UZ KARTU, BEZ PRATNJE HGSS-a KUĆI

  Kvalitetna karta za orijentaciju prirodom spašava život

  Bilo kao planinari, trail trkači ili tek izletnici koji vole istraživati neke nove, nepoznate terene u blizini, volimo pokriti okolno područje sa svim njegovim zanimljivostima, ali i korisnim blagodatima. Koliko uživamo u otkrivanju novih vrhova, spilja ili ostataka kulturnih te prirodnim znamenitostima, toliko volimo biti informirani o obližnjim izvorima vode, skloništima i planinarskim domovima. Tu nastupa jedan jedini i nezamjenjivi – zemljovid.

   

  Znamo, reći ćete da je u današnje doba papirnata karta i više nego zamjenjiva, ako ne i nepotrebna. Korištenje zemljovidom zvuči zastarjelo jer, ipak, živimo u vremenu kad je tehnologija u svim segmentima života pregazila zapise na papiru.

   

  Papir vs. gadget

  Danas su u ponudi stotine raznih aplikacija i gadgeta čija je svrha učiniti naš boravak u prirodi sigurnim. Dobra stvar kod aplikacija je to što nisu potrebna neka posebna znanja, primjerice služiti se kompasom ili čitanje zemljovida. Međutim, što kad nestane GPS signal? A to je česta pojava, pogotovo u kanjonima, usjecima ili kad vegetacija u proljeće i tijekom ljeta uvelike ometa prijam signala.

  Primjer HGSS karte kakve možete nabaviti u Intersportu

  Također, treba imati na umu ograničenost trajanja baterije na našim spravicama. Napomenimo i to da korištenje takvih aplikacija dodatno troši bateriju. Tada zemljovid koji smo možda uzeli više zbog uspomene, a manje zbog eventualne potrebe, može učiniti razliku između ugodne i opasne šetnje.

   

  Uočite razliku između karte i “karte“

  Jasno, i pogrešan izbor karte može nam pričinjati problem, ništa manji od oslanjanja na aplikacije i pametne satove koji mogu zakazati u bilo kojem trenutku. Naime, ni svaki zemljovid koji smo kupili onako usput, da se nađe, nije nužno ni jednako pouzdan.

  Danas na tržištu postoji vrlo mnogo proizvoda pod nazivom “planinarske karte“, no pitanje je koliko su one točne, koje godine su izdane, postoji li redovna kontrola i ažuriranje istih u određenim vremenskim razmacima. Ponekad, na terenu više uopće ne postoji sadržaja prikazanog na karti, a da ne pričamo o opasnosti situacije kada dođemo do kraja puta, koji dalje nije prohodan, dok je na karti isti ucrtan.

  VIŠE O PROJEKTU

  HGSS KARTE MOŽETE NABAVITI U INTERSPORTU

  Zamislite da se u japankama i bez vode zaputite na mali izletić do neke kapelice tu na brdu ponad naselja, jer se na turističkom prikazu – na tom šarenom papiru koji je sve samo ne karta – čini kao da je to tu pred nosom. Na kraju ste sretni što ste se izvukli živi jer ste dehidrirali, izgrebali se i iscrpili penjući se nekoliko stotina metara uvis po kamenjaru i vijugajući mnogo više kilometara od, čini se, zračne udaljenosti upisane na karti. Sve to zato što na karti nema ucrtanih izohipsa i drugih oznaka kojima biste stekli dojam reljefa i udaljenosti odnosno terena koji vas čeka na putu do kapelice.

  U tom slučaju, osim što vas lagano počinje loviti panika, nije upitno samo je li je mjerilo ispravno, nego jesu li i oznake strana svijeta dobro prikazane, odnosno je li karta pravilno usmjerena. Tu vam više ni kompas ne pomaže jer, unatoč nekom osnovnom poznavanju rukovanja njime, ukoliko karta nije dobra i on postaje beskoristan u kombinaciji s istom.

   

  Svuda pođi – sigurno kući dođi!

  Vrlo bitan čimbenik pri izboru karte jest datum njenog izdanja. Zatim, koje su podloge korištene, koliko su ucrtane staze točne i jesu li provjerene, jesu li ucrtani objekti poput skloništa, planinarskih domova, izvora i ono najvažnije – podudara li se grafičko mjerilo zemljovida s numeričkim.

  Jedno od najboljih rješenja prije odlaska u ovakvu avanturu, uvijek je dobro isplanirati put, ciljeve te, osim opreme, nabaviti kvalitetnu i pouzdanu planinarsku kartu, to jest zemljovid.

  Danas na našem tržištu postoji nekoliko dobrih zemljovida, a mi ćemo istaknuti jedan od najpouzdanijih.

  Svi ljubitelji prirode i avanturizma njenim bespućima čuli su za program Hrvatske gorske službe spašavanja “Kartografija“ u desetogodišnjem trajanju, koji pokriva najatraktivnije prirodne destinacije “lijepe naše“. Podloga je rađena prema digitalnim podacima – topografske karte, ortofoto snimke, digitalni model reljefa. Međutim, najvažnije od svega, sve su te staze provjerene, odnosno prehodane i ne samo da su ucrtane nego postoji i njihov GPS zapis.

   

  Bez gubljenja uz HGSS-ovu kartografiju

  Već prvim pogledom na zemljovid, na temelju njegove preglednosti i intuitivnosti, možemo zaključiti da su na njemu radili ljudi koji znaju što najviše treba prosječnom korisniku, a i sama činjenica da djelatnici HGSS-a koriste isti taj zemljovid u svojim intervencijama dovoljno govori o njegovoj vjerodostojnosti.

  Na zemljovidu su ucrtane sve planinarske staze koje su u upotrebi, ali i staze koje se ne koriste često. Slojnice na zemljovidu zorno prikazuju na kojoj ste visini trenutno, koliko vas uspona još očekuje na vašem putu, koliko je udaljen cilj i slično. Zapravo, svi oni elementi koji će “putniku namjerniku“ olakšati orijentaciju u prostoru nalaze se na zemljovidu.

  HGSS KARTE MOŽETE NABAVITI U INTERSPORTU

  Ciljani korisnici tematskog turističko-planinarskog zemljovida domaći su i strani planinari te turisti koji su zainteresirani za boravak i sportsko-rekreativne aktivnosti u prirodi. Sve to sa svrhom orijentacije i kretanja teško prohodnim ili nepristupačnim zemljištem, ali i najatraktivnijim stazama Hrvatske.

  Također, s ovakvim kartama HGSS-a korisnik može tijekom uobičajene šetnje omiljenom rutom ili planinarenjem stazama na potpuno novom području, spontano odlučiti skrenuti s rute i potražiti neki obližnji vrh ili izvor vode koji je uočio na karti.

  3sporta native za Intersport

  - Marketing -

  Nema postova za prikaz