ELITA TRIATLONA

KOLIJEVKA IRONMANA – Kona opet s hrvatskim natjecateljima

Svjetsko prvenstvo u Ironman triatlonu održava se od 1978. godine na prekrasnom otočju Hawaii i to razdoblje označava početak modernog dugog triatlona. Plivanjem u zaljevu Kailua-Kona, vožnjom bicikla od Kailue-Kone do grada Hawi i natrag, te trčanjem obalom od Keauohu do Keahole i natrag do Kailue-Kone utrka Svjetskog prvenstva u IM triatlonu poznata je po svojoj težini, čvrstoći, dužini i napornim vremenskim uvjetima.

 

Ironman triatlon organizira WTC – World Triathlon Corporation, a sastoji se od 3.86 km plivanja, 180.25 km vožnje biciklom, te 42.195 km trčanja. Utrka započinje ujutro u 7 sati, uz vremenska ograničenja za svaku disciplinu. Vremenski limit za plivanje iznosi 2:20 h, bicikl 8:10 h, a trčanje 6:30 h. Svaki natjecatelj koji završi utrku u tom vremenskom limitu stječe titulu – Ironman.

 

Nastanak ironman distance

Hawaii Ironman Triathlon nastao je 1977. godine kao test i izazov za sportaše koji su bili uspješni u plivanju, trčanju i biciklizmu. Trebalo je osmisliti natjecanje koje će dokazati izdržljivost u pojedinim sportovima jer se sudionici tadašnjih sportskih natjecanja nisu mogli dogovoriti koji sportaši su najizdržljiviji  – John Collins, Gordon Haller te John Dunbar. John i Judy Collins, mornarički časnici, predložili su spajanje triju najtežih utrka koja su se tada održavala na otočju Hawaii: Waikiki Roughwater Swim –  Around-O’ahu Bike Race – i Honolulu Marathon – u jedinstveni sportski događaj. Tako se rodio Ironman.

U veljači 1978. godine u Waikiki je stiglo 15 ljudi kako bi se prvi puta okušali u ovoj utrci. Natjecatelji su prije starta dobili upute na kojima je pisalo: “Plivaj 2.4 milje! Vozi 112 milja! Trči 26.2 milje! Hvali se do kraja života!”, poznate su riječi koje su danas zaštitni znak događaja. John Collins predložio je da natjecatelja koji prvi završi utrku nazovu Iron Man. Od 15 sportaša, 12 je uspješno završilo utrku. Na cilj je prvi stigao mornarički časnik Gordon Haller za 11:46:58 h. Lyn Lemaire je prva žena koja je završila utrku 1979. godine te je tako postala prva Željezna DamaIronwoman.

Nakon 1979. godine John Collins prepušta organizaciju bračnom paru Grundman – Silk, a od 1981. godine Valerie Silk nakon razvoda postaje jedina vlasnica Ironman natjecanja.
Utrka je 1981. godine iz Waikikija prebačena u Konu u kojoj se natjecatelji, uz naporne dionice, moraju boriti i s vjetrom, visokim temperaturama i jakim suncem.

 

Od 1982. godine utrka se održava svake jeseni, dok se prije toga održavala na proljeće, te su slijedom toga dvije utrke održane 1982. godine.
Godine 1990. James P. Gills kupuje sva prava od Valerie Silk za 3 milijuna dolara i osniva World Triathlon Corporation.

 

Rekordi

Rekord staze postavio je Craig Alexander iz Australije 2011. godine s vremenom 8:03:56 h. Ženski rekord iznosi 8:52:14 h, a postavila ga je također Australka Mirinda Carfrae 2013. godine, koja je 2014. godine je postavila ženski rekord s istrčanim maratonom kao posljednjom disciplinom u vremenu – 2:50:56.

Sportaši s invaliditetom natječu se od 1997. godine, a prvi koji je završio utrku je John Maclean iz Australije.

 

U subotu, 8. listopada 2016., na utrci Ironmana u Koni nastupiti će preko 2000 triatlonaca iz cijelog svijeta koji utjelovljuju duh i moto Ironmana: ‘ANYTHING IS POSSIBLE’.

Hrvatsku predstavljaju Andrej Vištica, Željka Šaban Miličić i Đurđica Orepić.

Evo što kažu naši natjecatelji:

Andrej Vištica: “Ovo će mi biti prvi nastup na Havajima, a nadam se da će ih biti još dosta. Havaji su posebna utrka jer se jedino tu skupe svi najjači natjecatelji. Za mene je i sama kvalifikacija uspjeh jer to znači da sam u ovoj godini među 50 najboljih ironman triatlonaca na svijetu. Što se tiče cilja za ovu godinu, bio bi prezadovoljan plasmanom u prvih 15. Mislim da taj cilj nije nerealan ako mi se sve posloži na dan utrke. Rijetko kad se baš sve posloži, ali ja ću se potruditi da maksimalno dobro odradim stvari koje su pod mojom kontrolom.

 

zeljka

Željka Šaban Miličić: “Moja sportska parola koja me  pratila zadnjih godina glasila je I have a dream…Anything is possible…! Sama parola je slijedila moj san prema kvalifikaciji na Svjetsko IRONMAN Prvenstvo koje se svake godine početkom 10.-tog mjeseca održava na Hawaiima.
Na utrci Ironman Vichy (Francuska 2015) sa 7. mjestom ukupno i 2. mjestom u kategoriji 30-34 uspjela sam izboriti slot (kvalifikaciju) za IRONMAN WORLD CHAMPIONSHIP HAWAII 2016 čime je moj san postao stvarnost.
A danas…danas sam tu….u Koni. Ostao je još samo 1 dan do starta utrke. Uzbuđenje je sve veće i veće. Utrka će, kao sto mnogi znaju (pogotovo oni koji su okusili njene čari) biti vrlo zahtjevna zbog vremenskim uvjeta, ali onaj osjećaj prolaska kroz cilj ostat će sjećanje za cijeli život.

Što očekujem? Uživati u svim trenutcima ove kultne utrke, pobjedu vremenskih uvjeta, pobjedu sebe same i ostvarenje sna kojeg sanjam posljednjih 10 godina (vrijeme i plasman meni ovdje nisu bitni).
Ovim putem se želim zahvaliti svim sponzorima Speedo, Saucony, Keindl Sport, Garmin, Zeropoint, FFWD, Arvio Sport, Sony Mobile, Anticevic zdravlje koji su mi pomogli da dođem do Kone. Najviše HVALA svim prijateljima i poznanicima koji su kupili Road To Kona majice i time mi pomogli na putu prema Koni. Svi ste tu zajedno sa mnom u srcu i na mojim nogama koje će me, nadam se, dovesti do cilja. ALOHA

 

Želimo im puno sreće! 🙂


 Autor: 3sporta/Valentina Đureković

Nema postova za prikaz