BESPLATNO, LEGALNO, PRIRODNO...

  Djeluje kao droga – hoće još tko proba!

  Što biste rekli na činjenicu da postoji supstanca koja vas može “podići” tako da se osjećate super, euforično, “high”, a ujedno je besplatna, legalna i prirodna? Da, ta tvar postoji, a mi donosimo kratki tekst kako do nje doći.

   

  Runners’ high je termin koji označava stanje koje se javlja nakon intenzivnog trčanja (ili drugog intenzivnog oblika vježbanja), a za koje je odgovoran endorfin. Endorfin je endogeni morfij koji proizvodi centralni nervni sustav i žlijezda hipofiza. Naziv endorfin nastao je iz dvije riječi, endogeni (unutarnji, vlastiti) i morphine (spoj opijatskog djelovanja), jer ti hormoni djeluju slično kao morfij unutar sustava prirodnih opijata. Oslobađa se prilikom dužih i zahtjevnijih fizičkih napora koji uzrokuju određeni stres kojem je tijelo izloženo.

  Smatra se da prisutnost endorfina utječe na osjet boli umanjujući receptore boli. Naravno, kada nam je osjet boli smanjen, povećava se vjerojatnost ozljeda s obzirom na to da se tada bol lako ignorira. No, upravo smo zbog te pojave često, unatoč iscrpljenom tijelu u trenucima višesatnog trčanja, u stanju nastaviti svoj put do cilja. Utjecaj endorfina je jak i može se reći da potencira stanje euforije koje se javlja nakon završetka sportske aktivnosti.

  Iako se ovaj termin veže za trčanje, zapravo se javlja prilikom svake intenzivnije fizičke aktivnosti. Vjeruje se da je povezan teorijom evolucijskog opstanka prvih ljudi koji su bili izloženi naporu dugotrajnog lova, koji je i danas prisutan u nekim Afričkim plemenima. Istraživanja provedena 2008. godine u Njemačkoj dokazala su koristeći suvremene medicinske metode prisutnost endorfina u mozgu čovjeka prije i nakon trčanja.

  Prijašnja su se istraživanja fokusirala na dokazivanje da je runners’ high posljedica uspješnog završetka utrke, međutim, danas se zna da je posljedica same fizičke aktivnosti, bez obzira na subjektivan pojam ostvarenja određenog rezultata.

  Istraživanja novijih datuma također su dokazala da nije sam endorfin odgovoran za osjećaj post-trkačke euforije. Tu su još i drugi neurotransmiteri kao što su adrenalin, dopamin i serotonin. Sve se ove biokemijske supstance izlučuju u većim količinama prilikom intenzivnog fizičkog napora, te imaju pozitivan utjecaj na doživljaj subjektivne stvarnosti.

  Bilo da ste trkač s dugogodišnjim iskustvom i nizom istrčanih maratona, ili ste tek početnik s kraćim trkačkim stažem sigurno ste doživjeli osjećaj neopisive radosti i zadovoljstva prelaskom preko ciljne linije. Bez obzira na očigledan tjelesni umor, izmučeno se lice ozari osmijehom koji teško da ćete taj dan skinuti s lica. Bit će da ste doživjeli – runners’ high!

   

  Autor: 3sporta

  Nema postova za prikaz