NEMA ALI!

Pet trikova kako se natjerati na trčanje kad je vani hladno, mračno i sivo

Baš te svladao umor nakon napornog radnog dana i obiteljskih obveza. Vani je već mrak, ljigavo je i zima, a u kući toplo, vatrica pucketa, kauč te zove… ma moraš malo ubiti oko! Namjestit ćeš alarm za ranije ujutro, pa ćeš opaliti jedan brzinski trening prije posla. A ujutro ista priča – vani je još mrak i sve je smrznuto, a u krevetu tako toplo… Kako se izvući iz tog začaranog kruga?!

 

Naravno, postoji izvjesni dio trkačke zajednice koji živi i diše trčanje, kojemu je zimska baza Sveto pismo jer se pripremaju za tu jednu veliku utrku iduće sezone. Tako da nema odstupanja pa makar i sjekire padale. Ipak, nemali dio nas, kampanjci su labilnijeg karaktera koji se moraju tjerati da se izvuku iz komfora doma na tu tako mrsku zimu. Evo nekoliko savjeta za takve kojima treba, ne rigorozna zimska baza, nego tek pokoji motivacijski trik kako bi ostali u formi tijekom zime.

 

Organiziraj se, donesi odluku i napravi plan

Ponekad izbjegavamo donijeti čvrstu odluku o programskom treniranju ili rano se prijaviti na neku veliku, skupu utrku s početkom sezone, jer znamo da ćemo se tako obvezati i tad ćemo morati ostvariti taj plan pošto-poto. Ukoliko se ne budemo toga držali, osjećat ćemo se loše zbog nedosljednosti i nedostatka karaktera, a možda ćemo “profućkati“ i mnogo novca na startninu.

Zapitaj se, osjećaš li se mnogo bolje i s izbjegavanjem donošenja te odluke. Je li činjenica da ju nisi donio/donijela uistinu toliko utješna? Radije sjedni, napravi si dnevno-tjedni raspored i neka treninzi postanu tvoja rutina. Tada o njima nećeš ni razmišljati na način, da li ti se ići na trening ili ne. To će biti tvoja obveza, kao i odlazak na posao.

Kad prizor kroz prozor uopće ne izgleda privlačno…

Svaki put kad ti ujutro zazvoni alarm i kad ustaneš i odlučiš otići na trening, pridonosiš jutarnjem treningu kao uzorku tvojeg ponašanja, kao dnevnoj rutini. Baš kao što činiš i kad odlučiš ostati u toplom krevetu. Pa odluči što bi radije da bude tvoj uzorak ponašanja.

 

Pripremi tenisice dan ranije na mjesto s kojeg će te “opominjati“

Kako bi pojačao/la tu svoju odluku da sutradan ostvariš svoj dnevni cilj i odeš trčati, pripremi si svu potrebnu opremu dan ranije. Tenisice i odjeća neka stoje na vidljivom mjestu i čekaju te. Svaki put kad ih ugledaš, peći će te savjest što izbjegavaš trening i to će te potaknuti. Također, kako je ponekad najteže početi se spremati, odvažiti se krenuti kopati po ormarima i odlučiti što obući, na ovaj ćeš način preskočiti taj mučan dio i biti ekspresno brzo u tenisicama na stazi.

 

Zadaj si barem tri trkačka treninga tjedno

Ne moraš trčati svaki dan, pogotovo ako je dan izrazito ružan, vjetrovit, kišovit ili je cesta zaleđena. Također, zimi se ne trebaš opterećivati tempom i dužinama. Tad ionako trčiš sporije, a trošiš više energije zbog gubitka temperature tijela. Radije se usmjeri na psihološki aspekt trčanja u zimskim uvjetima, a to je ono što popularno volimo zvati “čeličenje“ – ječanje psihičke izdržljivosti treniranjem po hladnoći i mraku, te osjećaj ponosa i nepobjedivosti nakon što si pokažemo što sve možemo podnijeti.

Ograniči se na minimalno tri trkačka treninga kroz radni tjedan, a uz to se upiši u teretanu, na neki funkcionalni trening ili yogu. Ponekad, ukoliko su vani baš ekstremni uvjeti nemogući za izaći na trening, nije sramota ako taj dan odlučiš istrčati svoj cilj na traci u teretani. A za vikend, otiđi barem jedan dan na dugu šetnju-trčkaranje u brdo, šumu, prirodu…

Izađi sa psom u prirodu, on neće puno kukati

 

Nađi si društvo za trčanje

Ako nisi dio neke školice ili kluba, vrijeme je da postaneš. Ili se dogovori s frendom i/ili frendicom koji također trče, odnosno trebaju motivaciju i društvo za pokrenuti se i izaći iz kuće na zimu. U ugodnom društvu i tempu u kojem možeš razgovarati, svaka je muka lakša. 😉 Tako ćeš se obvezati, a i činjenica da se nalaziš s nekim potaknut će te da se izvučeš ispod dekice. Također, uvijek je jedno tu da povuče drugo, kad ponestane motivacije.

Ako imaš psa, zašto ne pretvoriti i njega u trkača ili barem džogera. I njemu treba malo da se ispuše, bez obzira na zimu, a ponekad je s njim i lakše razgovarati (ne proturječi puno), ili tek šutjeti i dahtati zajedno.

U društvu je uvijek lakše

 

Opremi se primjerenom trkačkom odjećom za zimu

Prvo, neka nove trkačke krpice budu nagrada samom/oj sebi za donošenje odluke o zimskom treniranju, kao i kad kreneš uspješno provoditi tu odluku. Nadalje, znajući da si uložio/la novac u odjeću za trčanje po zimi, sad ti nema druge nego da ju i koristiš. Jer, ponovno, gledajući ju uz svjesnost o uludo potrošenom novcu te opipljivom dokazu svoje nedosljednosti – osjećat ćeš se loše i to će te natjerati da svoju odluku provedeš u djelo. I posljednje, svatko normalan veseli se novim krpicama i gadgetima i jedva čeka da ih isproba. Ako to nije dovoljan motivator da izađeš i provjeriš kako nova zimska trkačka suknjica grije, ne znamo što je!

Uz nove zimske krpice, jedva ćeš dočekati da izađeš na stazu

 

Piše: Martina Maloča
Foto: bigstockphoto.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz