristiti da zahvalim njima i svim ostalim partnerima koji nas podržavaju i pomažu nam pri ostvarivanju ovog zahtjevnog projekta i bez čije bi pomoći bio neizvediv.

Dolje je ruta koju planiraju odvoziti, a za slučaj da ih niste u prilici uživo podržati i pozdraviti, ovaj pothvat možete pratiti i online preko njihove Facebook stranice.

1. etapa – Zabok – Lepoglava – Ivanec – Varaždin – Čakovec – Mursko Središće – Lendava – Rédics – Zalabaksa – Zalalövő – Körmend

2. etapa – Körmend – Szombathely – Kőszeg – Lutzmannsburg – Kroatisch Geresdorf – Großwarasdorf – Horitschon -Neckenmarkt – Harka – Sopron – Fertőrákos -Purbach am Neusiedler See – Parndorf – Petržalka – Bratislava

3. etapa – Bratislava – Malacky – Kúty – Břeclav – Valtice – Mikulov – Znojmo

4. etapa – Znojmo – Wien – Wiener Neustadt

5. etapa – Wiener Neustadt – Minihof Liebau

6. etapa – Minihof Liebau – Rimske Toplice

7. etapa – Rimske Toplice – Razdrto

8. etapa – Razdrto – Trieste – Rijeka – Njivice (otok Krk)

9. etapa – Njivice (otok Krk) – Rijeka – Zagreb – Zabok

 

Za kraj – momci, sretno i uspješno na putu!


Autor: Tomislav Bukić

Nema postova za prikaz