ZAGRABI MANDO, ZAGRABI

Najava 22. Zagrebačkog maratona

Zagrebački maraton već je tradicionalno najveći događaj cestovnog trčanja u Hrvatskoj. Ove se godine održava po 22. put, a svoju priliku da otrčite cijeli maraton, pola maratona ili samo 5 km imat ćete 13. 10. 2013.

Format utrka koje se održavaju jednak je iz godine u godinu. Od 11. listopada 1992., kada je održana prva utrka do danas stalno se povećava broj trkačica i trkača. Tako je na toj prvoj bilo samo 70 maratonaca, a na prošlogodišnjem je nastupilo 249 trkačica i trkača na maratonu i 817 na polumaratonu.

Staza Zagrebačkog maratona je jedna od najbržih maratonskih staza na svijetu. Ukupna visinska razlika cijele trase iznosi zanemarivih 5 metara, što ima malo koji maraton, a izduženi pravac cijele rute, bez gotovo imalo usporavajućih zavoja, sigurno omogućava konstantnost tempa koji se reflektira na konačni rezultat. Vizualizacija staze je krajnje jednostavna, što također olakšava trčanje u mentalnom smislu. Inače, mnogi maratonci ne vole trčati dva ista kruga, ali to je neminovnost relativno starih gradova s uskom gradskom jezgrom, koji ne žele da im trkači lutaju po stambenim četvrtima i gradskim zabitima. Takva ustaljena praksa je na mnogim maratonima, što u našoj blizini (Ljubljana, Beograd, Skoplje, Radenci, Novi Sad), što na europskim (Amsterdam, Bratislava, Stockholm).

Za vrlo nisku startninu kada je u pitanju maraton (150 kn), svi sudionici dobiju, osim nastupa na trci, sudioničku majicu, lijepu finišersku medalju i ručak po završetku natjecanja.

I ove godine kao i prošlih, fotografi i snimatelji 3sporta će biti na utrci i ovjekovječiti vaše trčanje na fotografijama i video materijalu.

Službena stranica utrke.

Ovako je bilo prošle godine.

 

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz