KNJIGE O TRČANJU – Naše omiljeno štivo

Što trkač radi kad odmara? Čita o trčanju! Iako podosta knjiga o trčanju još nije dočekala hrvatsko izdanje, mnoge se mogu naručiti ili kupiti online, a neke se mogu naći i u PDF obliku.

 

Donosimo vam popis knjiga o trčanju, i to onih iskrenih, emotivnih, zabavnih i poučnih – ovaj smo se put ogradili od treninga i strogih naputaka. 🙂

 

Once a Runner – John L. Parker

Knjiga koja je dugo bila kultna samo među američkim elitnim trkačima konačno je – zahvaljujući sve većoj popularnosti trčanja – počela dobivati zasluženu pažnju. Glavni je lik mladi Quenton Cassidy, trkač koji pokušava balansirati između predanosti trčanju i stvarnog života, i koji nam pokazuje koliko je odlučnosti i posla potrebno da biste bili elitni trkač.

 

Born to Run – Christopher McDougall

Dovoljno je reći da je knjiga u SAD-u dugo stajala na prvom mjestu ljestvice najprodavanijih knjiga, a 2011. je dobila dvije nagrade za knjigu godine. Polu-autobiografska priča o autorovom posjetu meksičkom plemenu Tarahumara i potpunoj promjeni pogleda na trčanje često radi upravo to – promijeni čitatelju pogled na trčanje. Dostupna je i na hrvatskom jeziku (Rođeni za trčanje).

 

inmanDuel In The Sun – John Brant

Priča o epskom dvoboju dvojice trkača, Alberta Salazara i Dicka Beardsleyja, na Bostonskom Maratonu 1982. godine. Autor je prenio njihove životne priče o ozljedama, ovisnostima i bolestima i izvrsno opisao napetost i uzbuđenje utrke koja je kasnije nazvana najboljim maratonom svih vremena.

 

What I Talk About When I Talk About Running – Haruki Murakami

Knjiga koju vole i oni koji ne trče i koja je memoar o trčanju, odnosno o svim malim detaljima koji nas svakodnevno okružuju dok trčimo. Murakami piše i o fizičkoj, psihičkoj i emocionalnoj boli koju je proživljavao tijekom trke na 100 kilometara, kao i o svim mislima tijekom običnog treninga – i svaki se trkač u tome može pronaći. Dostupna je i na hrvatskom jeziku (O čemu govorim kada govorim o trčanju).

 

Running the Rift – Naomi Benaron

Izvrsna knjiga o fiktivnom trkaču Jeanu Patricku Nkubi iz Ruande koji sanja o Olimpijskom Igrama, ali se istovremeno bori s ratom koji razara njegovu zemlju. Autorica je ispričala moćnu priču o nevinoj i jakoj strasti za trčanje koja je u konfliktu s društvenim nepravdama. Djelo je osvojilo nagradu za najbolju društveno angažiranu fikciju.

 

The Loneliness of the Long Distance Runner – Alan Sillitoe

Ovo je priča o Colinu Smithu, dječaku iz radničke klase koji se – nakon što je dobio kaznu za pljačkanje pekarnice – pronalazi u trčanju. Poslije početnog negodovanja, ravnatelj shvati da dječakov talent može poslužiti njegovom sazrijevanju, a dječak shvati kakav osjećaj slobode mu trčanje pruža.

 

The Terrible and Wonderful Reasons Why I Run Long Distances – Matthew Inman

Američki crtač Matthew Inman probio se na scenu svojim smiješnim, iskrenim i ponekad drskim ilustracijama i natpisima o trčanju. Njegova je knjiga šaljiv i dirljiv pogled na trčanje, a mnogi su ga zavoljeli jer se ne ustručava reći sve što misli i pitati sve što ga zanima.

 

The Accidental Athlete – John Bingham

U ovoj se knjizi autor prisjeća svojih snova iz djetinjstva – snova o uspjehu u trčanju. Ti se snovi nisu ostvarili, autor je vodio nezdrav sjedilački način života, da bi, već u odraslim godinama, krenuo u transformaciju koja mu mijenja život – počeo je trčati. Odlično štivo koje govori da nikad nije kasno.

jurek-knjiga

 

Eat & Run – Scott Jurek

Knjiga jednog od najboljih ultra trkača u povijesti o njegovom trnovitom usponu u trčanju, o borbi unutar obitelji i o promjenama u njegovom životu. Uz priče o odrastanju i sazrijevanju, priča i o prelasku na veganstvo, a uz sve to daje recepte za neke od njegovih najdražih jela. Dostupna je i na hrvatskom jeziku (Jedi i trči), a o njoj smo već pisali na portalu.

 

Run like a Mother – Dimity McDowell, Sarah Bowen

Prva od tri knjige koje su ove dvije dame zajedno napisale. Knjiga je puna savjeta o tome kako kombinirati trčanje, posao i obiteljski život i uz to ostati normalan. Daju nam uvid u njihove živote, pružaju inspiraciju i primjere za treninge koji se mogu ukomponirati u ostale obaveze.

 

Full Tilt Boogie – Hal Walter

Hal Walter je trkač, rančer, novinar i otac dječaka s autizmom. U svojoj knjizi piše o avanturama na off-road stazama Colorada, o odgajanju svog dječaka, problemima na poslu i o jednoj posebnoj strasti – utrkivanju s magarcima. Knjiga je puna prekrasnih i uzbudljivih priča iz njegovog života.

 

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz