LIJEPO VRIJEME U SJEVEROZAPADNOJ ISTRI

Pobjednik 12. Istarskog proljeća je Austrijanac Markus Eibegger

Ukupni pobjednik 12. Istarskog proljeća, međunarodne etapne biciklističke utrke koja se vozila po cijeloj Istri je Markus Eibegger iz Synergy Baku Cycling Projecta. Drugi po ukupnom poretku je Sergey Nikolaev iz ruskog Itera-Katusha, a treće je mjesto u ukupnom poretku zauzeo Silvio Herklotz iz njemačkog Teama Stölting.

Treća i posljednja etapa ovogodišnjeg Istarskog proljeća vožena je danas od Pazina do Umaga, a prvi je u cilj ušao Marko Kump iz Adria Mobila.

Pobjednik brdskih ciljeva je João Gaspar iz Team Ecuador, dok je pobjednik prolaznih ciljeva Martin Otoničar iz Radenska ljubljana.

Istarsko proljeće je najznačajnija profesionalna utrka u Istri i Hrvatskoj, otvorena za bicikliste u kategorijama Muški Elite i U-23, a boduje se za Europe Tour natjecanje. Voze ju kontinentalne, nacionalne i regionalne ekipe i klubovi, a ove godine se na startu našlo točno 200 biciklista iz 24 zemlje Europe i svijeta.

„Lijepo vrijeme ove nam je godinu išlo na ruku, a sve službe bile su odlično kordinirane, pa je utrka protekla u najboljem redu. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji, a drago mi je da je i sportska publika u velikom broju popratila sve etape. Pobjednicima čestitke i vidimo se sljedeće godina na 13. Istarskom proljeću“, poručio je direktor utrka Ivica Gržinić.

Uz sportski, Istarsko proljeće ima i izrazito naglašeni turistički aspekt, posebno u gradovima i općinama klastera sjeverozapadne Istre – Umagu, Novigradu, Brtonigli i Bujama – koji su puno uložili u razvoj biciklističkih staza i ostale infrastrukture.

„Sjeverozapadna Istra ima 19 staza ukupne duljine veće od 550 kilometara, devet bike hotela sa svom infrastrukturom za bicikliste, a tijekom godine organiziramo dvadesetak rekreativnih i profesionalnih utrka. Ulaganja već donose prve rezultate, jer smo u protekle četiri godine na području Umaga imali 15-postotni godišnji rast broja realiziranih noćenja biciklista u pred i posezoni“, kaže Bernard Musulin, voditelj projekta cikloturizma u klasteru sjeverozapadne Istre.

Bogata biciklistička sezona u Sjeverozapadnoj Istri nastavlja se u travnju, kada se predviđene čak četiri rekreativne biciklijade. Najvažniji događaj ipak je svjetska profesionalna biciklistička utrka Tour of Croatia, koju će prenositi i Eurosport. Peta etapa Tour of Croatia završava 25. travnja u Umagu, koji će tada ponovno biti domaćin vrhunskim svjetskim biciklistima.

REZULTATI

 

 

 

Autor: PR

Nema postova za prikaz