KRASNA ZEMLJO ISTRO MILA

Istria Granfondo privukao više od 500 biciklista

Prvi puta organiziran biciklistički maraton na cesti sjeverozapadne Istre okupio je više od 500 rekreativaca i profesionalnih biciklista. Maraton Istria Granfondo Classic dug 161km, uz najbolje hrvatske bicikliste Roberta Kišerlovskog i Vladimira Miholjevića, uspješno je prošlo 155 biciklista, dok je kraći maraton, dug 84km odvozilo 210 biciklista. Rekreativni program Adria.MOVE IT! u Umagu i Novigradu okupio je više 150 Istrana i njihovih gostiju.

Najbolji nastup na maratonima ostvarili su Emanuel Kišerlovski, Vladimir Miholjević i Robert Kišerlovski iz Hrvatske na Istria Granfondo Classicu, prošavši 161 km zahtjevne staze za 4:11:16, te Janez Zupanič, Gregor Sikušek i Lucijan Premrn iz Slovenije, prošavši 84 km staze Istria Granfondo Small za 2:13:13. Najbolji hrvatski predstavnici bili su Massimo de Mari, Goran Santini i Željko Srdoč, koji su zauzeli 8., 11. i 20. mjesto na stazi Small.

Trenutno najbolji hrvatski biciklist Robert Kišerlovski, nakon što je kao treći završio Istria Granfondo Classic prokomentirao je: „Nisam se imao namjeru natjecati, već zaista uživati u stazi koju dobro poznajem i prekrasnom krajoliku koji je okružuje. Organizatori su odradili odličan posao i mislim da su svi sudionici mogli uživati u vožnji i popratnim događanjima. Jedini hrvatski Granfondo maraton za svaku je pohvalu i svakako se namjeravam vratiti i iduće godine.

Međunarodni projekt Adria.MOVE IT!, financiran iz fondova Europske unije, zaslužan je za rekreativne biciklijade Adria.MOVE IT! Family i Adria.MOVE IT! Junior koje su se vozile u subotu u Novigradu te Adria.MOVE IT! Kids koja je zabavila umaške mališane u nedjelju.

Koordinatorice projekta za Umag i Novigrad, Vida Ferlin i Vanja Gorički izrazile su zadovoljstvo nakon održanih događanja: „Cilj projekta Adria.MOVE IT! je promocija alternativnog načina transporta i zdravijeg načina življenja. Izuzetno nam je drago da smo okupili ovako velik broj biciklista rekreativaca i pokazali kako je bicikl idealno prijevozno sredstvo i način rekreacije, puno prihvatljivije i poželjnije od automobila. Nastavit ćemo s aktivnostima projekta i omogućiti što bolju infrastrukturu za vožnju bicikla, kako domaćima, tako i turistima.

Bernard Musulin, voditelj projekta Istria Granfondo na dodjeli nagrada pobjednicima maratona rekao je: „Čestitam svima koji su uspjeli završiti prvi Granfondo maraton. Nadam se da su vozeći maraton uspjeli uživati u ljepotama sjeverozapadne Istre. Zahvalio bih svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog sportsko-rekreativnog događanja. Iako smo vrlo zadovoljni brojem prijava za prvi Istria Granfondo, iduće godine ga svakako namjeravamo nadmašiti i privući još više zaljubljenika u biciklizam.“

U organizaciju događanja uključeni su bili Istraturist i Laguna Novigrad, Gradovi Umag i Novigrad, lokalne turističke zajednice i cjelokupan klaster sjeverozapadne Istre. Osim organizacije ovog događanja, vrlo intenzivno rade na biciklističkoj infrastrukturi, kako na rekonstrukciji i izgradnji biciklističkih staza te smještajnih kapaciteta, obilježavanju i signalizaciji, tako i na obučavanju turističkih bike vodiča.

Autor: PR tekst

Nema postova za prikaz