Oni dani u mjesecu – trčati ili ne

Zadnji kilometri maratona u Bostonu 1996. godine ostali su čvrsto zapisani u povijesti ove utrke – te godine njemačka maratonka Uta Pippig službeno je postala prva žena koja je odnijela pobjedu tri godine zaredom. No, ostala je zapamćena i po jednoj, pod navodnike, neugodnoj stvari.

 

Komentatori utrke opisali su to kao probavne tegobe, ne usuđujući se reći da je poznata maratonka trčala utrku za vrijeme menstruacije, što su gledatelji, posebno uživo (kamere su se koncentrirale na gornji dio tijela), mogli jasno vidjeti. Čini mi se da se od 1996. nije puno toga promijenilo. I dalje se o temi menstruacije u sportašica relativno malo govori, iako se, naravno, radi o fiziološkoj pojavi kroz koju prolaze sve žene, svaki mjesec.

Čini li nas mjesečno krvarenje zaista slabijima na utrci/treningu, a ako ne, što se zapravo događa u tijelu žene koja se bavi sportom onih dana u mjesecu?

 

Gubitak krvi – manje kisika za mišiće?

Odgovor na pitanje u naslovu za većinu žena je – ne! Tijekom normalne menstruacije izgubi se oko 30 mL krvi, što je zanemarivo u usporedbi s otprilike 5000 mL tjelesne krvi. Istraživanja do sada nisu pokazala značajan pad razine hemoglobina za vrijeme menstruacije koji bi se povezao sa smanjenim kapacitetom krvi za prijenos kisika. No, žene koje imaju obilna i duga krvarenja sklone su razvoju anemije i trebale bi se posavjetovati s liječnikom u vezi nadoknade željeza i prehrane.

 

bigstock--176921995Nakupljanje vode

Nekoliko dana prije menstruacije razine ženskih spolnih hormona, estrogena i progesterona, na najvišim su vrijednostima. Ti hormoni dežurni su krivci za sve negativne promjene u tijelu koje prethode krvarenju, jednim imenom predmenstrualni sindrom ili, skraćeno, PMS. Nakupljanje tekućine u tijelu normalna je pojava tijekom ovog perioda, a nastaje zbog utjecaja ženskih spolnih hormona na propusnost stijenki krvnih žila za vodu. Dolazi do preraspodjele tekućine u organizmu na način da se više vode nakuplja u tkivima, a manje cirkulira krvnim žilama u obliku plazme.

Što to zapravo znači? Manji volumen plazme smanjuje sposobnost tijela za znojenje, što dovodi do blagog porasta tjelesne temperature (oko 0,5°C) i ubrzanog rada srca. Također, manja je mogućnost uklanjanja mliječne kiseline, a sve to pridonosi bržem umaranju i slabijoj izvedbi. Dobra hidracija najbolje je što možeš učiniti za svoje tijelo prije i tijekom treninga u danima prije mjesečnog krvarenja. Dobra vijest je da razine spomenutih hormona naglo padaju prvi i drugi dan menstruacije, a tvoje tijelo se vraća u ravnotežu!

 

Grčevi

Grčevite kontrakcije maternice i bolovi u donjem dijelu trbuha i leđa vjerojatno su najveći problem kada govorimo o trčanju i fizičkoj aktivnosti u vrijeme menstruacije. Ako malo zavirimo u žensko tijelo, ovi simptomi neće nas toliko čuditi. Međusobnim utjecajem raznih hormona i molekula prekida se dotok krvi u unutarnji sloj maternice – endometrij. Njegovim ljuštenjem nastaje menstrualni sadržaj (krv i odljuštene stanice), a ostatak maternice grči se i izbacuje taj sadržaj prema van. Zvuči pomalo brutalno, ali tako je.

Neke žene sve to osjete tek kao blagu nelagodu koja ih ne ometa u svakodnevnim aktivnostima, dok druge imaju jake bolove i grčeve. Srećom, brojna istraživanja i iskustvo žena koje se bave sportom pokazali su da redovita fizička aktivnost ublažava spomenute tegobe. Također, endorfini, hormoni koji se oslobađaju za vrijeme trčanja djeluju kao prirodni lijek protiv bolova. Stoga, lagano trčanje i istezanje može ti pomoći da se osjećaš bolje i lakše podneseš one dane, no, isto tako, i dan – dva odmora sasvim su opravdan izbor u ovom slučaju.

Ako te menstruacija iznenadi na dan utrke, lijekovi protiv bolova, poput ibuprofena, mogu ti pomoći, ali valja imati na umu da njihovo dugotrajno uzimanje može oštetiti želučanu sluznicu i funkciju bubrega.

 

Zašto žudimo za slatkim prije menstruacije?

Poznato je da naš organizam u fizičkoj aktivnosti primarno iskorištava zalihe glukoze, tj. šećera za dobivanje energije, a kada se te zalihe potroše, metabolizam se usmjerava dominantno prema sagorijevanju masti. Nekoliko dana prije menstruacije visoke razine estrogena i progesterona djeluju na metabolizam na način da potiču štednju glikogena, a to znači da su količine dostupne glukoze smanjene. To je pravi razlog zbog kojeg imamo povećanu potrebu za slatkim namirnicama, ali i povećane potrebe za ugljikohidratima tijekom dugog treninga ili utrke.

Ipak, ako prije menstruacije ne planiraš dužu fizičku aktivnost, vrlo vjerojatno ćeš se bolje osjećati ako preskočiš čokoladu i zamijeniš slatkiše nutritivno vrijednim namirnicama – simptomi PMS-a bit će blaži, nakupljat ćeš manje vode i bit ćeš bolje raspoložena. Početkom idućeg ciklusa, tj. s prvim danom krvarenja, glikogen postaje dostupniji razgradnji, a tijelo brže dobiva potrebnu energiju.

Sa sportskog i medicinskog stajališta, sama menstruacija nije nikakva prepreka bavljenju sportom – dapače, početkom krvarenja nestaju gotovi svi negativni simptomi koji se karakteristično javljaju prije menstruacije. Žensko tijelo tijekom onih dana zapravo je najsličnije muškom organizmu – razine ženskih spolnih hormona su najniže, a tijelo je u optimalnoj fazi za sportske poduhvate.

Neki od najboljih rezultata u ženskom trčanju postignuti su upravo dok su atletičarke menstruirale, što je prava potvrda snage ženskog tijela u tom periodu.

 

Autor: Anda Tomaš / 3sporta.com

Nema postova za prikaz