PLIVAJ KAKO TRČIŠ

Trčanje u dubokoj vodi – aktivnost za sve trkače na ljetovanju

Onoliko koliko trkači ne vole kros treninge, toliko su im potrebni. Za sve one koji se od visokih temperatura rashlađuju u moru, jezeru i bazenu, ili za one koji su ozlijeđeni, pobliže opisujemo trčanje u dubokoj vodi – odličan trening bez ikakvog pritiska na lokomotorni sustav!

 

Trčanjem u dubokoj vodi aktiviraju se isti mišići kao pri trčanju, s dodatnim aktiviranjem mišića ruku jer su ti pokreti potrebni za održavanje na površini. Ako želite povećati opseg treninga i trčati više kilometara tjedno, uvijek postoji neki rizik od ozlijede i pretreniranosti. Trčanjem u dubokoj vodi u potpunosti se otklanja taj rizik, a trening se broji isto kao i onaj na konkretnoj površini. Dodatno je dobro to što vam nakon njega gotovo uopće ne treba oporavak.

Ako želite ovakav trening uvesti u svoj raspored preporučujemo nabavku posebnog dodatka (video) koji će vam olakšati održavanje na vodi, no za početak može se i bez njega.

 

 

Trening se radi u vodi toliko dubokoj da ne možete dotaknuti dno. Osnovne stvari koje trebate imati na umu su:

  • držite tijelo što uspravnijim – nemojte se naginjati prema naprijed
  • nogama oponašajte pokrete trčanja uz nešto više podizanje koljena, otprilike do visine kukova
  • ruke pokrećite iz ramena i neka budu savinute u laktu pod kutem od 90 stupnjeva
  • dlanove otvorite kako bi vam ruke što lakše klizile kroz vodu.

Za trkače koji pate od ozljeda koljena, kukova, tetiva, ligamenata, zdjelice, leđa i  skočnih zglobova ovo je izvrsna vježba za održavanje forme kroz oporavak jer voda ne vrši nikakav ‘udar’ na tijelo, a k tomu je najsličnija trčanju.

Ipak, pri ozljedama mišića možda nije najbolji izbor jer aktivira iste mišiće kao obično trčanje. Za one koji su zdravi navest ćemo samo podatak da su neki od najboljih trkačkih trenera, uključujući dr. Jacka Danielsa, uvrstili trčanje u dubokoj vodi na listu 25 najboljih preporuka trkačima.

Kros trening može biti ključna stavka u održavanju forme tijekom oporavka od ozlijede ili baš ono što presuđuje hoćete li istrčati osobni rekord ili ga fulati za koju sekundu. Zato odvojite tridesetak minuta od odmaranja i odradite ovaj višestruko koristan trening. 🙂

 

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

Nema postova za prikaz