U POTRAZI ZA SVETIM GRALOM

MITOVI O TENISICAMA – zablude u svijetu trčanja

S njima smo iz kilometra u kilometar, one nas nose i štite, a nama su više od obuće. Ponekad iz praznovjerja, a ponekad iz navike možda podliježemo mitovima o njima.

 

Postoje najbolje tenisice

 

Trkačke tenisice su napravljene od raznovrsnih materijala za različite vrste trčanja i tipove stopala stoga ne postoje univerzalno najbolje tenisice za svakog. Ono što je idealno za mene, ne mora biti (i vjerojatno nije) idealno za nekog drugog.

Svatko od nas traži drugačije karakteristike na tenisicama pa se ne trebamo uspoređivati sa svojim trkačkim kolegama. Tenisice i trkači su vrlo jedinstveni te zato ne može postojati generalna ljestvica najboljih proizvoda. Kada ste u kupovini, obratite pažnju na sve karakteristike vašeg stopala i tenisica te pokušajte odgovoriti na pitanje funkcionira li za vas određeni model.

 

 

Vjernost jednom brandu

 

Fokus na jednu marku tenisica uz tvrdnju da su samo te tenisice vrijedne nošenja trebamo izbjegavati. Marka tenisica nam ne govori ništa o modelima tenisica za trčanje. Potrebni su nam proizvođači koji imaju širok i kvalitetan izbor trkačkih tenisica.

Ako nam određeni model odgovara, vrlo je vjerojatno da će nam odgovarati i drugi sličan njemu. No, uz određene sličnosti, ipak kod svakog proizvođača postoji mnogo različitih kalupa za različite kategorije. Npr. model Brooks Pure Connect ima drugačiji kalup od Brooks Adrenaline modela, a model New Balance Zante ima različit kalup od modela 860. Osim toga, proizvođači često mijenjaju dizajn tenisica pa se lako može dogoditi da nam se određene tenisice s vremenom prestanu sviđati. Slijepa lojalnost prema jednima, a nepovjerenje prema drugima je kontraproduktivno.

 

Uvijek iste tenisice

 

Nakon nekoliko isprobanih tenisica mnogi trkači pronalaze ‘one savršene’, a onda postaju vjerni isključivo tom modelu. U stanju su trčati u istim tenisicama svaki dan kroz duži period pa ih zamijeniti potpuno istim modelom. Također, kupit će nekoliko pari istih tenisica koje će uskladištiti u svom domu i koristiti za trčanje godinama.

Istraživanja pokazuju da nas trčanje u različitim modelima tenisica osnažuje i ubrzava te smanjuje rizik od ozljeda. Svaki puta kada trčimo u drugim tenisicama, mijenja se naš kontakt s podlogom, ali i naš korak. To ojačava mišiće i tetive, a smanjuje stres na uvijek istim dijelovima tijela. Pokušajte se zaigrati s tenisicama za trčanje: isprobajte i kupujte različite modele. Kombinirajte različite treninge u različitim tenisicama.

 

Brzina pomoću tenisica

 

Jedan od najvećih mitova je taj da će vas određena vrsta tenisica ubrzati, no istina je malo drugačija. Kvalitetne tenisice će vam dati osjećaj brzine jer vas štite od ozljeda i jer vam pružaju korak bez ograničenja te tako doprinose izvrsnom trkačkom iskustvu. Prava brzina dolazi iz mišića, pluća i srca, a razvija se redovitim treninzima.

Tenisice na noge i trčite! 🙂

Autor: 3sporta / Valentina Đureković

- Marketing -

Nema postova za prikaz