KAD UDAH POSTANE BOLAN

  Oni imaju jednog protivnika više

  Došli su hladni jesenski dani, a u mom slučaju, s njima su došli i problemi. Tijekom i nakon treninga me muče problemi s disanjem. Nakon treninga često moram uzeti ventolin kako bih mogao normalno disati.

  Te probleme mi uzrokuje moja vjerna pratiteljica astma. Liječnici su mi govorili da se ne bih trebao baviti sportovima, da su moja pluća preslaba za velike napore, da bih mogao izazvati napadaje, da će mi se astma pogoršati, ali nisam želio dopustiti bolesti da mi uništi želje, snove i budućnost. To me navelo da se zapitam, tko su profesionalni sportaši s astmom?
  Nakon kraćeg istraživanja sam otkrio ne samo da ih ima mnogo, nego i to da su neki od njih ostvarili velike rezultate i velike karijere. Neki od njih su:

  Ana Jelušić – hrvatska skijašica. Uvijek je skijala sa šalom i često je propuštala utrke zbog problema s astmom. Njoj, kao skijašici je posebno teško. Putovanja, promjene klime, natjecanja na velikoj nadmorskoj visini uz rijedak i hladan zrak, sve je to iziskivalo iznimnu snagu volje. Ove godine je odlučila propustiti natjecanja kako bi se posvetila liječenju astme. Nastupila je i na triatlonu slavnih u Kostreni.

  Dennis Rodman – američki košarkaš. Osim po iznimnim sportskim dostignućima, poznat je i po burnom privatnom životu. Osvojio je pet NBA prstena, sedam puta je proglašen najboljim skakačem lige, a dva puta obrambenim igračem godine.
  Paul Scholes – engleski nogometaš. Igrao je za englesku reprezentaciju od 1997. do 2004. Cijelu karijeru je proveo u Manchester Unitedu. Jedan je od najboljih svjetskih veznih igrača.

   

  Osim njih, mnogo ih je iz sportova srodnih triatlonu i iz triatlona:

  Mark Spitz – američki plivač. Osvojio je 9 zlatnih medalja na olimpijskim igrama u Muenchenu 1972. Mnogi ga smatraju najvećim plivačem ikad.

  Amy Van Dyken – američka plivačica. Kao dijete se nije mogla niti penjati po stepenicama. Roditelji su je upisali na plivanje na savjet doktora kada je imala 6 godina. Sporim napretkom se popela u vrh i postala jedna od najvećih plivačica svih vremena. Osvojila je četiri zlatne medalje u Atlanti 1996. unatoč tome što joj je kapacitet pluća ostao ograničen na 65% normalnog.
  Jan Ulrich – njemački biciklist. Postao je prvi Nijemac koji je pobijedio na Tour de Franceu 1997.

  Paula Radcliffe – britanska atletičarka. Oboljela je od astme inducirane tjelesnom aktivnošću s četrnaest godina. Drži aktualni svjetski rekord u maratonu koji je postavila 2003.
  Jackie Joyner Kersee – američka atletičarka. Najbolja sedmobojka svih vremena i aktualna svjetska rekorderka. Sports Illustrated ju je proglasio najboljom atletičarkom dvadesetog stoljeća. U početku je skrivala astmu od trenera i kolega kako ne bi izgubila stipendiju i nije redovito uzimala lijekove pa je doživjela jaki napadaj astme, koji ju je doveo u životnu opasnost, a nakon toga je izjavila “konačno sam naučila da moram poštovati astmu isto koliko bih poštovala bilo kojeg drugog protivnika“.

   

  Emma Snowsill – australska triatlonka. Prije astme je osvojila igre Commonwealtha i tri puta svjetsko prvenstvo. Nakon što joj je dijagnosticirana astma, osvojila je zlatnu medalju na olimpijskim igrama u Pekingu 2008. U Pekingu je nastupila s ventolinom u triatlonskom odjelu.

  Conrad Stoltz – južnoafrički triatlonac. Natječe se na off-road triatlonima. Četiri puta je osvojio XTERRA svjetsko prvenstvo i jednom ITU Cross Triathlon svjetsko prvenstvo. Ove godine nije uspio obraniti naslov svjetskog XTERRA prvaka zbog napadaja astme tijekom utrke.


  Oni nisu dozvolili da ih bolest spriječi u ostvarenju sportskih ciljeva, pokazali su da je sve moguće uz trud i snagu volje.

   

  Autor: Marko Duspara

  Nema postova za prikaz