IZVJEŠTAJ IZ ORGANIZACIJSKOG KUTA

Rekordan jubilarni 10. Plivački maraton Raslina

Ovogodišnji maraton u Raslini je opravdao važnost jubileja pa nam je podario i rekordan broj plivača i rekord staze! No, krenimo redom. Ove smo godine još ranije krenuli s pripremama jer smo za ovu obljetnicu htjeli našim plivačima i posjetiteljima, uz standardno i sadržajno gostoprimstvo, priuštiti još poneko iznenađenje i novitet.

 

Jedna od ovogodišnjih specifičnosti je bila ženski i muški dizajn majice, opet nas je prijatelj maratona Josip Vrančić iznenadio sa super idejom – rimska desetka i ujedno silueta plivačice/ plivača kako veselo uskače u more, u logo, u deseti plivački maraton u Raslini!

Gledatelji su uz ovogodišnju majicu mogli kupiti i repliku majice s prvog maratona koju smo napravili u reprintu, a priredili smo i izložbu majica sa svih dosadašnjih izdanja maratona i te majice su prije samog proglašenja pobjednika bile predmet aukcije u dobrotvorne svrhe.

Majice koje su se mogle kupiti su bile i „Baza je doć plivajući II.“, dio tih sredstava ide za hranu za životinje koje čekaju udomljavanje, a dio ide za ponovni pokušaj preplivavanja 54 km od Visa do Splita od strane Dine Levačić. Dina je naša prva pobjednica i inspiracija mnogima, pa je tako dan uoči maratona jedna djevojčica, čija je majka u organizaciji našeg maratona, dobila ime po Dini!

Pregledali smo i mnoštvo slika sa svih prethodnih izdanja maratona te napravili selekciju onih koje će biti uvrštene na digitalnoj izložbi fotografija koja se od jutra prikazivala na monitoru uz info pult. Mnogi su se pronašli na starim fotografijama sa prvih maratona, u doba kada mnoga djeca koja danas već plivaju dječje utrke nisu još bila rođena, pa sve do fotografija od prethodnog lanjskog maratona. Na slikama je bilo puno poznatih lica plivača i gledatelja,  mnoštvo uspomena i pozitivne energije navire iz tih fotografija.

Majice ovogodišnjeg maratona

 

Izložba majica sa svih dosadašnjih izdanja

 

Samom maratonu je dan prije prethodio tečaj za suce daljinskog plivanja, koji je bio u organizaciji sa Hrvatskim Savezom daljinskog plivanja te „warm up“ utrka, njezino treće i do sada najbrojnije izdanje s respektabilnih 14 plivača i plivačica.

Za maraton od 5000 m i utrku od 1500 m se prijavilo rekordnih 187 plivačica i plivača, te 73 djece na tri dječje utrke, čime dolazimo do ukupne brojke od 260 plivačica i plivača.

Uz natjecatelje iz Hrvatske nastupilo je još i 24 natjecatelja iz 11 različitih zemalja, a najbrojniji su ovaj put bili Australci sa čak 8 natjecatelja. Uvijek se trudimo biti pravi domaćini našim plivačima pa smo tako ovoj ekipi dragih gostiju iz Australije organizirali besplatan prijevoz kombijem od Šibenika do Rasline i natrag.

Službeni program maratona je otvoren uz himnu te minutu šutnje za preminulog maratonca Ivana Mimicu. Ivan je bio naš prijatelj, prijatelj ovog maratona, uz koji je prije nekoliko godina zavolio plivanje i počeo se s njim rekreativno baviti. Na našu veliku žalost prerano nas je i iznenada napustio prošli mjesec i otišao plivati vječne maratone na nebesima…

Nakon govora glavnog sudca slijedio je start točno u 10 h. Vremenski uvjeti na startu i stazi su bili praktički idealni i uskoro su slijedili rekordi. Na 1500 m je Toni Radak iz PK More iz Šibenika prvi isplivao stazu za 0:19:42 čime je popravio lanjski rekord Ivana Šitića (0:20:40) za skoro cijelu minutu.

Na 5000 m je pao dugo očekivani rekord i prvi rezultat ispod sat vremena – Grgo Mujan iz KDP Split je treći put zaredom slavio u Raslini i to s rezultatom 0:59:10! To je preko dvije minute bolje od starog rekorda (1:01:24) koje je 2015. godine postavio Duje Milan u spektakularnom fotofinišu ispred drugoplasiranog Matije Luke Rafaja.

Imajući na umu da se radi o bočatoj vodi,  u kojoj je uvijek nešto teže plivati nego u slanoj, te činjenicu da je sredinom staze uobičajen kurenat, ovaj Grgin sjajan rezultat i rekord bi mogao potrajati, možda čak do idućeg jubilarca…

I pobjednice u ženskoj konkurenciji su bile iz istih klubova kao njihove muške kolege, tako je iz PK More na 1500 m slavila Lara Belakušić s vremenom 0:22:02, a iz KDP Split na 5000 m je slavila Antonija Buličić s vremenom 1:04:09.

Za njima su pristizali ostali plivači i plivačice u obje utrke i raznim starosnim kategorijama.  Na cilju ih je čekalo zasluženo osvježenje u vodi, te okrjepa u gulašu i craft pivu. Kao i lani na pozivni broj 022 se odazvao Vedran Škugor iz istoimene šibenske pivovare i još jednom podržao ovaj naš maraton.

Tri dječje utrke (50 m, 75 m i 100 m raspoređene po godištima od 2007. prema mlađima) su bile jako uzbudljive i na njima je ukupno nastupilo čak 73 djevojčica i dječaka, vidjeli smo tu i fotofiniše koji su riješeni tek nakon pregledavanja snimki.

Slijedila je spomenuta aukcija majica, a sav prihod je išao u donaciju za RokOtok – tim projektom Domagoj Jakopović Ribafish plivajući spaja hrvatske naseljene otoke s jedinstvenim ciljem – spajanje roditelja i djece, očuvanje planeta, buđenje avanturističkog duha i poticanje želje za putovanjima. Hvala svima koji su donacijom pomogli ovaj hvalevrijedan projekt!

Aukcija je bila, dugo će se pričati o njoj,  uzbudljivost i licitacija je rasla prema kraju aukcije tako da je zadnja majice s aukcije (s drugog maratona iz 2012.) prodana za čak 410 kuna nakon maratonskog licitiranja domaćih mještana Juge i Bože, a potonji je na kraju bio uporniji! Ukupno je skupljeno 1800 kn koje će se donirati.

Aukciju, kao i cijeli program je vodio Joško Lokas, rodom iz naše Rasline. Joško je svojim poznatim voditeljskim umijećem i stilom dodatno uveličao ovaj naš jubilej i humanitarnu akciju.

FOTO GALERIJA

 

Aukcija majica u humanitarne svrhe

Podijeljene su medalje i peharima najboljima, a dodijelili smo i statue našim najvjernijim natjecateljima, a to je njih 5 koji su nastupili na svih 10 izdanja našeg maratona: Vekenega Profaca, Draško Vujović, Igor Grašo, Filip Erceg i domaći plivač Frane Lokas.

Gosti ovog jubilarnog maratona su između ostalih bili i župan Goran Pauk, dogradonačelnik Danijel Mileta (podijelio priznanja najboljima), zamjenik gradonačelnika Paško Rakić te direktor TZ Šibenik Dino Karađole.

Svi oni, te svi naši sponzori, su prepoznali ovaj naš trud koji nas je kroz godine doveo do sad već velikog maratona u ovom malom mjestu! Veselimo se druženjima u godinama koje dolaze i nekim budućim jubilejima!

1500 m za žene
1500 m za muškarce
5000 m za žene
5000 m za muškarce

Piše: Tonći-Ante Lokas, DSR Raslina   

 

Nema postova za prikaz