DODIRNI MI...

Trčanje ne uništava koljena, naprotiv

Kada bi za svaku konstataciju – “trčanjem ćeš uništiti koljena” dobili jedno brzo mišićno vlakno, presprintali bi Usaina Bolta kao od šale! I nakon toga, naša bi koljena bila dobro, jer unatoč tome što loše informirani dobronamjernici kažu, nema dokaza da trčanje oštećuje koljena.

 

No, to ne znači da jedna od najčešćih ozljeda u trkača nije baš ozljeda koljena i njegovih ligamenata. Mnogi problemi s koljenima kod trkača zapravo su posljedica drugih problema, od kojih neke možemo lako ukloniti i spriječiti ozljedu.

Postoji 5 stvari na koje trkači moraju obratiti pozornost kada su u pitanju koljena.

 

1. Trkači ne obolijevaju od artritisa koljena češće od netrkača.

To je činjenica. Dugogodišnja medicinska istraživanja dokazala su da su trkači manje skloni osteoartritisu nego li netrkači. Jedna je studija pratila trkače i one koji to nisu čak 18 godina i utvrdila da je 20% trkača oboljelo od artritisa, a netrkača 32%.

Drugo je opsežno istraživanje bilo provedeno na trkačima i hodačima i opet je potvrđeno da je duplo više hodača oboljelo od artritisa, čak štoviše, trkači s redovito najviše pretrčanih kilometara bili su najmanje skloni oboljenju.

 

2. Godine nisu ključne za razvoj artritisa

Iako su neki medicinski stručnjaci tvrdili da je gubitak hrskavice prirodna posljedica starenja, nigdje nikada nije potvrđeno da trčanje ubrzava taj proces. Zapravo, bilo je i studija koje su dokazale da su se kod ljudi, kod kojih su se počeli razvijati problemi s kostima, koji su se uključili se u program trčanja, stanje koljenične hrskavice poboljšalo, dok se kod onih koji nisu postali aktivni, rekreativni trkači – nije.

 

3. Suplementima nećete pomoći rast hrskavice.

Unatoč reklamnim tvrdnjama, nema suplementa za koji bi bilo dokazano da ojačava koljeničnu hrskavicu. Najpoznatiji takav suplement, glukozamin, može samo pomoći kod osteoartritisa na način da štiti zglobnu hrskavicu, koja između ostalog pomaže lubrikaciji koljenog zgloba, ali ne i njenom rastu.

Istraživanje, čiji je predmet bio uzimanje vitamina D i razvoj artritisa, dokazalo je da nije bilo razlike u boli i gubitku hrskavice između ispitanika koji su uzimali vitamin D i onih koji to nisu.

 

4. Trkačko koljeno je često posljedica drugih problema

Najčešća ozljeda koljena je tzv. trkačko koljeno. Ovim kolokvijalnim imenom uobičajeno se nazivaju dva različita stanja. Jedno je vezano uz patelu i njenu hrskavicu, dok je drugo locirano sa vanjske strane koljena, te predstavlja upalni proces na  iliotibijalnoj traci – ITB sindrom.

Među stručnjacima koji se bave sportskom medicinom sve ih se više slaže da je trkačko koljeno posljedica nekoliko uobičajenih biomehaničkih problema. Oni podrazumijevaju slabe kukove i mišiće stražnjice zbog čega dolazi do nestabilnosti u nižim predjelima nogu. Zatim, slabi kvadricepsi i okolne tetive koljena – što onda utječe na koljeno. Dobrim programom jačanja mišića nogu i stražnjice ova se ozljeda može izbjeći.

 

5. Postoje načini kako možete pomoći svojim koljenima.

Kao što smo spomenuli – koljena posljedično mogu stradati zbog drugih problema. Pretjerana tjelesna težina velik je teret za koljena. Dugoročno gledajući, održavanje tjelesne težine na donjoj granici, kao što smo spomenuli u tekstu na tu temu, može biti razlogom manje pojavnosti ozljeda koljena kod trkača.

Usvajanjem ispravne tehnike trčanja također uvelike smanjujemo opterećenje na koljena. Tu su naravno i već spomenute vježbe za jačanje kvadricepsa i mišića stražnjice. A vjerojatno jedan od najjednostavnijih načina jačanja mišića oko koljena je – vožnja bicikla.

Kao najveći i ujedno najizloženiji zglob u nas trkača, važno je ne zanemariti osjetljivost ili bolove, prevenirati ozljede i čuvati svoja koljena za dug trkački staž.

 

Autor: 3sporta (lm)

Nema postova za prikaz