200+ km PO SLAVONIJI

Po kiši održan BRM Breveto Lipik

Nakon jutarnje kiše 14. svibnja sa starta ispred restorana Nada u Lipiku 34 biciklista iz Hrvatske, Mađarske i BiH započelo je drugi po redu “BRM Breveto Lipik” u organizaciji BK “Titan” Pakrac-Lipik” uz pokroviteljstvo Grada Lipika i Turističke zajednice grada Lipika kao šestu po redu biciklističku vožnju ovog tipa tijekom ove sezone u Hrvatskoj.

Ovogodišnja trasa Breveta ukupne duljine 206,6 km kroz zapadnu Slavoniju od Lipika preko Pakraca, Voćina, Kutjeva, Pleternice, Nove Gradiške, Okučana i natrag do Lipika s naizmjeničnim usponima i ravnim dionicama nije samo test tjelesne izdržljivosti nego je i prilika za uživanje u predivnoj prirodi i krajoliku kroz koji biciklisti prolaze pa tako dobna granica nije prepreka za sudjelovanje. Ove godine najmlađi sudionik ima 18 godina, a najstariji 68.

Znak za start točno u 8 sati sudionicima je dao dogradonačelnik Lipika Slobodan Katunar te im poželio sreću kako bi što prije stigli na cilj u Lipiku i bez poteškoća te da uživaju u vožnji.

Prošlogodišnji prvi Breveto iz Lipika startalo je 42 biciklista, a ove godine se osim broja sudionika promijenila i trasa staze. Staza dužine 206,6 km ima oko 1800 visinaca i većim dijelom prolazi Parkom prirode “Papuk”, a vozi se slabo prometnim i iznimno kvalitetnim prometnicama.

aktualnolight_elementi2354slika3

Prva kontrolna točka je u 57 km udaljenom Voćinu u Caffe Bar „Park“,  druga na 113. km u Kutjevu, Pečenjarnica „Puls“. Upravo taj prvi dio je najljepši i na njemu se nalazi veći dio uspona. Do treće kontrolne točke (Nova Gradiška, Caffe bar „Driver“) koja se nalazi na 172. km, sudionici će vidjeti koliko je zapravo Slavonija ravna, a do cilja preostaje još samo 34 km. Od domaćih biciklista, predstavnika BK “Titan” Pakrac-Lipik, iz Lipika su krenuli Tomislav Nuić, Saša Jeftinić, Marko Ljevar i Nikola Sudar, a pridružio im se još iskusni triatlonac iz Kukunjevca Darko Škevin.

Prvi sudionik nakon prijeđenih 206,6 km koji se vratio do restorana Nada u Lipiku je Ares Buršić iz Zagreba. On je drugi lipički Breveto odvezao za 7 sati i 29 minuta. Osim što je odvozio ovu dionicu u Lipik na start je stigao ujutro iz Zagreba te se završivši Breveto nakon kratkog zadržavanja radi prijave u restoranu Nada odlučio vratiti u Zagreb isto biciklom. Što znači, kako će u ovom danu biciklom prevesti sveukupno više od 500 km. Inače, on je poznat kao prvi naš zemljak koji je biciklom prešao Sjevernu Ameriku od istočne do zapadne obale.

aktualnolight_elementi2354slika5

Kiša ih je pratila gotovo cijelu vožnju do Okučana, oko 20 km prije cilja. No, i unatoč tome do druge kontrolne točke u Kutjevu svi su sudionici stigli u jednoj grupi. Dionicu od Voćina do Orahovice prije zadnjeg velikog uspona na Krndiju vozili su brzinama većim od 40 km/h. Tek između Kutjeva i Nove Gradiške započinje razbijanje u manje grupe, a vodeći Buršić se odvaja za deset minuta. Zbog ekstremnih vremenskih prilika vožnja je bila pravi ispit volje i izdržljivosti sudionika.

Breveto je organizirana ekstremno duga biciklistička vožnja nastala u Francuskoj. Biciklisti trebaju po neoznačenoj trasi, dužine od 200 do 1400 km, proći kontrolne točke i stići do cilja unutar zadanog vremena, a kod ovog Breveta ograničenje je 13 sati i 30 minuta. Vremenska ograničenja prolaza kontrolnim točkama i ciljem su tako postavljena da se breveto može završiti umjerenim tempom.

Drugi Breveto sa startom i ciljem u Lipiku unutar vremenskog ograničenja završilo je 28 sudionika, a posljednji se vratio u Lipik u 20,30 h uvečer odnosno put od 206,6 km prešao je za 12 sati i 30 minuta. Šestero od ukupno 34 sudionika je odustalo tijekom vožnje. Ove godine u Hrvatskoj se vozi 15 Breveta, a ovo je bio šesti u kalendaru.

Fotogalerija drugog Breveta iz Lipika(14.5.2016.)

Autor: Antun Ciglenečki
Preneseno s: http://www.compas.com.hr/clanak/2/2354/krenuo-drugi-breveto-sa-startom-i-ciljem-u-lipiku.html

Nema postova za prikaz