NE TREBA MI DIM

  Odvikavanje od pušenja iz pogleda bivšeg strastvenog pušača

  Quitting smoking - male hand crushing cigarette

  Do prije svega par mjeseci bio sam strastveni pušač koji je tokom dana tek ponekad uhvatio pokoji dašak čistog zraka.

  Pušio sam 13 godina, a većinu toga vremena čak do dvije i pol kutije cigareta na dan.Čak i prije nego što je započela velika medijske propaganda o štetnosti pušenja svjesno sam osjećao i dobrovoljno plaćao danak koji pušenje nosi. Tokom godina podizali su cijene cigareta, štampali poruke upozorenja, javno iznosili sve rezultate istraživanja o štetnosti pušenja i na kraju zabranili pušenje u restoranima i kafićima.

  Naravno, kao i većina mojih kolega, sve sam to ignorirao. Svako bi se jutro budio s velikim poteškoćama u disanju i bar bi jednom godišnje sa osmjehom na licu dočekao bronhitis koji me doslovno izluđivao. Sportske aktivnosti su me strašno umarale. Ponekad bi disao kao “Darth Vader”, a tek sad primjećujem da mi je manjak kisika zaista smanjivao sposobnost pamćenja i koncentracije. Također, sasvim sam zaboravio koliko hrana ima dobar okus a odjeća po izlasku iz zadimljenog kafića loš miris.

  U posljednje sam vrijeme često prije spavanja razmišljao o prestanku pušenja jer mi je tijelo intenzivno pokušavalo signalizirati da nešto što radim mu zaista ne odgovara. Nekako mi je dojadilo svakodnevno uzimati kisik kroz cjevčicu pa sam iz dana u dan čitao članke na internetu kako bi taj proces odvikavanja proživio što bezbolnije.

  Naravno, pročitao sam pregršt medicinskih članaka i skupio mnoštvo raznih savjeta te potvrdio da je pušenje štetno za mene i da ga se moram riješiti. U gotovo svakom članku pročitao sam da moram donijeti čvrstu odluku. Taj proces donošenja čvrste odluke za prestanak pušenja bio je jezgra većine programa prestanaka pušenja. Na taj korak naravno nisam bio spreman jer mi je pušenje cigareta zaista godilo. Dakle, vratio sam se ponovo na početak.

  Razgovor o prestanku pušenja s bivšim pušačem bio je ključni korak i prekretnica u mojem procesu prestanka pušenja. Na kraju, tko više zna o prestanku pušenja od bivšeg strastvenog pušača? Upravo to me je potaklo na pisanje ovoga članka jer smatram da bi iz njega svatko bar nešto mogao naučiti.

  Da se vratimo na proces odvikavanja od cigarete. Dakle, svi ste vi pušači svjesni da je ovisnost o cigaretama poprilično zeznuta stvar. Kada pričamo o njoj, govorimo o dvije vrste ovisnosti, psihičkoj i fizičkoj. Fizička ovisnost kod cigarete je ovisnost o nikotinu. Kada organizmu ne osigurate dovoljnu dozu nikotina kroz određeno vrijeme, primjerice tokom sna, organizam će Vam dati povratnu informaciju da mu nešto nedostaje. Vama počinje vladati osjećaje nelagode. Ukoliko ne zapalite cigaretu odmah nakon što ste se probudili, taj će osjećaj postajati sve intenzivniji. Na sreću, on će se već nakon prvog dana drastično umanjiti a za njega imamo i medicinska pomagala pa nam neće predstavljati problem.

  Druga vrsta ovisnosti je psihička ovisnost. Meni je cigareta bila svojevrstan način na koji sam ponekad mjerio vrijeme, nenadomjestiv sastojak kave na plaži i sveti gral za opuštanje od stresa. Ponekad je čak i dim bilo zanimljivo promatrati. To se zove psihička ovisnost. Sada, vrijeme mjerim štopericom kada usredotočen, punim plućima trčeći čupam cestu ispod sebe. Kako je cigareta otišla, tako imam i jedan razlog za stres manje u životu; ne moram stalno misliti kada, kako i gdje ću zapalit. S psihičkom ovisnosti ćemo se poigrati tokom članka. Ni ona ne bi trebala predstavljati neki problem.

  Nadalje, članci koje sam pročitao sugerirali su mi da pronađem razloge za prestanak pušenja. Sugerirali su mi da ih zapišem na papir. Kao jedan od važnijih primjera razloga članci su sugerirali novac. Osobno smatram da je to loš razlog za prestanak pušenja. Dopustite mi da iznesem svoje mišljenje. Činjenica je da cigareta skupa i računica je prilično jednostavna. Cijena kutije cigareta moje omiljena marke za vrijeme pisanja ovoga članaka iznosi 20 kn. Ukoliko sam dnevno u prosjeku popušio dvije kutije cigareta to me je mjesečno koštalo 1.200 kn a godišnje 14.400 kn. Ovdje neću uračunati koliko sam još dodatno morao izdvojiti za zdravstvo, ipak se tu radi o ozbiljnom narušavanju vlastitoga zdravlja. Um je domišljat i inovativan. On je razlog zbog kojeg je naša vrsta zavladala svijetom. Kada nam ponestane novaca, naš um je svjestan da će pronaći način da ga pribavi još. Dovoljno za još jednu kutiju cigareta. Također, što je cigareta skuplja, to se češće ljudi okreću povoljnijim metodama pušenja pa novac ponovo prestaje igrati ključnu ulogu u našem procesu odvikavanja od pušenja. Ultimativno, jedini i prvi razlog za prestanak pušenja trebalo bi Vam biti zdravlje.

  Već nakon dva dana nepušenja sam istinski bio zahvalan što sam si omogućio da ponovo dišem punim plućima. O ukusu i mirisima hrane, poboljšanjima psihičkih i lokomotornih sposobnosti da ni ne govorim. Kao bonus, osjetio sam instant povišicu. Taj brz oporavak po prestanku pušenja dati će nam dodatan poticaj za prestanak.

  Pišući članak, još vam uvijek nisam otkrio kako sam zapravo prestao pušiti. To nisam napravio donošenjem odluke. Jedno jutro sjeo sam sa kolegom, isto bivšim strastvenim pušačem na kavu. Nakon što sam primijetio da nije zapalio cigaretu, pokrenuo sam temu. Rekao mi je da ne puši već mjesec dana. Kaže, nikada nije donesao odluku da će prestati pušiti, samo je eksperimentirao da vidi kako je to. Tokom svojeg eksperimenta zaključio je da ne zna zašto je ikada pušio. Dakle, naknadno je donio odluku da nikad više neće pušiti.

  Nakon toga, prošetao sam se do njega a on mi je poklonio polupraznu kutiju Nikorete žvakaća s 2 mg nikotina. Iako sam oklijevao, s riječima da još uvijek nisam spreman na prestanak pušenja te kako ne mogu još uvijek donijeti odluku za prestanak pušenja ipak sam ih prihvatio.

  Naoružan skupljenim iskustvima za prestanak pušenja, krenuo sam u svoj prvi eksperiment da vidimo kako će to izgledati.  Bilo mi je jasno da je najteži dio dana ujutro kada se probudim jer 8 sati tokom spavanja nisam pušio. Rekao sam sebi, početi ću s nepušenjem negdje poslijepodne. Sažvakao sam prvu žvakaću negdje malo iza 14 sati na neki neodređeni dan bez ikakve namjere i čvrste odluke. Rekao sam si, idem eksperimentirati da vidim kako će mi izgledati iduće jutro i jutra poslije njega. Poslijepodne mi je bilo malo nelagodno, pa sam kroz par sati svratio do ljekarne i shvatio da postoji varijanta Nikoreta sa 4 mg nikotina. Uzao sam to i sažvakao. Kad bi mi se god pušilo, a da se nisam mogao suzdržati, sažvakao bih Nikoretu, ne bi nikako zapalio; radije sam jače počeo žvakati.

  Dakle, od početka eksperimenta više nisam zapalio cigaretu. S obzirom da sam samo eksperimentirao kako će izgledati moji nadolazeći dani bez cigarete, svoju namjeru prestanka pušenja nisam nikome ni spomenuo. Kad bi me netko pitao zašto ne pušiš rekao bi mu, samo se igram da vidim kako će biti bez cigarete. Stres je tako bio puno manji. Već iduće jutro osjećao sam se puno bolje. Napunio sam ruksak i krenuo na posao. Došao sam na jutarnju kavu, naručio je i sažvakao Nikoretu. Naravno, oko mene su svi pušili što me začudo nije smetalo. Bavim se informatikom i radno mjesto mi je isključivo za računalom. Takvo mi je radno mjesto konstantno budilo želju za cigaretom a ja sam je povremeno gasio pomoću Nikorete, kako to piše u njezinim uputama. Kroz 3-4 dana, ispraznio sam svoju prvu kutiju Nikoreta od 4 mg u povremenoj kombinaciji sa Nikoretama od 2 mg i osjećao sam se preporođeno. Kada sam shvatio da mi cigareta uopće nije potrebna i koliko mi je bez nje ljepše jednostavno sam donesao svoju odluku – neću više pušiti. Kutiju cigareta koju sam imao uz sebe “za svaki slučaj” sam poklonio.

  Sada kada smo se uvelike riješili psihičke ovisnosti mnogo nam se je lakše odmaknuti se od fizičke ovisnosti – za ovo sam već donio odluku jer sam shvatio koliko mi je lijepo bez cigarete. Fizičke ovisnosti od nikotina riješiti ćemo se skidajući se sa Nikoreta. To sam napravio smanjujući doziranje žvakaća iz prve preostale kutije koju mi je poklonio kolega. Malo je bilo neugodno ali zaista ništa posebno.

  Tokom cijelog postupka prestajanja pušenja osjećao sam vrlo blage posljedice apstinencijske krize ali zaista, isplatilo se. Ukoliko pripazite na prehranu ne morate strahovati da će te se udebljati nakon prestanku pušenja. Imao sam tisuću i jedan razlog da nastavim pušiti. Sada za taj tisuću i jedan razlog imam prikladan prigovor.

  Kao zaključak, volio bi napomenuti da nije potrebno donijeti čvrstu odluku za prestanak pušenja odmah ukoliko niste spremni. Pokušajte eksperimentirati s prestankom pa ćete sami osjetiti koliko pozitivnih strana nepušenje ima. Te će vas potaknuti ili vam omogućiti da donesete čvrstu odluku.

  Nadam se da će Vas moja iskustva nadahnuti ili bar potaknuti da na tren razmislite o prestanku pušenja i blagodatima na zdravlje koji on pruža. Sreća vam zaista nije potrebna, samo volja da isprobate kako se osjećate bez cigarete. Moje iskustvo vezano je uz Nikorete žvakaće. Na tržištu postoje mnogi proizvođači nikotinskih suplementa pa možete samostalno odabrati koji vam proizvod najviše odgovara.

   

  Autor: Matija Grabar // foto: SXC // bigstockphoto.com

  - Marketing -

  Nema postova za prikaz