900 KM U PET ETAPA

[FOTO] Završen Tour of Croatia!

Nakon više od 900 kilometara podijeljenih u pet etapa ciljem na Markovom trgu u Zagrebu prvi je prošao Poljak Maciej Paterski iz momčadi CCC Sprandi Polkowice i tako osvojio zadnju etapu i sveukupnu pobjedu na prvom izdanju Tour of Croatia.

Posljednja etapa u dužini od 177 km vožena je od Svetog Martina na Muri do Zagreba, a nakon ukupne pobjede Paterski je izjavio:

– Jako sam sretan, ponovno sam osvojio etapu i moram zahvaliti timu. Imali smo trojicu vozača na čelu i stalno kontrolirali situaciju. U zadnjem kilometru shvatio sam da bih mogao pobijediti, odličan sam u kratkim i brzim usponima. Odlična organizacija i prekrasna zemlja!

U završnom poretku utrke Paterski je pobijedio s minutom i jednom sekundom prednosti pred Slovencem Primožom Rogličem, a treći je završio Poljak Sylwester Szmyd. Najbolji hrvatski vozač je Emanuel Kišerlovski na vrlo dobrom sedmom mjestu (2:32 minute zaostatka).

Potencijal utrke prepoznala je i Međunarodna biciklistička federacija (UCI) koja ju je klasificirala u prvu kategoriju, odmah iza najpoznatijih utrka iz Grand Tour serije, među kojima su Tour de France, Giro d’Italia i Vuelta a España. Natjecalo se 149 biciklista iz 19 momčadi.

Osvrt

U jednom lijepom filmu glavni lik, kojeg glumi Kevin Costner, izgradi igralište za baseball usred polja kukuruza “bogu iza nogu” jer je u snu čuo glas – “If you build it they will come”. I stvarno, kao u snu, na dovršenom igralištu pojave se svi najbolji igrači baseballa u povijesti i odigraju utakmicu.

Mogla bi se ova sintagma primijeniti i na prvo izdanje Tour of Croatia – ako se dovoljno potrudiš i uložiš svoje snove i svu energiju u stvaranje, a ne razaranje, na kraju ćeš uspjeti. A čovjek koji je imao viziju zove se Vladimir Miholjević, sportski i tehnički direktor ove utrke. Malu ekipu koja je vodila realizaciju projekta činili su i Ivan Črnjarić, Mario Dukarić i Ozren Muller.

Teško je i zamisliti koliko rada stoji iza ovakvog projekta. Teško je i zamisliti kako su smogli hrabrosti i energije započeti ovakvo nešto u našoj zemlji. Veseli da je ovaj projekt podržala Vlada Republike Hrvatske, ministarstva, gradovi i županije i njihove turističke zajednice te mnogobrojni sponzori. Nadamo se da će i idući projekti ovakvog značaja imati takvu podršku.

I nadamo se da će biciklizam napokon u Hrvatskoj doći u žižu interesa, da će se napokon riješiti problemi koji se vuku u Hrvatskom biciklističkom savezu i da će napokon prevladati struja koja želi graditi i raditi, a ne razarati radi sitnih vlastitih interesa.

REZULTATI

 


 


 

Autor: 3sporta / foto Zvonimir Mikašek

Nema postova za prikaz