SAVJETI ZA SIGURNOST

[PROMO] Kako je najsigurnije vezati bicikl i zaštititi ga od krađe?

Nedavno je u medijima objavljena snimka nadzorne kamere na kojoj se jasno vidi vremešna gospođa kako stručno i u tren oka krade bicikl u središtu grada i potom odlazi s njime. Snimka ima dvije poruke: krađa bicikala više nije rezervirana za huligane i kvalitetan lanac nikada nije bio važniji nego sad!

 

S toplijim danima, mnogi su javni prijevoz odlučili zamijeniti svojim dvokotačnim ljubimcima, no učinite sve da svoj bicikl najbolje zaštitite od potencijalnih lopova. Imajte na umu, kaciga glavu čuva, a lanac – bicikl!

Naravno, najbolje bi bilo uvijek bicikl imati na oku, no to je vrlo rijetko kad moguće. Stoga, bez obzira ostavljate li bicikl na ulici, stubištu, na predviđenim parkirnim mjestima za bicikle, uvijek ga dobro vežite i osigurajte, a kod kupnje lanca nemojte štedjeti! Jeftinije je nego kupovati novi bicikl, zar ne?

Danas je na tržištu dostupna zaista široka paleta najrazličitijih lokota za bicikle, koji variraju od tankih sajli do teških i masivnih U-lockova. I dok je za “precvikati” sajlu lopovu potrebno svega nekoliko sekundi, lokot U-lock ipak je nešto otporniji te njegovo otvaranje zahtjeva veći alat, a i samo skidanje zaštite traje duže.

Za dodatnu sigurnost preporučuje se upotrebljavati kombinaciju zaštite, a najčešća je kombinacija U-locka i lokot-sajle za vezanje.

Dvije sigurnosne naprave garantiraju bolju zaštitu, a lopovu je potrebno više vremena i alata da ih provali. Okvirna cijena lokota trebala bi iznositi oko 10% cijene bicikla. Preporučujemo da prilikom kupovine birate lokote od minimalno 300 kn koji pružaju srednju sigurnost.

No, sama kupnja skupljeg i boljeg lokota nije kraj, već bicikl treba vezati na pravilan način. Dobar lokot gubi svoju svrhu ako je bicikl vezan uz nešto nedovoljno čvrsto. Bicikl uvijek pokušajte vezati uz neki objekt (npr. stup, gelender, cijev ), a lokot U-lock zatim provucite oko objekta, oko okvira (rame) bicikla i oko kotača.

Pogledajte video kako pravilno postaviti lokot na bicikl:

No, vješti kradljivci ne kradu samo bicikle. I dodatna oprema je zanimljiva: ciklokompjuteri, blatobrani, zvonca, pa čak i sjedala često znaju biti otuđena. Stoga, ako se planirate dulje zadržavati negdje, preporučujemo da skinete opremu koju imate te je ponesete sa sobom.


Osnovne mjere zaštite od krađe:

 

  1. Prilikom kupnje novog bicikla prvo zabilježite tvornički broj okvira (serijski broj).
  2. Uvijek zaključajte vaš bicikl. Bez obzira na to držite li ga u garaži, dvorištu ili u studentskoj sobi.
  3. Zaključavajte bicikl na dobro osvijetljenoj lokaciji u blizini drugih bicikala.
  4. Ne zaključavajte vaš bicikl uvijek na istoj lokaciji.
  5. Budite sigurni da se vaš bicikl ne može podići preko objekta za kojeg ste ga zaključali.
  6. Ako zaključavate samo jedan kotač, preporučuje se da to bude stražnji.
  7. Ne ostavljajte alat u torbicama na biciklu, mogao bi poslužiti kradljivcu.
  8. Koristite se kombinacijom zaštite, npr. U-lock + lokot-sajla.

Nemojte štedjeti na osiguranju vašeg bicikla jer, zapravo, kupnjom kvalitetnog lokota – najviše štedite! Bicikl pravilno osigurajte i slijedite osnovne mjere zaštite te poduzmite sve kako biste lopove onemogućili u krađi vašeg dvokotačnog prijatelja.

 

Saznajte više informacija na: www.bike.hr

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz