MY WORLD IS MILES OF ENDLESS ROADS

INTERVJU: Roberto Setnik – 1.000 milja

Roberto Setnik stalnim je čitateljima ovog portala već poznat. Ove se godine priprema za najduži europski breveto. U ovom kratkom intervjuu govori o svojim planovima za ovu godinu. A oni su opet izuzetno izazovni.

Roberto je prošle godine završio trostuki Ironman u njemačkom Lensahnu na izvrsnom devetom mjestu, a za 3sporta.com je napisao i sjajan tekst o brevetu 400 km koji je vozio.


Koji su ti planovi za ovu sezonu?

Ove sezone sam naglasak stavio na biciklizam. Plan mi je odvoziti što veći broj breveta raznih duljina (200, 300, 400, 600 km) kod nas i poneki u Mađarskoj i Sloveniji. Mislim da će mi duge vožnje obilježiti  ovu sezonu. Uz  to nastupit ću još i na triatlonu Ironman distance u Češkoj.

A što je centralni događaj ove godine za tebe?  

Središnji  događaj svakako je breveto 1001 miglia u Italiji.

Možeš nam reći nešto više o toj utrci?

1001 miglia – to je najduži europski breveto, koji se održava svake druge godine. Ugrubo, trasa  je  Milano-Rim-Milano. Duljina puta je 1.630 km s 22.000 metara visinske razlike. Sastoji se od 18 etapa koje se voze neprekidno. Limit za izvedbu je 135 sati. Kao kvalifikacija za ovaj brevet priznaje se završen Paris-Brest-Paris (1.200km), London-Edinburgh-London (1.400km) ili breveti  400 km i 600 km u tekućoj godini, homologirani od strane Audax Club Parisien.


Kako se pripremaš za tako tešku utrku?

Pripreme se ne razlikuju mnogo od klasične pripreme biciklističke sezone, ali s približavanjem datuma utrke ključni trening u tjednu postat će duge vožnje koje će simulirati uvjete koji se tamo očekuju. A to znači vožnja po velikoj vrućini kroz cijeli dan, noćna vožnja, nedostatak sna, orijentacija i naravno visinska razlika.

Tko će ti biti podrška na utrci?

Supruga i klinci. Oni su neizostavni dio tima.

Ovakav pothvat sigurno je financijski zahtjevan. Imaš li podršku sponzora?

Troškovi koji se tu javljaju su trošak startnine, putovanja, smještaja, pratnje te specifične opreme i prehrane.

Srećom imam prijatelje koji su spremni pomoći, pa tako od ove sezone vozim novi bicikl Giant TCR1, čiju nabavku je sponzorirao web-shop Velocity tvrtke RAM DC iz Čakovca uz posredovanje Giant Hrvatska.

Velika finacijska stavka kod ovakvih događanja je i trošak kvalitetne prehrane za vrijeme treninga  i utrka. To su energetske pločice, gelovi, izotonički napici, sredstva za oporavak i drugo, a koja su neophodna, jer se troše ogromne količine kalorija. Primjerice, brevet  300 km uz dobar tempo potroši 10.000 kalorija, isto kao i triatlon Ironman distance. U tom segmentu utrke imam još neriješenih pitanja.

Autor: 3 sporta / foto: Zvonimir Mikašek

Nema postova za prikaz