TRIATLON U ARAPSKIM EMIRATIMA

Najava Abu Dhabi triatlona

U subotu se održava 3. izdanje Abu Dhabi International triatlona. Iako utrka nema dugu tradiciju već je postala klasikom jer nudi velik nagradni fond (za triatlonske pojmove) koji privuče dobar dio dugoprugaške elite. Samo Hy-Vee triatlon i Ironman Hawaii imaju veći nagradni fond.

Abu Dhabi triatlon ima specifičan format koji dosta podsjeća na distance iz TriStar serije. Pliva se 3 km nakon čega slijedi 200 km vožnje biciklom, te 20 km trčanja. Kad je utrka prvi put najavljena spominjalo se da je Faris dizajnirao utrku po svom ukusu. Unatoč tome, do sad se nije plasirao više od 6. mjesta.

Utrka je dosta rano u sezoni za triatlonce bazirane na sjevernoj hemisferi što uz specifičnu distancu otežava bilo kakvo prognoziranje. Nemoguće je znati tko se spremao isključivo za ovu utrku, a tko je tek koristi za propuhivanje ventila na početku sezone. U oba dosadašnja izdanja zaostaci u muškoj utrci su bili mali. Razlika između 1. i 10. mjesta je u oba navrata iznosila 7 minuta što za utrku koja traje skoro 7 sati nije puno. Na prvom izdanju pobjedu je odnio Španjolac Llanos, a na drugom Belgijanac Frederik van Lierde. Ženska utrka nije toliko zgusnuta pri vrhu, a obje pobjede je odnijela Julie Dibens.  

 

Ženska utrka

Ove godine ćemo sigurno dobiti novu pobjednicu jer Julie Dibens neće nastupiti zbog ozljede stopala. U njenom odsustvu u prvi plan uskače novo ime u triatlonu, Melissa Rollinson. Rollinson je bivša atletičarka. Najbolje rezultate je postigla na 3000 m sa zaprekama gdje je u jednom trenutku držala 2. najbrže vrijeme u povijesti. Ozljede su je udaljile od trčanja i dovele u biciklizam, a malo kasnije i u triatlon. Lani je zabljesnula i pobjedila na svjetskom prvenstvu u half-Ironmanu. Biti će zanimljivo vidjeti što može napraviti na malo dužoj distanci.

Jodie Swallow je skoro cijelu prošlu sezonu propustila zbog ozljede. Svjetska je prvakinja u half-Ironmanu iz 2010. godine, a godinu prije je uzela naslov na ITU svjetskom prvenstvu u dugom triatlonu. Kad je zdrava onda je među favoritima na bilo kojoj distanci. Od nedavno je članica Abu Dhabi triatlon tima, pa će joj ova utrka biti na domaćem terenu.

Leanda Cave je lani imala najbolju sezonu u karijeri koju je okrunila 3. mjestom na Havajima. Za sad ima 2. i 6. mjesto iz Abu Dhabi-a.

Caroline Steffen ima sličnu statistiku kao Cave. U prethodne dvije godine se plasirala na 4. i na 2. mjesto. Ne ide joj u prilog što se i mentalno i fizički dosta potrošila na Havajima. Osjetila je priliku da može pobjediti, ali nije uspjela. Trener joj je u nedavnom interview-u rekao da im je od te utrke fokus na liječenju ožiljaka. Abu Dhabi će pokazati koliko su ti ožiljci duboki.

Još jedno ime na koje bi trebalo obratiti pažnju je Angela Naeth. Bilježi konstantan napredak iz godine u godinu. Iz prošle godine ima jednu pobjedu i brdo 2. mjesta u Ironman 70.3 seriji. Sezonu je otvorila pobjedom na half-Ironman utrci u Panami gdje je između ostalih nastupila i Cave. Biciklizam joj je najjača disciplina pa bi joj ova utrka mogla odgovarati. Ne ide joj u prilog što za sad rijetko nastupa na utrkama dužim od polu-Ironmana. Lani se plasirala na 5. mjesto.

 

Muška utrka

Oba pobjednika iz prijašnjih izdanja su na startnoj listi i obojica ponovno ciljaju visoko. I jedan i drugi znaju što je potrebno za pobjedu, pa vjerujem da će i ove godine biti pri vrhu.

Dirk Bockel se jedini u oba izdanja plasirao na postolje. Ima 2. i 3. mjesto i sigurno bi želio zauzeti i jedinu stepenicu na postolju koja mu fali, ali rezultatski trend mu ne ide u prilog. Kandidat je za visok plasman, ali ne vjerujem da može do pobjede.

Biti će zanimljivo vidjeti što mogu napraviti super-biciklisti Lieto, Fettell i Starykowitz. Ako udruže snage mogli bi biti opasni. Od njih bi izdvojio Claytona Fettella koji ima vjerojatno najbolju kombinaciju plivanja i bicikla u triatlonu. Australac je što znači da je sezona za njega u punom jeku. Nedavno sam pročitao da u pojedinim tjednima skupi 50 sati treninga u što je uključeno preko 1000 km bicikla. Očekujem da će Lieto iz vode izaći sa zaostatkom i pitanje je hoće li se on i Fettell uopće vidjeti za vrijeme utrke. Nitko od ove trojice nije poznat po svojim trkačkim sposobnostima i do pobjede mogu jedino uz jako veliku prednost u drugoj tranziciji. Lieto je pokazao da može dobro otrčati na half-Ironmanu, pitanje je što može na ovoj hibridnoj distanci.

Andreas Boecherer je jedan od onih koji su u uzletu. Plivanje i biciklizam su mu najjače discipline, a značajno je popravio trčanje. Prošle godine je na Ironman-u 70.3 u Švicarskoj srušio rekord staze kojeg je držao Michael Raelert.

Autor: Andrej Vištica

Nema postova za prikaz