2.900 km ZA MJESEC DANA

Biciklom na Olimpijadu u London

Mnogi će se ove godine zaputiti na Olimpijske igre u London. Najveći je ovo sportski događaj na svijetu, a održavanje Olimpijade u Europi dodatno će privući one koji su mogu priuštiti ovaj nezaboravan doživljaj. Prošle Olimpijske igre u Pekingu bile su puno, puno dalje, čak 11.808 km daleko od Zagreba.

Toliko su naime svojim biciklima na putu za Peking prešli Mladen Gaćeša i Marko Mitić. Mnogi se sjećaju njihovih dogodovština s ovog epskog puta, a mnogi su htjeli s njima. Sada se nekima od njih ova želja i ostvaruje. Logistički puno lakša dionica od Zagreba do Londona privukla je puno više biciklista, pa se ove godine očekuje prava mala ekspedicija “Biciklom na XXX. Olimpijske igre London 2012.“.

Projekt je zamišljen kao putovanje 30 biciklista i odgovarajuće pratnje od Zagreba do Londona. Pratnja se sastoji od 3 do 4 člana – servisera i osoba koje brinu o jutarnjem i večernjem obroku u kampu gdje se noći.

Na put se kreće iz Zagreba 25. 6. 2012. prema Mađarskoj, te se kod Budimpešte nastavlja na EUROVELO 6, preko Bratislave i Beča sve do Donaueschingena, prateći Dunav, (EUROVELO 6 je biciklistički koridor koji povezuje Atlantski ocean i Crno more) do Basela. Od tamo se kreće  na sjever uz rijeku Rajnu do Strasbourga i dalje preko Luksemburga, do Sjevernog mora u Belgiji (Oostende). Prelazi se kanal prema Doveru, te nastavlja do Londona u koji se stiže uoči otvaranja OI 27.07.2012. Ruta je duga oko 2.900 km i prema planu potrebno je približno 30 dana.

Organizatori ove ekpedicije iz Biciklističkog kluba Pedalinac Zagreb ističu i ovo: “Europom će putovati 30 biciklista u “kockastim” majicama s natpisima svih gradova i godina gdje i kada su Igre održane. Pored toga, ususret ulasku Hrvatske u Europsku Uniju, ne planira se najkraća ruta već ona koja prolazi kroz veći broj država, točnije, kroz Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku, Austriju, Njemačku, Švicarsku, Francusku, Luksemburg, Belgiju, te Englesku.

Motivacija za putovanje počiva na idejama koje su utkane i u same Olimpijske igre –  zajedništvo i suživot, mir i tolerancija, zdrav duh u zdravom tijelu, te ekološka svijest koju aktivno potičemo.

Na portalu 3sporta.com moći ćete pratiti njihov put, a više informacija pronađite na stranici BK Pedalinac.

Još uvijek nisu popunjena sva raspoloživa mjesta pa se zainteresirani mogu javiti Mladenu Gaćeši na pedalinac@gmail.com ili 091 500 1778.

 

Video s puta u Peking:

¸

Autor: 3 sporta

Nema postova za prikaz