NA MUCI SE POZNAJU JUNACI

Pronađi motivaciju i kada je teško

Odličan je osjećaj biti u naponu fizičke i psihičke snage, prepun ambicioznih ciljeva i visoke motivacije, no koliko god trkačkog staža imate, sigurno vam se dogodila situacija kada se niste mogli natjerati na trčanje.

 

Loša strana te priče je da se dogodi baš svakome, ali dobra je da uvijek prođe! Bilo da se radi o nekim vanjskim faktorima i svakodnevnim okolnostima i obavezama koje nas često pritišću, ili o nedostatku unutarnje motivacije za nastavak treniranja, takva stanja možemo ublažiti, a nekada i potpuno izbjeći.

Biti i ostati motiviran za vrijeme intenzivnog treniranja, izazov je jednak za one koji su početnici u trčanju, kao i iskusne trkače. U početku, kada je posebno teško i naizgled su svi brži i bolji od nas – motivacija je od presudnog značaja. No i iskusni, višegodišnji trkači imaju faze niske motivacije.

Pa, kako onda elitni trkači, ultraši i svi oni koji treniraju izrazito puno prebrode periode pada motivacije? Postoje neki mentalni trikovi trkača koji provode sate i sate trčeći, zahvaljujući kojima mogu ostati “u treningu” kroz monotone i teške tjedne priprema za maraton, ili neku drugu važnu utrku.

 

Ne morate stalno misliti na trčanje

Jedna od najučinkovitijih metoda elitnih trkača je primjena sheme razmišljanja – tako da ne razmišljaju o trčanju. Kreiranjem djelotvornog mentalnog sistema možete održati razinu treniranja za one dane kada bi radili bilo što, samo ne trčali.  

Prvi korak u tome je identificirati trenutke i okolnosti kada vam se dogodi pad motivacije. To se naizgled čini kao nešto komplicirano, ali je zapravo često banalno. Sjetite se situacija koje su vas dovele do odluke o tome da taj dan ne trenirate? Jeste li bili umorni, gladni, bilo je loše vrijeme ili su vam omiljene patike za trčanje još bile mokre od jučerašnjeg treninga? Tada kao da se poklopi tisuću sitnica u prilog ne odlasku na trening, zar ne?

Sljedeći put pokušajte takve razloge preduhitriti tako da se uopće ne dovedete u situaciju promišljanja o tome da li da idete na trčanje ili ne. Zapravo, na neki način nadmudrite sami sebe. Pristupite treningu bez previše analize, isplanirajte dan, slobodno vrijeme, pripremite unaprijed opremu i odradite trening. U takvim je trenucima najteži dio – izaći van i krenuti. Kada to jednom uspijete, ponavljajte iz tjedna u tjedan i nećete se ni snaći, a već ćete biti vani i trčati. I ono što je najvažnije – kada se vratite sretni zbog obavljenog treninga – često vam neće biti jasno zašto ste uopće razmišljali o tome da li da danas trenirate!

 

Trenirajte predano, ali nemojte izgubiti radost trčanja

Kada si zadate neki cilj, istrčati neku neotrčanu dužinu ili postaviti novi osobni rekord, vrlo je važno da se ne fokusirate pretjerano na cilj, tako da na kraju zaboravite da bi trčanje trebalo biti izvorom pozitivne energije, a ne stresaAko odete u tu krajnost, tada svaki trening postaje preuveličano važan, do te mjere da i razmišljanje o trčanju postane zadatak, obaveza. Ako taj tjedan niste osobito poletni, dozvolite si neke promjene, trčite u društvu, novom rutom ili bez sata. Dozvolite si olakšanje.

Prava tajna treniranja dugoprugaškog trčanja nije u intenzitetu ili dužini pojedinog treninga, ona je u kontinuitetu. Prema tome, povremeno popuštanje u planu treniranja neće bitno utjecati na vašu spremu. I dalje ćete trčati, i još važnije – bit ćete sretni i zadovoljni, a to je ključ ostvarenja svojeg potencijala.

S druge strane, nemojte dozvoliti niti da vam cilj nestane iz vidika. Kada vam postane teško – sjetite se svog cilja, proživite unaprijed njegovo ostvarenje i ne zaboravite zašto radite to što radite.

Upamtite da svaki trkač, pa čak i najbrži elitni trkači i najuspješniji ultraši prolaze trenutke nedostatka inspiracije, baš kao i vi koji se spremate na svoj prvi polumaraton ili maraton. Nemojte dozvoliti da vas potištenost zbog toga dodatno obeshrabri, prihvatite to kao dio ciklusa treniranja, kao dio trčanja i pronađite najdjelotvornije načine da taj period prevalite bez značajnijeg utjecaja na ulog koji ste do tada dali kako bi ostvarili svoj cilj.

 

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz