TRKAČKO JUTRO JE DOBRO JUTRO

Kako postati jutarnji trkač (i zašto)

Ako pogledate bilo koju prognozu vremena po satima, vidjet ćete da je temperatura zraka najniža pred svitanje. Pa ako vam se trči po relativno ugodnoj temperaturi, eto prvog razloga za ranojutarnje ustajanje i krmeljavo džogiranje.

 

Jutarnje trčanje je zdravo

Mnogo je razloga zašto je jutarnje trčanje zdravo. Ako krenete u dan s bilo kakvom vježbom, osjećat ćete se živahno cijeli dan. No ako krenete s trčanjem, osobito u prirodi, vaš će mozak primiti lijepe, pozitivne impulse, jutarnje mirise i boje, pjev ptica, mir… dovoljno je upijati prirodu oko sebe i uživati u kretanju.

Razina kortizola, često nazivanog hormonom stresa, najviša je ujutro. Njegova razina prati biološki ritam, ujutro je najviša pripremajući nas za buđenje i aktivnost. Baš zbog toga jutarnje je trčanje i prirodno, ono nas na najbolji način uvodi u novi dan.

Gotovo ne treba ni pisati o psihološkim benefitima jutarnjeg trčanja. Jutro je odlično vrijeme za nove ideje i sređivanje misli, a trčanje će vam samo pomoći u tome. Mnoge najbolje ideje nastale su upravo na trčanju. 🙂

 

Jutarnje trčanje je lako izvedivo

Često nas svakodnevne obaveze toliko razvuku da na kraju dana nemamo vremena, a ni volje za odlazak na trening. Znat će to najbolje prezaposlene majke i očevi kojima dan često projuri da ga i ne primijete.

Jasno je da ima ljudi koji rade od ranog jutra i koji ne mogu svoj raspored pomaknuti za još sat dva ranije. No većina si to može priuštiti, gdje ima volje ima i načina.

Ustajanje u 5 ili malo ranije, ostavit će dovoljno vremena za lagani jutarnji trening, tuš i dolazak na posao prije 8. To će naravno iziskivati i raniji odlazak na počinak, no nije problem zaspati u 22, nakon dana koji je trčanjem započeo u 5. 🙂

 

Ali ja nisam jutarnji tip

Često o sebi imamo neke “zabetonirane” stavove koje nikad ne preispitujemo. “Ja sam noćna ptica”, “Ne mogu se ja ustati u 5″… samo su neki od njih. No ako probamo, možda shvatimo da smo živjeli u zabludi. 🙂 Jutarnje trčanje ima toliko prednosti, da bi šteta bilo ne probati.

 

Jutarnje trčanje – uz oprez

Nije sve bajno s jutarnjim trčanjem. Neposredno nakon ustajanja naši su mišići umrtvljeni i nespremni za trenutnu reakciju. Zato jutarnjem trčanju treba pristupiti s oprezom i pametno.

Zagrijavanje i blago dinamičko istezanje treba biti obavezan dio jutarnjeg trčanja. Nemojte to preskakati, brzo trčanje neposredno nakon ustajanja može rezultirati ozljedom. Dakle, izdvojite 10-15 minuta za zagrijavanje, započnite ubrzanim hodom, pa ga kombinirajte s laganim džogiranjem, a nakon toga i blagim dinamičkim istezanjem. Dinamičko istezanje je ono koje radimo u pokretu i ne zadržavamo istegnutu poziciju. Kad je to sve gotovo, u trčanje krenite polagano i postupno povećavajte brzinu, ako vam je to cilj treninga.

 

Ranojutarnje trčanje (možda) nije za ozbiljan trening

U ovom tekstu prije svega pišemo o ranojutarnjem treningu, neposredno nakon ustajanja. Nekoliko sati nakon buđenja dovoljno je da se tijelo pokrene i dođe na “radnu temperaturu”, kada možemo odraditi bilo kakav trening po rasporedu. No odmah nakon ustajanja ne bi trebalo raditi najteže treninge, prije svega treninge za brzinu.

 

Kako steći naviku jutarnjeg trčanja

Znamo da je za stjecanje navike potrebno neko vrijeme, neki kažu 21 dan. Prije nego steknemo naviku susrest ćemo se sa sumnjom, sami sebe uvjeravati da je to što želimo napraviti glupo, izmišljati razloge zašto to ne napraviti.

Jutarnje trčanje nije drugačije od ovog, osobito ako je dosadašnja navika bila ustajanje u devet. 🙂

Evo kako si pomoći:

  • proučite prognozu za iduće jutro
  • večer prije pripremite sve što ćete obući i obuti na jutarnje trčanje i stavite na jedno mjesto
  • podesite sat za buđenje s nekom melodijom za razbuđivanje (npr. tema iz Star Warsa)
  • ustanite, posjetite toalet, popijte čašu vode, obucite se i izađite van.

Ovakva “šok” terapija spriječit će nastanak prokrastinirajućih misli i izvesti vas na ulicu i prije nego shvatite da je preeeerano. 😉

 

Jesti ili piti prije jutarnjeg treninga

Ovo je stvarno individualno. Svakako preporučujemo čašu vode kako bi nadoknadili tekućinu izgubljenu kroz noć. Isto tako, ako je vruće, ponesite tekućinu na trening. Mnogi su ujutro dehidrirani, a trčanjem se gubi dodatna tekućina.

Što se tiče jela, možda je najbolje doručak odgoditi za vrijeme nakon trčanja, no oni s osjetljivim želucem mogu pojesti nešto lagano, pola banane, krišku kruha… tek toliko da umanje osjećaj praznine.

Mnogi ne mogu započeti dan bez kave i popiju ju odmah nakon buđenja. Ako imate u planu trčanje kavu je bolje popiti uz doručak nakon što se vratite.

 

I za kraj: jutarnje trčanje je lijepo, ugodno i korisno iskustvo i trebalo bi ga prakticirati često, osobito za visokih temperatura koje nas prate kroz dan.

Piše: 3sporta

Nema postova za prikaz