SPREMNI ZA CESTU!

Kako podesiti cestovni bicikl?

Unatoč mnogim informacijama koje su danas dostupne putem interneta i unatoč brojnim biciklističkim trgovinama u kojima, u pravilu, možete pronaći one osnovne informacije vezane uz pravilan odabir bicikla, čim se krene u neku ozbiljniju diskusiju o mjerama,  geometriji,  položaju sjedala, pedala, duljini lulice, veličini okvira, veličini volana, dakle, općenitom položaju na biciklu, vrlo brzo se ispostavi da stvari baš i nisu tako jednostavne i da ima mnogo faktora na koje je potrebno obratiti pozornost.

 

Kako je informacija bezbroj, baš kao i mišljenja oko vas, nijedno od navedenog se obično u potpunosti ne podudara. Sve to može biti jako zbunjujuće, a rezultat može biti da vam vaš novi bicikl na kraju apsolutno ne odgovara.

Kod cestovnog/trkaćeg bicikla veoma je bitno da sve stavke savršeno odgovaraju i zbog same činjenice da je položaj tijela, zbog potrebe postizanja što bolje aerodinamike, mnogo zahtjevniji nego na ostalim vrstama bicikla, pa i najmanji odmak može rezultirati neugodnostima, a u težim slučajevima i jakim bolovima, utrnućima i istegnućima. Najčešće se najviše pozornosti posvećuje visini sjedala, što proizlazi iz uobičajenog pogrešnog shvaćanja da je to gotovo jedini važan element. To, naravno, nije točno. Pozicija na biciklu se dobiva nizom različitih mjerenja. Prvo je određivanje veličine okvira, a odmah nakon toga i visine sjedala. Zatim pravilno postavljanje blokeja na sprinterici. Nakon toga, pozicija se određuje pomicanjem sjedala naprijed-nazad, potom visinom i duljinom lulice volana, postavljanjem volana pod optimalnim kutom, te podešavanjem ručki kočnica u najugodniju poziciju.

 

Veličina okvira

Bez dobre veličine okvira gotovo je nemoguće postići dobru poziciju na biciklu. Uobičajene greške su pokušaji kompenzacije premalog ili prevelikog okvira pomicanjem sjedala naprijed ili nazad. Veći okvir je teži i dulji, stoga je vrlo teško dobiti pravilnu naprijed-nazad poziciju. S druge strane, manji okvir zahtjeva odabir dulje lulice volana, koja je podložnija lomljenju, a bicikl premalog okvira se u vožnji i teže kontrolira.

Da bi se odredila prava veličina okvira, prvo se treba izmjeriti unutarnja duljina noge. To se, po mogućnosti, radi s odjevenim biciklističkim hlačama, koje u sebi imaju uložak od spužve, jer debljina spužve utječe na ukupnu duljinu koju mjerimo. Uzme se knjiga s tvrdim koricama, stane se licem okrenutim prema zidu  i postavi se između nogu, kako bi „odglumila“ sjedalo, a prednji rub knjige je  okomit na površinu tla i naslonjen na zid. Povuče se crta na zidu iznad gornjeg ruba knjige i izmjeri se visina od poda do oznake. Dobiveni broj se pomnoži s 0.65 i konačan rezultat je mjera za veličinu okvira. Dobivena mjera odgovara većini standardnih veličina okvira, međutim, u slučaju većih tjelesnih neproporcionalnosti sitna odstupanja mogu se korigirati duljom ili kraćom lulicom. Ako je dobiveni broj, tj. mjera, sredina između dvije standardne veličine, prvo treba isprobati manji okvir, jer je pravilo da treba imati najmanji mogući okvir. Ako je lulica sjedala previše iznad okvira i ako ste stisnuti jer je volan preblizu, uzmite veći okvir.

 

Ukupna visina (visina sjedala)

Pogrešno određena ukupna visina može ozbiljno utjecati na vožnju, pa čak i prouzročiti ozljedu. Glavnina aktivnosti u biciklizmu pripada nogama. Ruke odrade nešto manji dio posla pridržavanjem i povremenim dodavanjem snage prilikom vožnje iz auzica. Donji dio leđa je također aktivan, no usko je vezan uz rad nogu i koristan je samo onoliko koliko možete iskoristiti noge.

Kod preniskog sjedala, noge će biti previše stisnute i nećete biti u mogućnosti upotrijebiti svu njihovu snagu. Opterećenje se pojačava jer se za postizanje iste brzine mora raditi više. Iz toga proizlazi brže umaranje, a prekomjerno opterećenje mišića postaje izvor stresa za ligamente, tetive i hrskavicu. Kod previsokog sjedala, noge su previše istegnute i izostaje snaga u donjem dijelu okretanja pedala. Riskira se istegnuće mišića i ozljeda vezivnog tkiva.

Mnogi biciklisti pri podešavanju visine sjedala koriste tradicionalnu metodu postavljanja pete na pedalu. Međutim, takav način gotovo uvijek za rezultat ima previše nisko sjedalo. Pronalaženje prave visine zapravo je vrlo jednostavno. Ukupna duljina nogu se pomnoži s 0.883 i dobiveni broj mora označavati razmak izmjeren od centra srednjeg pogona do gornje površine sjedala.

Ako se ispostavi da ste cijelo vrijeme vozili na preniskom sjedalu, problem se ne može riješiti preko noći i bit će potrebno izvjesno vrijeme prilagođavanja novoj poziciji. Visinu sjedala treba povećavati postepeno, ne vise 7-8 mm unutar dva tjedna. Na početku će se možda pojaviti čudan osjećaj tijekom vožnje, no stvar je samo u prilagodbi i mišićnoj koordinaciji, pa će se čudan osjećaj s vremenom izgubiti. Visinu sjedala poželjno je mijenjati zimi, kad tijelo nije pod stresom natjecanja i jakih treninga. Ako se visina neizbježno mijenja tijekom sezone, potrebno je to činiti u još manjim koracima, gdje svaki novi milimetar doslovno čini veliku razliku.

 

Namještanje blokeja

Prije nego se krene u namještanje pozicije sjedala naprijed-nazad, moraju se pravilno namjestiti blokeji. Ovdje, nažalost, ne postoji formula, kao što je to bio slučaj u prethodnim primjerima. Opće je pravilo da blokej treba postaviti na sredinu prednjeg dijela stopala (najširi dio stopala, jastučić), jer noga na tome mjestu prenosi svu svoju snagu na pedalu. Ako su blokeji postavljeni malo iza jastučića, blokej se nalazi preblizu svodu stopala, koji nema tako dobar kontakt s pedalom, a to može rezultirati bolovima u stopalu, pa i ozljedom koljena. Neki vozači su skloni postavljanju blokeja ispred jastučića stopala, što im daje slabiju polugu, no više izravne snage. Takav položaj koriste najčešće sprinteri u svojoj disciplini, stoga se ovakav položaj ne preporučuje cestovnim vozačima.

Najbolje je, dakle, početi s „nultim“ položajem, blokejima na sredini jastučića i vrhom cipele usmjerenim ravno naprijed. Nerijetko je potrebno i nekoliko dana vožnje da bi se definirao konačan i najbolji položaj, a jednom dobivena prava pozicija blokeja se ne mijenja sve dok se ne promijene cipele.

 

Pozicija na biciklu (pomicanje naprijed-nazad)

Nakon određivanja ukupne visine i podešavanja blokeja, sljedeći korak je određivanje pozicije na biciklu. Obucite hlače u kojima inače vozite i obujte svoje sprinterice s podešenim blokejima. Sjedalo pomaknite do kraja unatrag. Uzmite komad konopca ili debljeg konca i za jedan kraj privežite neki manji metalni predmet, poput ključa. Naslonite bicikl na zid, popnite se na njega, a pedale okrenite tako da poluge budu paralelne s tlom. Nakon što ste se namjestili i zauzeli poziciju na biciklu, uzmite konopac za slobodan kraj i pustite ga da visi oslonjen na prednji rub koljena, okomito u odnosu na tlo. Pravilan položaj se dobiva tako ključ ili neki drugi predmet privezan na donji kraj mora biti u položaju da siječe osovinu pedale točno u njenom centru.

Ako se odmah na početku mjerenja, sa sjedalom pomaknutim maksimalno unatrag, ispostavi da predmet siječe osovinu točno na sredini, vaš bicikl ima najstrmije moguće kutove, koji još uvijek dozvoljavaju pravilnu poziciju pedaliranja. Ipak, vjerojatnije je da će predmet prolaziti iza osovine pedale i sve što trebate napraviti je pomicati sjedalo prema naprijed dok ne dobijete idealan položaj.

Pomicanjem sjedala može se dogoditi da više neće odgovarati visinom, jer su ukupna visina i pozicija naprijed-nazad usko povezane, stoga valja i na to pripaziti i, po potrebi, dodatno korigirati.

 

Ispruženost trupa

Sljedeći korak je pronalaženje idealne ispruženosti trupa. U ovome slučaju, isto kao i kod namještanja blokeja, nema univerzalne formule i sve se svodi na individualan osjećaj. Mnoštvo je tih subjektivnih faktora, poput kratkog ili dugog trupa, kraćih ili duljih ruku, te samog osjećaja istegnutosti. Npr., ako ste visoki, trebat će vam dulja lulica i obrnuto. Ispruženost trupa treba biti kompromis između udobnosti i aerodinamike. Zbog toga je važno odrediti pravu duljinu lulice volana.

Sjednite na bicikl, rukama obuhvatite donji, zaobljeni dio volana. Koljeno neka vam bude u položaju najbližem laktu, a laktovi neka budu blago savijeni. U takvoj poziciji, udaljenost između laktova i koljena bi trebala biti cca 2-4 cm. Ako je odstupanje veće, trebat će vam kraća lulica.

Kad se prvi put namjestite u dobru poziciju, imat ćete osjećaj da ste vrlo istegnuti, no ako ste sigurni u to da ste sve prethodne korake napravili kako treba, to vas ne treba brinuti. Dajte si nekoliko dana ili tjedana vremena da se naviknete. Važno je upravo to da na biciklu niste stisnuti. U početku bi vam se moglo činiti da je takva pozicija ugodnija, no nakon nekog vremena ćete početi osjećati posljedice takvog položaja. Bolovi u donjem dijelu leđa zbog nedovoljno istegnutih kralješaka, ruke umorne od pridržavanja težine tijela, a šake utrnule od pritiska na volan.

Visina lulice upravljača je također vrlo subjektivna stavka, a predstavlja kompromis između aerodinamike i udobnosti. U pravilu, vrh lulice bi trebao biti 5-8 cm ispod gornje površine sjedala. Ako ste visoki, taj razmak će biti veći, a ako ste niski, razmak je manji. S  previše niskom lulicom uskraćujete si udobnost, a s previše izvučenom lulicom riskirate lom i ozljedu. Navedeno je samo orijentir, no ona fina podešavanja se u konačnici rade nakon isprobavanja na cesti.

 

Veličina volana

Veličina, odnosno širina volana određuje se vrlo jednostavno. Potrebno je samo izmjeriti širinu ramena i dobiveni broj je širina vašeg volana. Iako se uži volan čini aerodinamičnijim, većini vozača je obično nešto širi volan bolji od užeg, jer takva pozicija pridonosi manjem zamoru prsnih mišića.

Volan treba biti postavljen tako da su njegovi krajevi paralelni s tlom, a poluge kočnica moraju biti na sredini zaobljenog dijela volana.

S namještenim svim prethodno navedenim dijelovima, vaš bicikl je pravilno podešen i spreman za cestu. Ako vam ovo nije prva vožnja i ranije ste navikli voziti u drugačijoj poziciji, nemojte mijenjati sve odjednom. Zasebno podesite svaki dio bicikla i dozvolite tijelu da se navikne na promjene prije nego krenete u nove zahvate.

I, zapamtite-bez dobre pozicije sav trud i rad bit će uzalud. Stoga, malo strpljenja za puno dobrih rezultata!
A ako želite profesionalni bike fitting, možete ga obaviti već za vikend 16. i 17. 4. 2106. u Zagrebu gdje će slovenska ekipa iz RS Sporta obaviti to za vas. Za dodatne informacije obratite se na mail: info@rssport.eu ili marko.milicic@tkswibir.hr

 

Autor: 3sporta/Dina Tuzlić

 

Nema postova za prikaz