PLANINSKI MASIV RUJA I KANJONA JERME

Lužnički megdan – 1. do 3. veljače 2013. (SRB)

Lužnički megdan predstavlja prvu zimsku sportsko-avanturističku utrku u prirodi, na području Balkana ako ne i šire.U pitanju je kompleksna trka koja iziskuje nadprosječnu kondiciju, osnovno skijaško znanje i odlično snalaženje u prirodi.

Sastoji se od više disciplina i zahtjeva svestranost natjecatelja koji se bave “outdoor” sportovima. Svaki tim se sastoji od dvoje sportaša.To su uglavnom ljudi koji imaju vrhunsku sposobnost i znanje iz alpinizma, orijentacije, skijanja, planinarenja i sličnih vještina.Cilj je da na turno skijama (skije s posebnim vezovima i umjetnim krznom, na kojima se može pješačiti i po najdubljem snijegu) pređu što brže zadanu trasu sa što više različitih prepreka. Pred natjecateljima je oko 60 km neobilježenih staza na kojima će biti specijalnih zadataka iz orijentacije, alpinističkih prepreka (spuštanje i penjanje uz vertikale) i obaveznog bivakovanja u snijegu.

Timovi od organizatora dobivaju prerađenu vojnu kartu u omjeru 1:25.000 s kontrolnim točkama i zadacima, koji će se mijenjati od točke do točke. Posebno će se nagrađivati brzina, način bivakovanja i pronalazak točaka na karti. Gdje je nemoguće koristiti skije, stavljat će ih na ranac i tako prelaziti tehničke detalje.

Odlična stvar je to što se mogu dopunjavati međusobno i tako lakše realizirati sve prepreke na putu, kao pravi tim. Organizator, Savez extremnih sportova Srbije i Sportsko udruženje Fristajler, će biti postavljeni na određenim punktovima i voditi računa o sigurnosti i regularnosti utrke.

Ova je utrka otvorenog tipa, u netaknutoj prirodi u skrivenom dijelu Srbije na području opština Babušnica, Pirot i Dimitrovgrad. Lokacija je jako zanimljiva i raznovrsna, obiluje pitomim i tehnički teškim terenima kao i atraktivnim kanjonima, vidikovcima, napuštenim tunelima i graničnim putevima. Biti će to i sjajna prilika za promociju zemlje u zimskom ruhu, sporta kao aktivnog načina života i novih atraktivnih lokacija za zimski turizam koji nije usko vezan samo za ski centre, a jako je popularan u Europi.

Generalni pokrovitelj natjecanja je Burn (energetski napitak), kao i Infoteam – zastupnik Garmina za Srbiju i Zeleno drvo (prodavaonica planinarske opreme).Aktivno sudjelovanje, logističku i materijalnu pomoć takođe su pružile i sve tri opštine na kojima će se održati utrka kao i njihove turističke organizacije. Pored njih tu je i Gorska služba spašavanja, Granična policija, SC Pirot, Školski internat iz Strelca, MUP analitika i veze, Planinarska društva Vidlič i Ruj, Extreme summit team i veći broj nacionalnih elektronskih i tiskanih medija, a više informacija nađite na: www.facebook.com/Luznickimegdan

 

Plan utrke

Prvi dan – 2. veljače:

“Dan izdržljivosti” ili “Enduro day”, cilj je da timovi dok su svježi, tog dana pređu najmanje 1.700 mnv uspona s posebnim zadacima na karti, gde će tražiti različite orijentaciske točke (krugove) kako slabiji timovi ne bi samo pratili tragove vodećih timova. Utrka će se odvijati na prilično jasnim i velikim makadamskim putevima koji su zapušteni ali dovoljno dobri za turno skijanje. Pri tome, “rampa” se spušta na 35 km i nije dozvoljen nastavak dalje prije svitanja. Prva tri tima koja (ukoliko) stignu do te točke dobivaju dodatne bodove.

 

Drugi dan – 3. veljače:

“Dan vještine” ili “Skill day”, timovi koji su prethodnu noć napravili vučje jame ili posebne bivake bez šatora će dobiti dodatne bodove. Drugog dana ih očekuje malo uspona ali više tehničkih detalja gde će svi morati proći dio trase sa skijama na rancu, niz uže, uz uže, po siparu, odsjecima, starim napuštenim tunelima…Jedan dio staze nema klasične makadamske puteve tako da će svakako trebati maksimalna koncentracija i energija da se pređu određene prečice kroz vododerine i šumske usjeke s toliko opreme, bez svježine i poslije (ne)prospavane noći u snegu.

VAŽNO!

Ne postoji limit timova, krajnji rok za prijavu je 20. 1. 2013. Sportski liječnički pregledi su obavezni i ne smiju biti stariji od godinu dana. Svaki sportaš mora potpisati izjavu o sudjelovanju na utrci na svoju odgovornost. Detaljni formulari prijava, nagradni fondovi i pravila natjecanja izlaze najkasnije do 10. 1. 2013. Dolazak ekipa se očekuje 1. veljače (petak) do 20 h, mjesto okupljanja je selo Strelac, a start trke je planiran u 5:45 ujutro 2. veljače.

U slučaju lošeg vremena termin natjecanja se pomiče za 7 dana, dok u slučaju nedostatka snijega gamaše mijenjaju turno skije (nisu dozvoljenje krplje). Sva pomagala su dozvoljena osim GPS uređaja. Obavezna oprema (pored osnovne zimske odjeće i obuće) je: kompas i primus boca s plamenikom (zajednički), astro folija, kresivo ili šibice/upaljač, čeona lampa (najmanje jedna po timu), vreće za spavanje, podloška, termosi, pojas, sprava za absajlanje s matičnjakom, pupkovina od 60 cm do 120 cm, žimar (malpa) i šljem.

Za sve timove je organiziran gratis prijevoz iz Beograda u oba pravca, smještaj i hrana.Više informacija na FB stranici – www.facebook.com/luznickimegdan. Startnine po timu iznose 20 Eura

Kontakt: Marko Nikolić – organizator, 063.86.70.711 marko@udruzenjefreestylera.com
Manja Breberina
– host & info, 064.581.12.12 manja_breberina@hotmail.com

Naši prethodni događaji sa sličnih utrka u prirodi:

 

Nissan 4 Elements from Udruzenje Freestylera on Vimeo.

 

Nissan 4 ELEMENTS 2012 trailer from Udruzenje Freestylera on Vimeo.

 

Bike park Kopaonik – opening from Udruzenje Freestylera on Vimeo.

 

3 GREBENA SRBIJE / 3 RIDGE OF SERBIA from Udruzenje Freestylera on Vimeo.

 

Serbian 7 summits by bike from Udruzenje Freestylera on Vimeo.

 

Autor: Lužnički megdan / 3sporta

Nema postova za prikaz