JESI LI JOGGER ILI TRKAČ

Što je jogging a što trčanje

Oni malo stariji dobro se sjećaju knjige Jeffa Gallowaya “Od jogginga do maratona”. Mnogima je upravo ta knjiga bila “početnica” u prvim koracima trčanja, ali i u kasnijim pripremama za utrke.

 

 

No što zapravo označava pojam “jogging” a što je “trčanje”, u kojem su dijelu te dvije riječi sinonimi, a u kojem označavaju različitu aktivnost? Je li svako sporo trčanje jogging i može li se spore trkače nazvati (pomalo pogrdo) “joggerima”?

Pitali smo četiri trenera u školama trčanja što misle o ovoj temi, evo njihovih odgovora:

 

Goran Murić

Ja bih rekao da je razlika između joggera i trkača u pristupu trčanju. Trkači trče (treniraju) s nekim ciljem, većina se drži i nekog plana, idu na utrke i slično. A joggeri trče bez nekog posebnog cilja, više zbog očuvanja zdravlja, nemaju za cilj poboljšanje forme, ali ne znači da je ne poboljšavaju. Mogu otići i na utrku, ali više iz gušta, da bi se družili, ne utrkivali. Na početku škole trčanja većina polaznika su joggeri, a na kraju četvrtina ih ostanu joggeri, a četvrtina postanu trkači. A ona druga polovina odustane i nisu više ni joggeri ni trkači.

 

Ovako nekako zamišljamo joggericu…

 

Slavko Petrović

Rekao bih da je trkač svaki onaj kojem trening nije samo lagano trčkaranje, već u programu rada ima i intervalne treninge, tempo trčanja itd. A sada, koji je to nivo rezultata za koji se trkač priprema, rekao bi da je nebitno.

 

Vedran Lozanov

Razlika između trčanja i jogginga za mene je velika. Ako se netko želi ujutro razbuditi uz laganu i umjerenu aerobnu tjelesnu aktivnost ili se pak nakon napornog dana ispucati sam ili u društvu prijatelja na omiljenoj ruti trčanja, onda definitivno govorimo o joggingu. Jogging je umjerena tjelesna aktivnost koja ima relaksacijsku ulogu. Dakle, primarna svrha u prvom planu nije unapređenje fizičkih sposobnosti, već održavanje zdravstvenog statusa na zadovoljavajućoj razini. Pod terminom “trčanje” ipak se radi o ozbiljnijem pristupu u vidu jasno definiranih ciljeva do kojih vodi unaprijed osmišljen i postavljen program rada. Dakle, trčanje možemo promatrati kao naš vlastiti projekt u koji ulažemo osim svog vremena, i podosta materijalnih dobara (kvalitetne tenisice, odjeća za svako godišnje doba i sl.). Samo kvalitetno izrađeni plan i program rada te kontrola parametara prikupljenih s treninga ili testiranja kroz određeni vremenski period, stvaraju nam preduvjete da bismo ostvarili svoj cilj. Trčanjem!

… a ovo bi više bila trkačica

 

Tomislav Marinović

Jogging je povremeno rekreativno trčanje laganog do umjerenog tempa koje za cilj nema nikakav rezultat, napredak, nego samo zdravstveni aspekt održavanja zdravlja. Trčanje je aktivnost koja podrazumijeva uključenost metodologije treninga, principe treninga i u kojoj je napredak neizbježan, rezultati su postavljeni kao testne vrijednosti napretka i takva je aktivnost puno bolja i ljepša od jogginga.

 

Izgleda da se treneri poprilično slažu oko razlike između jogginga i trčanja. Kada bismo ipak tražili neku brojku, neki orijentacijski tempo tog “laganog” trčanja tj. joggiranja, neki autori navode da se radi o tempu od 6 min/km. Sve sporije od toga bio bi jogging, a brže od toga trčanje.

 

Ova je knjiga mnogima bila trkačka početnica

 

 

Nema postova za prikaz