HRVATI I MAĐARI

Državna prvenstva u Lepoglavi i Varaždinu

Varaždinska županija, od 24. do 26. lipnja ugostit će sve najbolje što biciklizam u Hrvatskoj i Mađarskoj nudi, na državnom prvenstvu obaju zemalja u kronometru i na cesti.

Varaždin će za tri tjedna ugostiti najbolje bicikliste na državnom prvenstvu u vožnji na kronometar te u cestovnoj utrci. Državno prvenstvo Hrvatske dopunjeno je s državnim prvenstvom Mađarske, a pobjednici će na kraju utrka dobiti i dresove državnih prvaka jedne i druge zemlje.

Osim u seniorskoj kategoriji, državno prvenstvo bit će i u svim ostalim kategorijama, od najmlađih u kategoriji U13 do veterana i rekreativaca, a sudjelovat će i najbolje biciklistice.

Osim Varaždinaca, bivših „slogaša“ Radoslava Rogine i Kristijana Đuraseka, dolazak su potvrdili i Robert Kišerlovski i Vladimir Miholjević. Sudjelovat će naravno i aktualni „slogaši“, koji u posljednje vrijeme ostvaruju sve solidnije rezultate.

– Očekujemo oko 500 natjecatelja iz obje zemlje, a zajedno sa pratiteljima i gledateljima, oko 2.000 ljudi posjetit će našu županiju, napuniti i turističke kapacitete kod nas – kazao je Alan Košić, predsjednik BD Sloga i predsjednik Izvršnog odbora ovog natjecanja.

Prvenstvom u vožnji na kronometar u petak, vozit će se uz hidroregulacijski kanal, na relaciji Šemovec – Prelog. Seniori će voziti 30 kilometara na „štopericu“, a ostali kraće relacije.

Subota će biti rezervirana za prvenstvo u cestovnom biciklizmu, za sve kategorije osim za juniore i elite (seniori), a start i cilj će biti u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu.

Glavni događaj rezerviran je za nedjelju, kada će se u Lepoglavi voziti juniorsko i seniorsko prvenstvo u cestovnom biciklizmu. Sponzor cijelog prvenstva je grad Lepoglava.

-Ovime želimo naglasiti sve potencijale našeg grada i kraja, kako one organizacijske, tako i turističke, jer smatrama da Lepoglava posjeduje odlične uvjete za razvoj u toj domeni. Ovakve utrke mogu tome uvelike pomoći, stoga smo rado prihvatili ovo sponzorstvo – kazao je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

Start će biti ispred osnovne škole u Lepoglavi, a cilj kod restorana Ivančica u Lepoglavi. Utrka će se voziti u krugovima od 18 kilometara, na relaciji Lepoglava – Kaniža – Žarovnica – Kamenica – Kamenečki Vrhovec  – Lepoglava. Takvih krugova ima 10, stoga će se na stazi dužine 180 kilometara trebati svojski potruditi za „kockastu“ majicu.

-Tražili smo takvu stazu, koja po konfiguraciji nije samo ravna, nego mora imati i svoje uspone, kako bi se stvarno vidjelo tko je najbolji. Mislimo da je upravo naša Županija idealna za biciklističke utrke ovakvog tipa – kazao nam je Košić.

Ne samo to, nego je idealna i za jednu ili više etapa Utrke po Hrvatskoj, naš „Tour de Croatie“, koji se već nekoliko godina ne vozi. A upravo biciklističke utrke odlična su promocija za turizam, stoga i ne čudi što se ponovno okuplja incijativa za pokretanje ovakve utrke, gdje bi i „slogaši“ bili jedni od najvažnijih čimbenika.

-To nam je velika želja, da se ponovno pokrene Tour de Hrvatska. Mislimo da bi to bila prava stvar, nadajmo se da će zaživjeti utrka po Lijepoj našoj. Teško od ove godine, ali možda već od iduće pokrenemo ovaj projekt – zaključio je Alan Košić.

Preuzeto s eVaraždin

Autor: eVarazdin.hr

Nema postova za prikaz