NEK JE TOPLA OVA ZIMA

Odijevanje na zimskim treninzima

Ako nisi ljubitelj zimskog doba i smrkne ti se od pomisli da trčiš po ovoj hladnoći – ne brini! Postoje sitnice na koje vrijedi obratiti pažnju i trčanje po hladnim uvjetima može zapravo postati – pravi gušt.

 

Pogoditi mjeru

Svi smo mi manje više naoružani cijelim ormarom odjeće za različite vremenske uvjete (i modne kombinacije), no prava mudrost  zapravo je – pogoditi što točno i kada odjenuti. Naravno, to su sve stvari koje s malo upornosti i ispitivanja možeš naučiti sam, ali evo nekih detalja koje je vrijedno znati kada se spremaš za trening na temperaturama od cca 5 do -5ºC.

 

Prva i osnovna greška

Pretjerivanje. Sada, kada su temperature oko ništice a nerijetko i dosta niže, imamo osjećaj da se jednostavno ne možemo obući pretoplo. Ipak, možemo. To najlakše možeš utvrditi kad nakon nekoliko kilometara, a nekada i ranije, zakuhaš i najradije bi skinuo/la pola stvari sa sebe. Osim osjećaja tromosti, izrazito je neugodan osjećaj preznojavanja ispod 5-6 slojeva odjeće. Dakle, s mjerom. Kada mirujemo – brže se hladimo, kada smo u pokretu temperatura tijela se diže i održava.

 

Kako znati koliko čega ili – subjektivan je osjećaj hladnoće

Često na utrkama vidimo trkačice i trkače vrlo raznoliko odjevene – posebno kada je prohladno. Od onih koji mogu trčati maltene goli, do onih koji se zabundaju k’o da je -15. Naravno, sve je to zaista stvar subjektivnog osjećaja, utreniranosti i tempa trčanja i važnije je slušati svoje tijelo nego li očima pratiti što drugi nose. Svoju posljednju maratonsku utrku pamtim po tome što mi je gotovo jednaka patnja bila smrzavanje na drugoj polovici utrke, kao i težina samog trčanja.  Zato, nauči što ti treba.

Sva trkačka odjeća (osim čarapa, naravno) uvijek mora biti od sintetičkih materijala koji na sebe ne navlače vodu tj. znoj i ne izazivaju osjećaj hladnoće. Osim toga, postoje i materijali koji su vjetronepropusni, ali dišu. Za zimske uvjete postoje i termo odjevni predmeti koji su podstavljeni slojem flisa koji održava temperaturu.  

 

Osnovna stvar – tajice

Ako si u mogućnosti, priušti si par termo tajica koje su deblje, toplije i nepropusne. Ako ne možeš – ima i jedna puno jeftinija varijanta. Kupi obične termo tajice (naravno, muške ili ženske) koje su vrlo povoljne u odnosu na specijalizirane i obuci ih ispod običnih trkačkih tajica u kojima inače trčiš.

 

Čuvaj ruke, glavu, stopala…

Kada je dovoljno hladno da te zebe odmah pri izlasku iz tople prostorije – uzmi na trčanje rukavice. Normalna je pojava da ti za nekoliko kilometara i ruke „zašvicaju“ pa ih imaš potrebu skinuti, ipak, pokušaj ih ostaviti na rukama. Postoje sintetički, tanki materijali koji zagrijavaju baš onoliko koliko treba, ali dišu i ruke se ispod ne počinju jako znojiti. Naravno, bez rukavica uvijek možeš pregrmiti tih prvih nekoliko kilometara smrzavanja dok se ruke ne zagriju, svejedno, hladnoća je nepovoljna za zglobove i kožu koja se od hladnoće isušuje.

Y

Kapa/buff za glavu. I ne samo glavu! Buff je stvoren za to da bude i šal, može se prevući preko ustiju ako ti smeta ledeni zrak, a i jako je praktičan za trkačice s dugom kosom koje mogu provući rep i time izbjeći „gužvanje“ kose pod kapom.

Čarape neka budu malo deblje, a gornjište tenisica nepropusno. Smrznute noge vode do osjećaja hladnoće cijelog tijela.  

 

Sloj na sloj na sloj

I uvijek, još jedan sloj. Gornji dio trebao bi se sastojati od barem 2 sloja majica – npr. jedna kratkih i jedna dugih rukava, ili čak dvije tanje trkačke majice dugih rukava, te svakako tanja, ali poželjno nepropusna jakna/šuškavac za trčanje.  Najveći problem kod trčanja po hladnoći stvara vjetar koji je zimi vrlo hladan i prodoran, stoga su slojevi najbolji način zaštite.

Sunce, ako ga ima, ne zagrijava bitnije zrak, ni nas same, stoga ti orijentir za odijevanje uvijek treba biti temperatura zraka i eventualni vjetar.

 

Dužina treninga

Uz sve navedeno, dužina treninga vrlo je važan kriterij odabira odjeće. Kada se radi o relativno kratkom treningu (do sat vremena) ništa se neće dogoditi i ako se odjeneš malo oskudnije. No za duže treninge (posebno višesatne dužine) i kada temperatura s početka treninga može biti bitno drugačija od one kada se s treninga vraćaš – poželjno je čak i uzeti sa sobom rezervni bazni sloj majice koji možeš lako svezati oko struka, ili obući sloj više, pa ga eventualno skinuti. Pothlađivanje na višesatnom treningu je ozbiljan rizik za zdravlje koji je važno izbjeći, stoga, pronađi svoju kombinaciju, zagrij se i uživaj u svježini. Kada stignu ljetne vrućine – rado ćemo se sjećati ovih dana. 😉

 

Autor: 3sporta 

Nema postova za prikaz