IMA LI PILOTA U AVIONU

Kratki tečaj – kako se uništiti trčanjem

Ja sam prirodni talent! Trčanje mi je kao vožnja bicikla – jednom naučiš i znaš zauvijek. Nema veze što ne treniram normalno cijelu zimu, što me ponekad muče ozljede, što se nakupilo par kila viška. Gledam kalendar i napadam utrke čim malo ugrije. I onda redom, bar 2-3 mjesečno.

 

Ima nas koji nakon nekoliko godina trčanja sve shvatimo olako i postanemo potpuno nekritični prema sebi. Uživati u trčanju ne može se netrčanjem, a trčati  se ne može ozlijeđen.

 

No, ako se ipak želiš uništiti trčanjem, pročitaj nekoliko savjeta, garantiramo uspjeh! 😉

 

1. UVIJEK se drži plana

Onaj plan treninga od prije dva mjeseca sve je dobro zacrtao! Imam unutra sve, zadane dužine, zadani tempo, imam intervale i fartleke… Naravno da nema veze ako je zaleđeno, ako pada kiša, ako me muči prehlada – plana se treba držati “ko pijan plota”. Onaj tko se ne drži plana je – luzer, ja nisam. Moj uspjeh ovisi o ispunjenju plana i tako će bit’!

 

2. Odmor je za slabiće

Ako želiš trčati brže – treba trenirati više! Nije to tako komplicirano, jasno je k’o dan. Kao da su one legende iz povijesti, Zatopek i ekipa – odmarali. Nisu! Dan kada ne trčim je izgubljen. Trčati. Svaki. Dan.

 

3. Ako nije teško – nije trening

Svaki trening MORA biti težak – ako nije, znači da nešto ne radim dobro. Nema napretka bez muke, zgaziti se treba svaki put. Isto je i sa zagrijavanjem i hlađenjem, nepotrebno gubljenje vremena.

 

4. Sve je u kilometraži

Zadane tjedne kilometraže se treba držati bez odstupanja. Ako me nešto spriječi da do vikenda istrčim dovoljno, nema problema, subota i nedjelja su tu, dvije dužine u dva dana meni nisu problem.

 

5. Doktori nemaju pojma

Kaže mi doktor (koji btw uopće ne trči) da su moje ponovljene ozljede rezultat biomehaničkog disbalansa (bla-bla). Osim toga doktor (koji ne trči!) dao mi je hrpu nekih dosadnih vježbi koje će me, kao, ojačati za trčanje. A ja znam da za dobro trčanje treba samo više – trčati. I osim toga, što on zna, on NE TRČI.

 

6. Mršavost = brzina

Piše negdje da za svaku izgubljenu kilu tjelesne mase dobijem poneku sekundu na utrci. Nema druge nego – gladovati. Piše i da mi gubitak masti može uzrokovati promjene u hormonima – pa šta, kao da je to problem. Ako više trčim, manje ću osjećati glad i sve super.

 

 7. Cross trening je glupost

Nitko me još nije uvjerio da ću zbog nekakvog plivanja, dizanja utega, yoge ili štajaznam trčati bržu utrku. Ne trči se ni rukama ni leđima, a osim toga, kako da si mjerim koliko to kilometara trčanja vrijedi, kad ne trčim nego radim neki drugi “sport”.

 

8. I liga je utrka

Ganjam ove godine rezultat na ligi. 20 kola utorkom = 20 utrka više! Jer, liga je isto utrka. Utrka u utorak, utrka za vikend, moj je trkački život ispunjen. I mada ne trčim najbrže i nikad ne pobijedim, za ligu je dovoljna upornost – a toga imam napretek.

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz