KAPA GLAVU ČUVA

Treniranje traila u zimskim uvjetima – kako se obući i opremiti

Pred nama je zimska baza, što za trail trkače znači treniranje u brdu, u zimskim uvjetima. Donosimo nekoliko savjeta kako se opskrbiti i obući.

Iako smo do nedavno imali poprilično blagu jesen, temperature su sad počele ozbiljnije padati i možemo samo očekivati da se niz nastavi.

 

Uloži u zimske tenisice

Zaboravi na tenisice u kojima treniraš kroz sezonu, po suhom vremenu. Prvo, bitno je da ti ne promaču – stoga Gore-Tex (GTX) je tvoj prijatelj! Nije isto promočiti i promrznuti zimi, kao protrčati ljeti kroz potok, pa čak i pokisnuti kad se brzo sušiš. A i temperature su takve da je čak i ugodno malo se osvježiti.

Druga stavka su ripne na potplati. Kao što imaš ljetne i zimske gume za automobil, tako je to bitan čimbenik i kod trčanja jer je podloga, ovisno o godišnjem dobu drugačija. Međutim, treba razlikovati i trčanje po snijegu i blatu te trčanje po ledu i tvrdom, smrznutom tlu. Meni je iskustvo pokazalo da su mi u prvom slučaju Speedcrossice tenisice bez premca. Na jednoj od najzahtjevnijih utrka po zimskim uvjetima Crazy Hillu, “rasturila“ sam stazu, umjesto da je ona mene. Dok su ostali trkači oko mene padali kao muhe. S druge strane, kad sam u istoj tenisici stala na zaleđenu makadamsku cestu, mogla sam se kretati samo četveronoške ili držeći se za nekoga, krećući se bakinim korakom.

Također, pri spomenu auto-guma, postoje i lanci za tenisice, takozvani Yaktrax te druge dereze (kramponi, žabice) – izbor ovisi o tome trčiš li po tvrđoj zimskoj podlozi ili ideš u planinu prekrivenu plićim ili dubljim snijegom. Još jedan zimski rekvizit koji će ti očuvati suhoću noge, te snijeg i blato ostaviti izvan tenisica jesu gamaše – niske za trail trčanje te visoke planinarske.

 

Oblači se slojevito i vodonepropusno

Koliko god čudno zvučalo, za trčanje zimi bolje je obući se tako da ti u početku bude malo hladno, nego da se kasnije preznojavaš, “zakuhaš“ i budeš cijelo vrijeme mokar. Uvijek računaj na to da ćeš se zagrijati kad uloviš tempo. Stoga, ukoliko imaš na sebi slojeve, uvijek je lakše skinuti (nepropusnu) vjetrovku i pospremiti ju u ruksak odnosno skinuti majicu viška, a koja nije debela poput pulovera da bi zauzimala mnogo mjesta.

Gledaj na to da uvijek imaš na sebi zimsko, brzosušeće donje rublje – duge gaće i potkošulju s dugim rukavima. A onda na to prilagođavaj prema svojoj potrebi i osjećaju, hoće li to biti još jedna majica dugih ili kratkih rukava ispod šuškavca ili softshella, te kratke hlače ili duge tajice. Ukoliko su tajice zimske, ponekad duge gaće nisu ni potrebne.

Otkriće za mene, bila je trkačko-planinarska zimska suknjica koja se može obući preko dugih gaća ili tajica, te dodatno štiti bedra od hladnoće. Odlična stvar za održavanje suhoće i topline nogu, skijaške su (polu)kompresijske dokoljenke od merino vune ili termo materijala. Ukoliko nisi u prilici priuštiti si ih, iznenadit ćeš se koliko će za gacanje po snijegu pomoći “bakine“ vunene čarape, održavajući suhoću i toplinu.

Tu su i ostali dodaci za glavu i ekstremitete. Obvezno ti treba kapa, i to od materijala primjerenog za sportske aktivnosti, najbolje i najtoplije od flisa. Ukoliko se uznojiš pod vunenom kapom, ona bi se nakon nekog vremena mogla namočiti, razmočiti, orositi i previše ohladiti. Naime, ona je izložena hladnom zraku, za razliku od vunenih čarapa. Tako bi mogla nanijeti više štete, nego koristi, iako je još uvijek bolje rješenje od pamuka.

Rukavice biraj trkačke te, eventualno za vrlo jaku hladnoću, skijaške. S vunenim rukavicama događa se isto što i s kapom, posebice ukoliko ih namočiš u snijegu, a na trailu se počesto moraš potpomoći rukama. Ni duge biciklističke rukavice nisu najsretniji nadomjestak – drukčijeg su materijala koji nimalo ne grije u ovoj situaciji, te čak previše steže prste i zaustavlja cirkulaciju. Oko vrata i preko nosa, najpraktičniji je takozvani buff, a za gornji dio ruku praktično je u ruksaku ponijeti i warmere odnosno (polu)kompresijske grijače.

 

Obavezna oprema

Zimi se, pri temperaturama oko nule i nepovoljnim vremenskim uvjetima, krećeš sporije – posebice po snijegu. Stoga, ukoliko krećeš na trening dužine u brdo od 20-30 kilometara, računaj na to da ćeš ondje provesti mnogo više sati, nego tijekom suhe i tople sezone. Tom prilikom, odlazak u divljinu bez trekerskog ruksaka nije opcija. Osim što ćeš u njemu imati spomenutu rezervnu odjeću, odnosno mjesto za pospremanje suvišne, nosit ćeš više opreme i hrane uopće.

Kretanje po dubokom snijegu, kad su koraci teški i spori, umnogo je lakše sa štapovima.

Zimi su dani kraći i bez obzira na to koji su tvoji planovi, koliko rano si krenuo/la i dokad misliš završiti s treningom – ne kreći u brdo bez čeone lampe! Za planirane noćne treninge, svakako ponesi i rezervni set baterija.

U snježnim uvjetima nije preporučljivo lutati, nego uvijek ići poznatim, označenim stazama. Međutim, ukoliko netko nije stazu ugazio prije tebe, i same planinarske markacije, kao i staza, mogu biti zametene snijegom i teško vidljive. Priroda se zimi uvelike mijenja i poznato postaje nepoznato. Zato, obvezna oprema su kompas, GPS odnosno karta, bila papirnata ili na mobitelu. Naravno, mobitel nosi napunjen i pokušaj ga pospremiti tako da ne ode u sleep mode, što se zna događati pri ekstremnim vrućinama i hladnoćama.

Nošenje prve pomoći se podrazumijeva, a astro folija će ti spasiti život ukoliko dođe do situacije da se pothladiš.

 

Piše: Martina Maloča
Foto: bigstockphoto.com, osobna arhiva

Nema postova za prikaz