O DRŽAVNIM PRVACIMA OVAJ VIKEND

Rogina se nada obrani naslova

Radoslav Rogina proteklog je vikenda na Utrci po Sloveniji osvojio odlično drugo mjesto u ukupnom poretku, što je sjajno zagrijavanje za domaće prvenstvo ovog vikenda. U petak se vozi prvenstvo na kronometar, subota je rezervirana za mlađe kategorije i žene, a u nedjelju je državno cestovno prenstvo, s početkom i startom u Lepoglavi…

Trenutno sigurno najbolji hrvatski biciklist, Varaždinac Radoslav Rogina dugim mjestom u Sloveniji osvojio je time nove UCI bodove s kojima bi se trebao dotatno pomaknuti u UCI renkingu.

– Bilo je dobro u Sloveniji, dobro sam se osjećao, Talijan Ulissi, koji je ove godine osvojio i etapu na Giru, bio je ipak nešto bolji u toj ključnoj etapi na brdo. Cijela ekipa je odlično odradila utrku, nije to samo moj uspjeh – ističe Rogina.

 

Za one koji ne znaju, nije ovo prvi Roginin uspjeh u Sloveniji, još od 2001.godine nalazio se među osvajačima medalja na utrkama po Sloveniji. Sve to donijelo mu je i poziv da od bude član profesionalne ekipe Perutnine Ptuj, čije boje je „branio“ do 2004 godine, kada prelazi u talijanski Tenax.

S talijanskom ekipom vozio je i veliki Giro d’Italia, gdje je nakon odličnog starta, bio čak i najbolje plasirani član svoje ekipe u prvom dijelu utrke. Na kraju je završio na 87. mjestu što je bio odličan uspjeh.

– Bio sam tada još mlad, ali tri tjedna takvih utrka stvarno zahtijeva veliku pripremljenost. Pao sam u zadnjem tjednu, ali danas bi to odradio bitno drugačije – tvrdi Rogina.

Sudjelovao je i na Olimpijskim igrama u Pekingu, 2008. godine, a ukoliko sve bude u redu, trebao bi uslijediti i poziv za London 2012. godine, ali to će ovisiti i o izborniku.

Od 2005. godine ponovno je u Perutnini Ptuj, da bi se 2008. godine priključio prvoj hrvatskoj profesionalnoj ekipi BK Loborika, zajedno s još jednim Varaždincem, Kristijanom Đurasekom. Cijelo vrijeme zadržao je Rogina odlične rezultate, praktički bio prvi vozač u svakoj ekipi za koju je nastupao.

U  brojnim utrkama bio je na postolju ili pobjednik, u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj, lani je bio drugi na velikoj utrci po Kini, gdje mu je naslov izmakao tek u posljednjoj etapi, u „sumnjivim“ okolnostima.

A državno prvenstvo na „cesti“ osvajao je također u više navrata. Prvi puta još 2003. godine, a posljednje dvije godine s ponosom nosi „kockastu“ majicu, državnog prvaka za godine 2009. i 2010. Nada se da će isto ponoviti i ove godine.

– Dobro sam pripremljen, teren bi mi trebao dobro odgovarati, a i ekipa je odlična. Potvrdili smo to sada u Sloveniji, ali i na svim utrkama ove sezone. Nadam se da će to donijeti uspjeh u nedjeljnoj utrci – zaključio je Rogina.

Radoslav trenutno ima 32 godine, što je zapravo najzrelije za biciklistu. Nije još uvijek odustao i od nekog velikog Toura. Iako mu je odlično u Loboriki, smatra da ima još nešto ponuditi i u nekoj ekipi iz „prve lige“ svjetskog biciklizma.

– Tražilo bi to dosta odricanja, preseljenje, ali ako se otvori ponuda, dobro ću razmiliti. Zašto ne pokušati odraditi još koju vrhunsku sezonu – zaključio je Rogina.

Autor: eVaraždin

- Marketing -

Nema postova za prikaz