POBIJEDI VALUNGE I MENTALNU MAGLU

  Sportašica i u menopauzi – uspjeh na stazi uz pametne prilagodbe

  Menopauza predstavlja stalni prekid fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene uslijed opadanja funkcije jajnika. Prosječna dob pri kojoj ovaj prirodni proces nastupa je oko 51 godina, što ne znači da pred tobom kao trkačicom nije još mnogo godina treninga i utrka.

   

  Iako se možeš veseliti prestanku gnjavaže s menstrualnim krvarenjima te normaliziranju razine željeza, na dnevni red dolazi suočavanje s hormonalnim disbalansom. Konkretno, s padom proizvodnje glavnih ženskih spolnih hormona – progesterona i estrogena (estradiol).

   

  “Veselje” po menopauzi

  Promjena razine hormona može izazvati valunge (vazomotorne tegobe odnosno napadaje valova vrućine popraćenih znojenjem), koji mogu poremetiti redovan san, a time i oporavak između treninga. Stoga se moraš pobrinuti za neke strategije, kako bi si osigurala adekvatan oporavak.

   

  Nadalje, posljedice promjene razine hormona promjene su raspoloženja i kognitivna “mentalna magla“ (eng. brain fog). Uz poremećaje spavanja i loš san, ruku pod ruku dolaze umor i iscrpljenost, a nisu strane ni psihičke tegobe u vidu depresije. Zato, od velike će pomoći biti planiranje realnog rasporeda treninga.

   

  Ojačaj mišiće i kostur

  Kako se s menopauzom sastav tijela mijenja, u svoj režim ubaci i treninge snage kako bi održala mišićnu masu. Štoviše, bilo bi pametno intervalne treninge visokog intenziteta nadomjestiti ovakvim treningom s otporom.

  Dodatna dobrobit od ubacivanja višesmjernih vježbi opterećenja kostura kroz snagu i kondiciju, jest doprinos zdravlju kostiju. Ključni hormon za održavanje zdravih kostiju u žena je estrogen. Stoga, nedostatak tog hormona iziskuje dodatnu brigu o zdravlju kostiju u smislu mehaničkog opterećenja, prehrane i nadomjeska vitamina D (prilagođenog sportašicama), posebice zimi.

   

  Pitanje je što s hormonskom nadomjesnom terapijom u menopauzi (HRT). Ima žena kojima ona nije preporučena, no za većinu, posebice sportašice to je opcija koju valja uzeti u obzir i proučiti. Na kraju krajeva, hormoni su ključni za provođenje prilagodbi na trening.

   

  Prevela i prilagodila: Martina Maloča
  Izvor: 220triathlon.com
  Foto: Bigstockphoto.com

  - Marketing -

  Nema postova za prikaz