UVIJEK JE DOBRO VRIJEME ZA NOVI POČETAK

Godine nisu važne – za trčanje nikad nije kasno!

Prijateljica mi je pričala da je na nasipu srela stariju gospođu trkačicu, malo su razgovarale i na kraju je ispalo da je gospođa stara kao prijateljičina baka, a razlika u njihovom izgledu je evidentna. Prijateljica (koja je tada šetala) je bila iznenađena i šokirana. Rekla sam joj: ”To su ti zaista dobrobiti rekreacije i trčanja!”.

Trčanje je vječno
Volim trčanje jer je trčanje cjeloživotni sport i hobi. Ne morate se ‘umiroviti’ već s 28 godina i niste stari s 29 jer, realno: niste stari! Nikad mi se nije sviđalo kako neki sportovi mijenjaju percepciju o mladosti i starosti u mislima ljudi: ima onih koji će misliti da su stari već s 45 i da trebaju nastaviti s gledanjem utakmica s kauča. Ne! Više od polovice trkača na maratonu u npr. New Yorku je starije od 40!
U trčanju ste uvijek dobrodošli, uvijek možete započeti s trčanjem: i s 10 godina i s 50 godina, a profesionalni trkači ostvaruju rezultate života u godinama u kojima se neki drugi prestaju profesionalno baviti sportom. Nije kasno ni za bavljenje ostalim rekreativnim sportovima, za svakog postoji nešto; n-i-k-a-d nije kasno, a sve je bolje od neaktivnosti i pasivnosti.

Ljubav na prvi pogled
Trčanju pristupite kao novom hobiju i kao novom izazovu u životu. Primjetit ćete da će vas trčanje ubrzo jako zavoljeti jer je nesebično, prima svakog u svoj zagrljaj i pružit će vam mnogo nagrada, fizičkih i psihičkih. Neću ni spominjati koliko ćete vi zavoljeti trčanje.

Trčanje je fantastično utočište u ludom danu, pretrpanom obvezama, poslom, rokovima, peglanjem, pospremanjem, učenjem… Tih pola sata ili sat će biti samo vaši i nitko vam ih neće moći oduzeti. U tom periodu ćete se maknuti od svoje svakodnevice i rutine, imat ćete mir samo za sebe, napunit ćete baterije i krenuti hrabro u nove životne pobjede. Naravno, što ste stariji, to ste iskusniji i pametnije pristupate bavljenju sportom. Znate svoje mogućnosti i potrebe, ne forsirate se nepotrebno i uživate u svojoj terapiji.

Brojke ne lažu
Trčanje ne traži vječnu mladost – i nešto stariji trkači mogu obarati rekorde u svojim dobnim skupinama. Kanadski atletičar Ed Whitlock je prva osoba na svijetu starija od 70 godina koja je istrčala maraton za manje od tri sata. Trčao je u mladosti pa prestao, a trčanju se ponovno vratio s 40 godina. Najbolji rezultat je ostvario sa 73 godine kada je maraton istrčao u vremenu 2:54:48. Njegovo vrijeme je ekvivalent dvadesetogodišnjem trkaču s vremenom 2:03:57.
Hal Higdon je s 52 godine istrčao maraton u vremenu 2:29:27. Carlos Lopes je postavio svjetski rekord u maratonu s 38 godina na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu s vremenom 2:09:21.

Harriette Thompson je 2015. godine postala najstarija žena na svijetu koja je istrčala maraton u vremenu 7:24:36, s 92 godine. Jedan od najpoznatijih i najstarijih trkača je Fauja Singh. Nadimak mu je Turbaned Tornado i ima 104 godine te drži svjetske rekorde u svojoj dobnoj skupini. Njegov rekord u maratonu za skupinu 90+ je iz 2003. godine kada je s 92 godine istrčao maraton u vremenu 5:40.

New York City Marathon 2015. godine je završilo 49.595 ljudi. U ženskoj kategoriji je pobijedila Mary Keitany s 33 godine i vremenom 2:24:25, a u muškoj Stanley Biwott s 29 godina i vremenom 2:10:34 (www.tcsnycmarathon.org/about-the-race/results/finisher-demographics).
Najviše prijavljenih trkača, koji su pritom uspješno završili, se nalazi u dobnim skupinama od 30 do 49 godina, ukupno 31.163 ljudi. U skupini 30 – 39 godina je 15.446 ljudi završilo maraton, a u skupini 40 – 49 godina završilo je 15.717 ljudi.

Naš najpoznatiji maratonac Drago Paripović nositelj je hrvatskog rekorda u polumaratonu s vremenom 1:03:47 (Lago di Garda, 1993. godine), a koji je ostvario s 34 godine te hrvatskog rekorda u maratonu s vremenom 2:17:05 (Bologna, 1992. godine) koji je ostvario s 33 godine. Na Zagrebačkom maratonu 2011. godine postao je prvak Hrvatske s vremenom 2:38:09 u 52 godini života.

Ovisnost
Nemojte dopustiti da vas okolina obeshrabri u novom hobiju. Budite odlučni. Uskoro ćete pronaći mnogo istomišljenika i prijatelja u velikoj trkačkoj zajednici koji će vam biti najveća potpora i oslonac.

Kažu da je trčanje jedina ovisnost od koje ne trebate na odvikavanje i zato se u potpunosti prepustite čarima trčanja!

Autor: 3sporta/Valentina Đureković

Nema postova za prikaz