BOLI NOGA A BOLI I DUŠA

Kako se psihički nositi s ozljedom

Sigurno poznaješ bar jednog trkača koji je trenutno ozlijeđen. Ili si to baš ti? Poznaješ i one muke – mirovanje, istezanje, plivanje i ostale dosade. Ponekad psihički oporavak od ozljede trkačima pada teže od samog fizičkog oporavka, i zato donosimo male upute kako upravljati tim segmentom i kako se dobro pripremiti za nastavak treniranja.

 

 

Nervozni i ljuti zbog ozljede, često razbijamo glavu s pitanjima „zašto baš meni?“ ili „zašto baš sad, kad sam u naponu snage?“. S obzirom da nam je mnogima trčanje dobar ispušni ventil, tijekom oporavka stres nemamo gdje izbaciti pa postajemo razdraženi i loše raspoloženi. Zato je bitno pažnju posvetiti psihi, kako bismo tijekom fizičkog oporavka razvili i neke mentalne sposobnosti važne u životu sportaša.

 

Prihvati realnost

 

Najbolje je odmah se pomiriti s realnošću – ozljeda je tu, to je pušiona, ona donosi frustraciju i tugu. Ipak, to prihvaćanje ne smije prijeći u samosažaljenje. Zato treba odmah prebaciti fokus na oporavak: što mogu raditi za brzi oporavak i povratak forma, možda i najbolje ikad?

Dobar je trik razmišljati o budućnosti – iako je ozljeda trenutno drama, sjeti se da će ti za nekoliko godina ona biti tek neka siva točkica u cijelom mozaiku trkačkog života.

 

Pristupi oporavku kao treningu

 

Isto kao što slijediš neki plan treninga u pripremama za utrku, tako si napravi plan za oporavak. Osmisli koji dan ćeš što raditi (treninzi snage, plivanje, istezanje, vožnja bicikla, joga…), postavi konkretne ciljeve i vodi evidenciju o tome. Jasno, nekad će to biti dosadno, ali ne smiješ preskakati ili skraćivati – rezultat preskakanja gotovo je uvijek usporen i nepotpun oporavak.

Neki se žele oporaviti što brže, pa pretjeruju s aktivnostima. To također nije dobro – isto kao što pretjerivanje u trčanju nije dobro. Najbolje je slušati savjete doktora i fizioterapeuta i raditi točno onoliko koliko oni odrede.

 

Postani najbolja verzija sebe

 

Možda zvuči čudno, ali – nekim trkačima ozljede sačuvaju karijeru. Razlog je to što te ozljeda može očvrsnuti, ali i probuditi novu motivaciju i žar za treniranjem.

U periodu oporavka možeš se više usredotočiti na popravljanje inače zanemarenih segmenata poput jačanja trupa, rada na balansu i fleksibilnosti. Možda kasnije, kad vidiš rezultate rada tijekom oporavka, shvatiš da je ozljeda zapravo napravila više koristi nego štete.

 

 

Nemoj se isključiti

 

Svi osim tebe trče – to zna biti deprimirajuće jer ne doživljavaš uzbuđenje, runners high i zabavu kao ostali pa se ponekad možeš osjećati izolirano.

Zato zadrži uključenost koliko god možeš – volontiraj na utrkama, dođi na trening pa vozi bicikl dok drugi trče, navijaj za njih. To će ti održati motiviranost da i ti nešto radiš, da vježbaš koliko možeš i da se što bezbolnije kasnije uključiš u proces treniranja.

Isto tako, prati trčanje na društvenim mrežama, gledaj video materijale i izvještaje s utrka. Na taj način možeš uočiti navike profesionalnih trkača, inspirirati se, ali i vidjeti da se i oni ozljeđuju i da je to sastavni dio sporta.

 

Maštaj i vizualiziraj

 

Mašta i vizualizacija su jako moćan alat u oporavku. Iako apstraktne, one imaju utjecaj na fizičko stanje tijela, aktiviraju mišiće i zapravo zavaraju tijelo da misli da se zaista kreće. Istraživanja su dokazala da redovita vizualizacija popravlja sportske vještine. Zamisli da i dalje treniraš, zamisli pokrete i ono kako ih inače osjećaš, probaj se staviti u neku trkačku situaciju. To će dobro utjecati na tvoju psihu, ali i na tijelo – i mišići i um ostat će fokusirani.

Znamo – ozljede su prava tlaka. Ali ima načina kako da iz njih izvučeš ono najbolje! 🙂

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz