1,2,3 UDAH, 1,2,3...

Plivajte s bilateralnim disanjem

Najbrži način za napredak vašeg plivanja u triatlonu je bilateralno plivanje. U prijevodu, bilateralno plivanje znači disanje na obje strane (lijevu i desnu). Uobičajeno, bilateralno plivanje se izvršava na svaki treći zaveslaj, no može biti i na svaki peti ili sedmi.

Mnogi natjecatelji se jako opiru primijeniti ovu tehniku zato što zahtjeva:

  • adaptacijski period
  • potrebno je usporiti
  • učenje novih vještina,

i ono najvažnije

  • promjenu navike.

Niti ja nisam iznimka. Na početku sam se strašno odupirao ovoj tehnici iz navedenih razloga, no kada sam jednom uspio, to je trajno popravilo moje plivanje.

Kao prvo razgovarajmo o općenitim ciljevima vezano za ironman i 70.3:

  • prije svega želimo izaći iz vode svježi i opušteni – ovaj cilj je puno važniji nego naše ukupno vrijeme plivanja,
  • želimo povećati našu sposobnost da plivamo u solidnom aerobnom tempu.

Prvi cilj nam služi da postanemo opušteni i učinkoviti plivači, a drugi da plivamo upušteno s učinkovitim zaveslajem tokom cijelog plivanja, bez obzira da li se radi o 1.900 m ili 3.800 m plivanja.

Vremena na 50 m i 100 m nisu dobar pokazatelj napretka, jer na tim distancama plivamo jako, i na tim distancama nemamo osjećaj da smo opušteni, i htjeli to ili ne to će vas vrlo brzo vratiti starim navikama. Mislim da je najbolji način da postignete ovaj cilj tako da vaš glavni set u treningu bude u trajanju od 30-60 minuta. Plivajte u intenzitetu koji vam omogućava najbolji mogući tehnički ispravan zaveslaj. Upotrebljavajte kratke pauza između intervala – 10-15 sekundi, tako da vam puls ostane u aerobnoj zoni.

Prednosti bilateralnog plivanja

  • Proveo sam određeno vrijeme savjetujući ljude da plivaju svoje setove sporije i da rade na tehnici. S bilateralnim plivanjem natjecatelji su prisiljeni da uspore, a to im omogućava da rade više na svojoj mehanici zaveslaja, i da izgrade svoj aerobni kapacitet tako da mogu plivati aerobno cijelo vrijeme. Ako niste u stanju plivati 45 min opušteno i bilateralno, to je znak da ne plivate aerobno.
  • Plivač koji pliva bilateralno uvijek ima bolju rotaciju od onoga koji udiše samo na jednu stranu. Kada udišete na samo jednu stranu, vaša rotacija na stranu na koju ne udišete je loša. Vrlo rijetko se vidi da neki plivač koji diše samo na jednu stranu ima dobru rotaciju na stranu na koju ne udiše.
  • Puno je lakše uočiti nepravilnosti u zaveslaju i ravnoteži kada se pliva bilateralno. Jednom kada su greške otkrivene, daleko ih je lakše ispraviti nego kada se udiše samo na jednoj strani.
  • Bilateralno plivanje ima lijep ritam i pomaže natjecatelju da razvije osjećaj što opuštenijeg disanja.

U redu, bilateralno plivanje mi pomaže da plivam simetrično. Koliko često moram tako plivati?

 

Većinu vremena. Idealno bi bilo za vrijeme zagrijavanja, aerobnih setova, i rasplivavanja na kraju, a također i kada radite na tehnici trebate plivate bilateralno. Ako možete, plivajte i vaše intenzivne plivačke setove bilateralno. Nemojte zaboraviti da možete po nekoliko puta udahnuti na jednu stanu prije promjene strane. Možete upotrijebiti ovaj primjer; 3-2-3-2, gdje brojevi predstavljaju broj zaveslaja između udaha.

Ako ne možete plivati bilateralno tokom cijelog seta, onda barem pokušajte na početku plivati bilateralno. S vremenom će se udio vremena u kojem plivate bilateralno povećati, no trebate imati strpljenja.

Budite jako uporni i ne odustajte, i vaša tehnika (a time i brzina) će se drastično popraviti kroz duže vremensko razdoblje.

Preneseno s: ironmancoach.net

Autor: Damir Mesec

Nema postova za prikaz