OD DJECE DO PROFESIONALACA

Istria Granfondo u Istru dovodi najbolje hrvatske bicikliste

Uz biciklistički maraton za profesionalce Istria Granfondo, Adria MOVE IT! za vikend priprema i brojne sadržaje za bicikliste rekreativce

Umag i Novigrad ugostit će veliku vikend biciklijadu 6. i 7. listopada. Po prvi puta održava se biciklistički maraton Istria Granfondo, kao natjecateljski dio programa, dok će za rekreativce biti organizirane utrke Adria.MOVE IT! Familiy, Junior i Kids.

Velik interes pokazali su kako domaći, tako i strani biciklisti. Gotovo polovicu dosad prijavljenih biciklista čine stranci, dok se ukupan broj dosad prikupljenih prijava penje preko 350 biciklista. Među biciklistima koji će voziti Istria Granfondo Classic, najdojmljiviju i najzahtjevniju utrku, bit će trenutno najuspješniji domaći biciklist, Robert Kišerlovski i Vladimir Miholjević, jedan od najboljih domaćih cestovnih biciklista, koji je 2004. vozio Giro d’Italia, čije su dvije dionice vožene i po cestama Istre.

U sklopu međunarodnog projekta Adria.MOVE IT!, sufinanciranom iz sredstava EU, obilježava se Tjedan održive mobilnosti, u sklopu kojeg se odvijaju biciklistička događanja. Vida Ferlin, koordinatorica projekta za grad Umag predstavila je rekreativna događanja u sklopu Adria.MOVE IT! projekta: „Dvije subotnje vožnje, sa startom i ciljem u Novigradu, planirane su po mjeri obitelji i djece. Prva od njih je Adria.MOVE IT! Junior, zatvorena kružna vožnja na parkiralištu kod gradske dvorane, namijenjena mališanima do 10. godine. Druga će pod nazivom Adria.MOVE IT! Family okupiti obitelji i djecu iznad 10 godina. Vožnja kreće iz Novigrada te prolazi okolicom u dužini oko 25 kilometara. Prigodna biciklistička događanja nastavljaju se nakon početka glavnih utrka, na platou kod stadiona Stella Maris, gdje će biti upriličena kružna vožnja za mališane Adria.MOVE IT! Kids te atraktivna i zabavna događanja.

Maraton će svoju kulminaciju doživjeti u nedjelju u Umagu, a namijenjen je profesionalnim i dobro pripremljenim rekreativnim biciklistima, koji će toga dana moći izabrati između kraće i dulje dionice. Prva od njih, Istria Granfondo Small, duga je 84 kilometara i vozi se na području Umaga i Novigrada, dok se Istria Granfondo Classic proteže na čak 161 kilometar. Veći dio ove rute vozit će se putevima kojima je 2004. godine prošla 14. etapa čuvene utrke Giro d’Italia.

Robert Kišerlovski, koji se profesionalnom biciklizmu vratio nakon slomljene ključne kosti prilikom pada na Tour de Franceu, vozit će Istria Granfondo Classic, o kojem je na predstavljanju rekao: „Istra organizira velik broj zanimljivih maratona, a za Istria Granfondo sam se odlučio zbog odlične staze i prekrasnog krajolika kroz koji će se voziti. Uvijek mi je drago voziti kvalitetne domaće utrke, kako domaća publika uvijek stvori poseban ugođaj.

Bernard Musulin, voditelj projekta Istria Granfondo, ovom prilikom je izjavio: „U suradnji s projektom Adria.MOVE IT! razvili smo vrlo bogat rekreativni program, koji će obradovati kako najmlađe, tako i zaljubljenike u biciklizam. Ovo će biti jedinstvena prilika da domaće stanovništvo na dva kotača prođe cestama koje su dosada bile rezervirane za automobile. Što se tiče prijava biciklista, vrlo smo zadovoljni odazivom, posebice stranih profesionalnih biciklista. Iznimno smo ponosni što će prvi Istria Granofondo voziti i naši najistaknutiji biciklisti Robert Kišerlovski i Vladimir Miholjević.

Arlen Brozić, direktorica korporativnih poslova Istraturista naglasila je: „S obzirom na već postojeće mogućnosti i veliki potencijal destinacije, razvoju ponude za bicikliste Istraturist posvećuje posebnu pažnju. Podrška ovoj manifestaciji logičan je slijed aktivnosti usmjerenih razviju cikloturizma koji se organizirano provode na razini clustera. Radujemo se biciklističkom vikendu rekreativnim ali i amaterskim utrkama u koje se uključila lokalna zajednica.

Samostalno i kroz aktivnosti klastera sjeverozapadne Istre, Istraturist nastavlja svoje aktivnosti u razvoju biciklističkih staza i signalizacije, u svrhu doprinosa lokalnoj zajednici. Uz razvoj infrastrukture, educirano je i pet bike vodiča, koji vode različite skupine turista na biciklističkim rutama, u svrhu dočaravanja najboljeg što sjeverozapadna Istra biciklistima može pružiti.

 

Program događanja

Autor: PR objava

Nema postova za prikaz